www.what2do.co.il

מזונות האישה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/04/2013
מזונות האישה

מתי ניתן לתבוע מזונות? מה מגיע לאישה? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורכי דין באתר ...

כאשר באים בני זוג בברית הנישואין, מתחייב הגבר כלפי אישתו לכלכל אותה ולדאוג לה לאורך שנות נישואיהם. כל אימת שקיימת ברית הנישואין בין השניים, ובני הזוג גרים תחת קורת גג משותפת, חייב הבעל בתשלום מזונותיה של אישתו על פי חוק.

 

יש לציין כי מעשים מסויימים של האישה עלולים לשמוט את זכאותה למזונות כגון בגידה בבעלה, התנכרות אליו, עזיבתה את הבית, אי הסכמה לקיים עימו יחסי מין, מעשה כיעור וכו'.  זאת ועוד, תביעה למזונות האישה פוקעת עם תום ברית הנישואין ותביעה רטרואקטיבית למזונות אלו לא תהה קבילה בהליך משפטי.

 

סמכות לדון במזונות האישה קיימת לשתי ערכאות לפי המשפט הישראלי - לבתי הדין הרבניים (אשר על פי רוב מטיבים עם הגבר) ולבתי המשפט לענייני משפחה (אשר מרבית התביעות המוגשות על ידי נשים מונחות על שולחנם).

 

תביעת האישה לקורת גג

 

מזונותיה של האישה קיימים לה כל עוד היא מתגוררת עם בעלה תחת אותה קורת הגג. על פי הדין העברי, במידה ועזבה האישה את הבית, כל אימת שאין לה סיבה מוצדקת לכך (לדוגמא - אלימות במשפחה), תפסיד היא את זכאותה לדמי מזונות. יש לציין כי במידה והיה זה הבעל אשר עזב את הבית, אין הוא מושך בכך את אחריותו לשאת במזונות אישתו אשר נותרה בדירתם המשותפת.

 

מזונותיה של אישה עובדת

 

במידה והאישה עובדת ומתפרנסת בכבוד, על פי רוב אמורה משכורתה לספק בעבורה את כל צרכיה. אי לכך תצטרך האישה להגיש את תביעתה למזונות בתוספת 12 תלושי משכורת אחרונים ודיווחים על הכנסות נוספות (כגון דירה אשר היא משכירה, רכוש, ירושה וכו') ונתונים אלו ישקלו על ידי בית המשפט בבואו לקבוע את שיעור מזונותיה.

 

בד"כ, אישה אשר מתפרנסת באופן המספק את צרכיה לא תהה זכאית לדמי מזונות מבעלה, אך עם זאת במידה ושכרה אינו מספק את מזונותיה, על בעלה להשלים את החסר.

 

אישה אשר איננה עובדת אך קיימת לה היכולת לעשות כן איננה חייבת לצאת לעבודה. עם זאת, בשנים האחרונות התרחבה הפסיקה בנושא המזונות ואישה צעירה ובריאה אשר קיימת לה יכולת להשתכר בכבוד, יתחשב בכך בית המשפט ויגזור את פוטנציאל ההשתכרות שלה מדמי מזונותיה.

 

סירוב הבעל לתת גט לאשתו

 

אחת מן הדרכים הידועות על מנת להביא סרבן גט להעניק גט לאשתו הינה הפעלת לחץ כלכלי על הבעל תוך כדי קביעת שיעור מזונות חודשיים לאישה. סירובו של הבעל לתת גט לאשתו מעכב את יכולתה להתקדם הלאה בחייה ולבוא בברית נישואין חדשה, אי לכך, מזונותיה (הקרויים בעגה המקצועית "מזונות מעוכבת") נועדו גם לכלכלה וגם לגרום לבעל להעניק לה גט.

 

מתי לא תהה אישה זכאית למזונותיה מבעלה?

 

הדין העברי הגדיר מספר עילות אשר במידה ויקומו הן לבעל, לא תהה אשתו זכאית לתשלום מזונותיה על ידיו. אי זכאות בדמי מזונות עלולה לנבוע לאישה אשר בגדה בבעלה, אישה אשר איננה מוכנה לקיים עם בעלה יחסי אישות (יחסי מין), אישה אשר מתנכרת לבעלה ומכפישה אותו, אישה אשר עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת ועוד.  

 

האם ניתן לשנות פסק דין שניתן בנוגע לדמי מזונות?

 

פסקי דין אשר ניתנו בעניין מזונות (ובכלל בכל תחום המשפחה) אינם תמיד פסקי דין חלוטים וערעורים עליהם יכולים להיות מוגשים לאורך השנים ובהתאם לנסיבות. לדוגמא, בעל שחייב במזונות אישתו אך נפגע בתאונת דרכים ואיבד את כושר השתכורותו לתמיד, רשאי להגיש תביעה לביטול דמי המזונות.

 

בעל אשר גילה כי אשתו בוגדת בו, או במידה והיא איננה מוכנה לקיים עימו יחסי אישות, רשאי להגיש תביעה לביטול מזונותיה, אפילו אם נקבעו כאלה. יש לציין כי ערעור או שינוי פסק דין מזונות, יוגש בערכאה בה נידון עניין המזונות בתחילה. דהיינו, לא יתקבל ערעור אל פסק דין הניתן בבית הדין הרבני במידה ויוגש לבית המשפט לענייני משפחה.



דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 5)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

מהם מזונות אישה?

בהתאם לדין העברי, יש לאישה עקרונית זכות לתשלום מזונות ("מזונות אישה") בגובה רמת החיים שהורגלה אליה ... 

מתי תובעים מזונות אישה?

כל עוד קשר הנישואין שריר וקיים, ניתן עקרונית לתבוע מזונות, אולם חשוב להדגיש כי לא ניתן לתבוע מזונות רטרואקטיבית וחיוב הבעל במזונות האישה, אם ייקבע, ייקבע רק החל מיום הגשת התביעה ... 

איך מגישים תביעה למזונות האישה?

כללים להגשת תביעת מזונות ... 

סירוב תשלום מזונות אישה

סירוב הבעל לשלם לאשתו מזונות כפי המגיעים לה, בין אם יש לו יכולת והוא מסרב לעשות כן, ובין אם מפני שהוא מסרב לצאת לעבודה ולהשתכר, יכול עקרונית לתת לאישה את הזכות לדרוש את חיובו במתן גט. ... 

גובה המזונות ומה כולל החיוב במזונות

בדומה למזונות ילדים, גם החיוב במזונות אישה מורכב מצרכיה של האישה במובן הרחב של המילה, היינו לצד צרכים בסיסיים דוגמת מדור מזון לבוש ובריאות, יכול החיוב במזונות לכלול אף החזקת רכב, נסיעות, קוסמטיקה, מכון כושר וכו’. 

מדור ספציפי, מזונות האישה

לצו מדור ספציפי שניתן ע"י בית הדין הרבני ישנה חשיבות רבה, משום שהוא עלול לעכב, לתקופות משתנות את מכירת הבית בו מתגוררים בני הזוג ... 

מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?

במקרה בו קיימה יחסי אישות עם מישהו אחר... 

סירוב הבעל לשלם מזונות

במקרה כזה, קיימות שתי אפשרויות לגביית המזונות... 

מאסר עקב אי תשלום מזונות

מהי תקופת המאסר בגין חוב מזונות? על כך ניתן למצוא תשובה בסעיף 74 לחוק ההוצאה לפועל ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

פירוק שיתוף בדירה

במהלך הליך גירושין, אחת השאלות העיקריות שמתעוררות היא האם דירת מגורי בני הזוג תימכר או תישאר לשימושו של אחד מבני הזוג ... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), התשי"ט 1959

החוק קובע כללים לגבי תשלום דמי המזונות, מהו היקפם, מתי מקבלים פטור וכדומה. 

מהו הסכם שלום בית?

מהו הסכם שלום בית? כיצד ניתן לו תוקף משפטי? מהו הסכם שלום בית ולחילופין גירושין? האם ניתן לאוכפו בבית המשפט? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

מרוץ הסמכויות, מהו?

מרוץ הסמכויות, מהו?

מהו מרוץ הסמכויות? מהם ההבדלים בגישות בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בתי הדין הרבניים? קראו עוד... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.