www.what2do.co.il

אישור צוואה למרות פסלות דין, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/04/2011
אישור צוואה למרות פסלות דין, האמנם?

סעיף 26 לחוק הירושה קובע כי ישנם שלושה מקרים בהם לא יינתן תוקף לצוואה של אדם, גם כאשר היא נערכה על ידו באופן מוכח. מדובר בסיטואציות בהם המצווה הוא – קטין, פסול דין או אדם אשר לא יכול היה "להבחין בטיבה של הצוואה".

 

פסילות דין הינה הכרזה אשר ניתנת לגבי אדם בכפוף להחלטה של בית המשפט. האם ניתן, במקרים מסוימים, לבקש את ביטולה של הכרזת פסול דין באופן רטרואקטיבי לאחר פטירתו?

 

סוגיה זו נדונה בבית המשפט בע"א 2328/91 אדם חוה נ' ד"ר מנחם איידליץ פ"ד מז(3) 555. במקרה זה דובר על אישה אשר הייתה מוכרזת כפסולת דין ולאחר מכן, בעקבות בדיקה של מומחה רפואי, הכרזה זו בוטלה. בתקופה שבין הבדיקה אשר נערכה למנוחה על ידי המומחה, לבין ביטול ההכרזה על המנוחה כפסולת דין, ערכה האחרונה צוואה. לאחר פטירתה, ביקשו הזוכים בצוואה מבית המשפט להורות על קיום הצוואה. הנשיא שמגר דחה את עמדת הזוכים בצוואה.
 

      קראו עוד בתחום:

 

בפסק הדין נכתב כי סעיף 26 הינו סעיף אשר קובע קביעות קטגוריות שלא ניתן לחלוק עליהם. סעיף זה קובע באופן מפורש כי צוואה אשר נערכה על ידי פסול דין או קטין הינה בטלה. סטטוס של פסול דין, קבע שמגר, מביא לביטול הצוואה גם במקרים בהם פסול הדין ידע להבחין בטיבה של הצוואה.

 

"מדובר אפוא במבחן טכני-פורמאלי אשר קובע כי בטלות צוואה מתבקשת בכל מצב של פסלות דין, ללא קשר לנסיבות הנוספות". חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כתב השופט שמגר, אינו עוסק באופן מפורש בתוקפו של ביטול ההכרזה על אדם כפסול דין. פסלות זו תקפה כל אימת שהיא לא בוטלה ומדובר במעשה קונטיטוטיבי (מכאן ולהבא).

 

ביטול רטרואקטיבי של פסילות דין, האמנם?


דברים דומים התקבלו בפסק דין אשר ניתן לאחרונה במסגרתו ביקש בית אבות ליהנות מצוואה של פסולת דין אשר הייתה מאושפזת בו. בית האבות טען כי ההכרזה על המנוחה כפסולת דין נעשתה 20 שנה לפני פטירתה ובעת עריכת הצוואה היא הייתה צלולה בדעתה וידעה להבחין בטיבה של הצוואה. בית המשפט בחר גם כאן לדחות את טענות המבקשים את קיום הצוואה.


בפסק הדין נכתב כי לא ניתן לסטות מהוראותיו המפורשות של החוק. בית האבות ניסה להציג בפני בית המשפט מסמכים רפואיים ואף היה מוכן להביא לעדות את אנשי הצוות הרפואי. עם זאת, בית המשפט קבע כי אין בכך די.

 

ביטול הכרזה על אדם כפסול דין יכולה להיות רק כאשר אדם זה בחיים ובהתאם לבקשה מפורשת מצד היועץ המשפטי לממשלה או קרובו של פסול הדין. במקרה דנן, נכתב בפסק הדין, בית האבות הינו חברה פרטית אשר אין לה אפילו הרשות לבקש את בטלות פסילות הדין באופן בו הוא התבקש.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.