סעיף 26 לחוק הירושה קובע כי ישנם שלושה מקרים בהם לא יינתן תוקף לצוואה של אדם, גם כאשר היא נערכה על ידו באופן מוכח. מדובר בסיטואציות בהם המצווה הוא – קטין, פסול דין או אדם אשר לא יכול היה "להבחין בטיבה של הצוואה".
פסילות דין הינה הכרזה אשר ניתנת לגבי אדם בכפוף להחלטה של בית המשפט. האם ניתן, במקרים מסוימים, לבקש את ביטולה של הכרזת פסול דין באופן רטרואקטיבי לאחר פטירתו?
סוגיה זו נדונה בבית המשפט בע"א 2328/91 אדם חוה נ' ד"ר מנחם איידליץ פ"ד מז(3) 555. במקרה זה דובר על אישה אשר הייתה מוכרזת כפסולת דין ולאחר מכן, בעקבות בדיקה של מומחה רפואי, הכרזה זו בוטלה. בתקופה שבין הבדיקה אשר נערכה למנוחה על ידי המומחה, לבין ביטול ההכרזה על המנוחה כפסולת דין, ערכה האחרונה צוואה. לאחר פטירתה, ביקשו הזוכים בצוואה מבית המשפט להורות על קיום הצוואה. הנשיא שמגר דחה את עמדת הזוכים בצוואה.
קראו עוד בתחום:
- קיום צוואה גם ללא הצוואה המקורית
- מתנה לאחר פטירה שלא במסגרת צוואה
- אימוץ בפועל ואימוץ כדין, האם הבדלים מבחינת הזכות לירושה?
- סעיף 114 לחוק הירושה - האם ניתן להתחייב על העברת זכויות לפני פטירה?
בפסק הדין נכתב כי סעיף 26 הינו סעיף אשר קובע קביעות קטגוריות שלא ניתן לחלוק עליהם. סעיף זה קובע באופן מפורש כי צוואה אשר נערכה על ידי פסול דין או קטין הינה בטלה. סטטוס של פסול דין, קבע שמגר, מביא לביטול הצוואה גם במקרים בהם פסול הדין ידע להבחין בטיבה של הצוואה.
"מדובר אפוא במבחן טכני-פורמאלי אשר קובע כי בטלות צוואה מתבקשת בכל מצב של פסלות דין, ללא קשר לנסיבות הנוספות". חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כתב השופט שמגר, אינו עוסק באופן מפורש בתוקפו של ביטול ההכרזה על אדם כפסול דין. פסלות זו תקפה כל אימת שהיא לא בוטלה ומדובר במעשה קונטיטוטיבי (מכאן ולהבא).
ביטול רטרואקטיבי של פסילות דין, האמנם?
דברים דומים התקבלו בפסק דין אשר ניתן לאחרונה במסגרתו ביקש בית אבות ליהנות מצוואה של פסולת דין אשר הייתה מאושפזת בו. בית האבות טען כי ההכרזה על המנוחה כפסולת דין נעשתה 20 שנה לפני פטירתה ובעת עריכת הצוואה היא הייתה צלולה בדעתה וידעה להבחין בטיבה של הצוואה. בית המשפט בחר גם כאן לדחות את טענות המבקשים את קיום הצוואה.
בפסק הדין נכתב כי לא ניתן לסטות מהוראותיו המפורשות של החוק. בית האבות ניסה להציג בפני בית המשפט מסמכים רפואיים ואף היה מוכן להביא לעדות את אנשי הצוות הרפואי. עם זאת, בית המשפט קבע כי אין בכך די.
ביטול הכרזה על אדם כפסול דין יכולה להיות רק כאשר אדם זה בחיים ובהתאם לבקשה מפורשת מצד היועץ המשפטי לממשלה או קרובו של פסול הדין. במקרה דנן, נכתב בפסק הדין, בית האבות הינו חברה פרטית אשר אין לה אפילו הרשות לבקש את בטלות פסילות הדין באופן בו הוא התבקש.