www.what2do.co.il

שינוי דמי מזונות, אימתי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/04/2024
שינוי דמי מזונות, אימתי?

דמי מזונות ילדים נקבעים על פי רוב תוך כדי ראייה לעתיד, וע"י התחשבות בכושר ההשתכרות של ההורים וצרכי הילדים. עם זאת, השופטים והדיינים הקובעים פסקי דין אלו, אינם מגידי עתידות, שכן הצרכים והיכולות הנבדקים במעמד הסכם המזונות הראשוני, אינם מקובעים בסלע.

 

במידה וקיים צורך בשינוי גובה דמי המזונות, הן משום שהאב איננו מסוגל לעמוד בנטל התשלומים, והן במידה ודמי המזונות אינם מספקים את צרכיהם של הקטינים, יכולה להיות מוגשת תביעה להגדלה או הפחתה של דמי המזונות.

 


דמי מזונות נועדו להעניק לקטינים פסק דין המחייב את אביהם לשאת בנטל צרכיהם הבסיסיים, להבטיח את מדורם, את רמת חייהם וכו'. כמו כן, הם זכאים למזונותיהם מדין צדקה לרבות נסיעות, חוגים, חופשות ועוד. במידה ופסק הדין אשר נקבע בעניינם איננו מספק (קרי האב לא משלם את המזונות או במידה והם אינם מספיקים על מנת לכלכל את הקטינים) נוצרת עילה להגשת תביעה לשינוי גובהם של המזונות.

 

תביעה זו יכולה להיות מוגשת גם על ידי הקטינים עצמם, בבית המשפט לענייני משפחה, לשינוי דמי מזונות שנקבעו בין ההורים במהלך הגירושין.  


מי צריך להוכיח את הצורך לשינוי המזונות?

 

תביעת מזונות הינה ככל תביעה רגילה, והנטל להוכחת הטענות המפורטות בה מוטל על כתפי התובע. דהיינו, מבחינה משפטית – במידה והתביעה מוגשת עקב דמי מזונות אשר אינם מספקים את צרכי הקטינים, על מגישי התביעה (האם או הילדים) להוכיח אגב מסמכים וחשבונות בנק את טענותיהם. לא בנקל ישנה בית המשפט פסק דין חלוט אשר נקבע בעניין המזונות, ועל התובעים מוטל להרים את הרף הדרוש.


מה צריך להוכיח כדי לשנות דמי המזונות?


דין מזונות הינו כדין כל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, וגם הוא לא ישונה על פי דרישה ללא בחינה מדוקדקת של טענות הצדדים בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים:

  1. תביעתו נעשתה בתום לב.
  2. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים.
  3. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו’) אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול.


מהו שינוי נסיבות מהותי?


מן הפסיקה ידוע כי לא כל שינוי נסיבות מהווה שינוי מהותי אשר יוצר עילה להתערבות מחודשת של ערכאה משפטית בעניין המזונות. שינויים מהותיים מוגדרים כשינויים אשר הינם דווקניים ויורדים לשורש החובה או הזכאות.

 

שינויים מהותיים המהווים סיבה להפחתת מזונות הינם פשיטת רגל או התדרדרות מצבו הבריאותי של האב, או לחילופין התנכרות הילדים אליו וסירובם להיפגש עימו. שינויים אשר נתפסים בבית המשפט כמהותיים לצורך הגדלת דמי המזונות יכולים להיות שינוי במצבו הבריאותי של הילד או בכושר השתכרותה של האם.

 

האם הולדת ילדים נוספים לאב מהווה שינוי נסיבות מהותי?


מן הפסיקה ידוע כי הולדת ילדים נוספים לאב, מקשר חדש עם אישה אחרת, יש בה כדי להוות שינוי נסיבות מהותי לצרכי פתיחת דיון בתביעת מזונות. זאת עקב מספר הנפשות התלויות כעת בחייב, ודמי המזונות אשר הוא חייב בעבורן - דבר מגדיל את הנטל הכלכלי הרובץ על כתפיו.


האם האב רשאי להפחית באופן חד צדדי את מזונות ילדיו?

הפחתה חד צדדית בדמי מזונות הינה עבירה על פסק דין חלוט אשר בגינה עלול האב למצוא עצמו תחת הליכי הוצאה לפועל ואף תוך התמודדות עם צו מאסר. גם במידה וילדיו מתנכרים אליו, או כאשר הוא מחויב בתשלום חוגיהם ואימם רושמת אותם לחוגים ללא הגבלה, אל לו להפסיק לשלם את דמי המזונות באופן חד צדדי. 

 

כל שינוי חד צדדי לרעה מבחינת הילדים, ללא אסמכתא משפטית לכך, יעמוד כרועץ כנגדו במידה ותוגש תביעת מזונות בעניין ילדיו. הדרך היחידה להפחתת דמי מזונות הינה באמצעות פתיחת הסכם המזונות תחת הערכאה המשפטית המתאימה.

האם אובדן מקום עבודה מהווה נסיבות מהותי?

אובדן מקום עבודה מהווה שינוי נסיבות מהותי לפתיחת דיון בתביעת מזונות. עם זאת, במידה ותוגש תביעה להפחתה או הגדלה של מזונות בעקבות שינוי במקום העבודה, ייבדק גם פוטנציאל ההשתכרות העתידי של המפוטר\ת וכן יאמוד בית המשפט על המאמצים אשר הושקעו במציאת עבודה חדשה, והאם נעשו הם בתום לב.

 

האם בית המשפט יפחית מזונות ילדים המתנכרים מאביהם?

בית המשפט יכול להחליט כי דמי מזונות הילדים יופחתו במידה והם מסרבים להיפגש עם אביהם. במידה ונוצר מצב בו הילדים הינם "ילדים מורדים", דהיינו אינם מוכנים להיות בקשר עם אביהם, רשאי בית המשפט להפחית את דמי מזונותים לכדי צרכיהם הבסיסיים בלבד.

 

עם זאת, ילדים לא יוגדרו כ"סרבנים" עד שיוכח על ידי חוות דעת מקצועית חתומה על ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי, כי לא ניתן לשקם את הקשר בין הילדים לאב. זאת ועוד, גם חלקה של האם ביצירת המצב בין הילדים לאביהם מקבל משקל בבית המשפט.



 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 6)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.