www.what2do.co.il

אימוץ ילדים מחו``ל

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 17/09/2024
אימוץ ילדים מחו``ל

אימוץ ילדים בין ארצי הינו תהליך מיוחד המאפשר לאזרח ישראלי (הורה יחיד או זוג) לאמץ ילד/ה ממדינה זרה. הליך זה, אשר היה במשך שנים רבות פרוץ ולא מבוקר, הוסדר בשנת 1998 עם תיקון חוק אימוץ ילדים. התיקון נעשה ברוח אמנת האג, בדבר הגנה על ילדים ושיתוף פעולה באימוץ בין ארצי משנת 1993. מטרתה של האמנה היא להסדיר את האימוץ הבין ארצי ברשויות מוסמכות של המדינות כדי למנוע תופעות של חטיפת ילדים, הברחתם וסחר בהם. לאור התיקון החל משנת 1998, מותר לאמץ ילדים מחו"ל אך ורק ע"פ תנאי החוק.

אימוץ בארץ לעומת אימוץ מחו"ל: 

קיימים מספר הבדלים משמעותיים בין הליך אימוץ של ילד ישראלי בישראל, לבין הליך אימוץ של ילד מחו"ל. הבדלים כגון: זמן ההמתנה לאימוץ שהינו קצר באופן משמעותי בחו"ל מאשר בארץ, הליך האימוץ בחו"ל יקר יותר, וההבדל המשמעותי ביותר הינו הפרוצדורה, שכן כאשר מדובר באימוץ ילד מחו"ל, הליך האימוץ צריך לעמוד בתנאי החוק הישראלי, בתנאי האמנות הבינ"ל הרלוונטיות ובתנאי החוק במדינה הזרה ממנה מגיע הילד.

חשוב לציין כי אחת הסיבות שתהליך האימוץ בישראל הינו ארוך יותר, נובעת מהעובדה שאין בישראל מספר רב של ילדים בגיל צעיר מאוד המועמדים לאימוץ, להבדיל ממדינות זרות בהן קיימים מספר גדול של בתי יתומים.

על פי החוק, אימוץ בין ארצי מבוצע אך ורק באמצעות עמותה המתמחה בנושא, אשר קיבלה הרשאה מיוחדת ועמדה בתנאים שנקבעו והיא מוכרת על ידי שר העבודה והרווחה ושר המשפטים לצורך טיפול בנושא. עמותה מוכרת מצויה בפיקוח של "הרשות המרכזית לאימוץ בין ארצי", גוף השייך למשרד העבודה והרווחה אשר אמור לפקח על פעולותיה של העמותה הן בפן הסוציאלי והן בפן הכספי.

העמותה המוכרת אחראית לכל ההליכים הקשורים באימוץ בין ארצי הן בארץ והן בחוץ לארץ ובכלל זה עליה: לקבוע אם המבקש לאמץ כשיר ומתאים לאמץ, לפנות לרשות המוסמכת של מדינת החוץ ולבקש מידע על הילד שיועד על ידי מדינת החוץ לאימוץ, לוודא שנתקיימו כל ההליכים וניתנו כל האישורים וההסכמות על פי מדינת החוץ באשר למסירת הילד לאימוץ בין ארצי, לדאוג לאישורי כניסה של הילד לארץ ולערוך מעקבים אחר קליטתו של הילד במשפחה המאמצת.

ההתקשרות של ההורה המאמץ עם עמותה מוכרת נעשית באמצעות חוזה. במסגרת החוזה נקבעות ההתחייבויות של כל אחד מהצדדים כמו כן, נקבעים האופן, המועדים והתנאים להעברת התשלום לעמותה. 

עצות והמלצות 

בשל הפרוצדורות הסבוכות בהליך אימוץ ילד בחו"ל והקשרים המשפטיים הרבים הכרוכים בהליך אימוץ בין ארצי, מומלץ להורה המבקש לאמץ להיעזר בייעוץ וייצוג משפטי עוד לפני החתימה על הסכם עם עמותת אימוץ מוכרת. כך למשל כדאי שחלק נכבד מסכום התשלום עבור האימוץ יופקד בנאמנות ויועבר לידי העמותה רק עם השלמת ההליך.

לאור מקרים שונים בהם נותרו משפחות אשר פנו לאימוץ ללא ילדים וללא כסף רב אשר הושקע בהליך, אני ממליץ: 

 

  • לבצע תחקיר מקיף ומלא על העמותה עמה הנכם מתקשרים. חשוב לבדוק מה ניסיונה.
  • לפנות ל"רשות המרכזית לאימוץ" במשרד הרווחה כדי לקבל אינפורמציה על העמותות.
  • במקביל יש לבחור את המדינה הזרה ממנה מבוקש לבצע את האימוץ ולבדוק שאכן לעמותה יש אישור (תקף) לעבוד באותה מדינה.
  • כדאי לקבל המלצות על העמותה ולהתייעץ בעניין עם הורים מאמצים שעברו את התהליך וסיימו אותו. קיימים מספר פורומים בנושא באינטרנט, בהם ניתן לקבל ייעוץ בנושא אימוץ.
  • כאשר בוחרים עמותה רצוי לבחון קריטריונים רבים ככל שניתן, כגון: משך הזמן הצפוי להשלמת ההליך, סכומי הכספים שיש לשלם לעמותה, מועדי התשלום, זהות בעלי המקצוע העובדים בשרות העמותה, אילו בדיקות רפואיות מתבצעות בידי העמותה, מהם השירותים הנלווים שמציעה העמותה ועוד.


במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון. אנו ממליצים בכל מקרה, בנוסף לכל האמור לעיל, להתייעץ עם עו"ד המומחה בעניין לפחות בכל הקשור לאלמנטים החוזים והמשפטיים של ההליך 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.