www.what2do.co.il

משמורת משותפת - החזקת ילדים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/05/2017
משמורת משותפת - החזקת ילדים

גירושין אינם עניין קל. לא אחת, הגירושין מלווים ברגשות עזים וטענות שונות של בני הזוג, האחד כלפי השני. כאשר לבני הזוג יש ילדים קטינים משותפים, חלק מרכזי בגירושין נוגע להם. ברירת המחדל בעניין זה הינה קביעה של הורה משמורן והורה לא משמורן. עם זאת, בשנים האחרונות, ישנה מגמה של הכרה במשמורת משותפת.

 

מדובר במשמורת רחבה של שני ההורים על הילדים, והיא אפשרית במקרים בהם התקשורת בין ההורים נותרה תקינה, למרות וחרף הגירושין. פעמים רבות, בני הזוג מסוגלים להישאר בקשר טוב לאחר כניסת הגירושין לתוקף. לפיכך, בשנים האחרונות התרחבה הפסיקה בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט לגבי - משמורת משותפת.

 

עד היום, היה נהוג כי לאחר הגירושין מופרדים הילדים מאחד ההורים (לרוב האב) ועוברים למשמורת תחת כנפי ההורה השני. ההורה אשר לא זכה במשמורת בבית המשפט, נושא לרוב במזונות הילדים ונקבעים לו הסדרי ראיה (בדרך כלל אחת לשבוע וכל חג וסופשבוע לסירוגין).

 

כיום, כחלק מהמאמץ להגביר את המעורבות של האב בחיי ילדיו לאחר הגירושין, נקבעת לעיתים משמורת משותפת על הילדים. מצד אחד, מטרתה של המשמורת המשותפת הינה לעודד את האב להיות קשור "באופן אמיץ" לחיי ילדיו. מצד שני, מטרתה למנוע אי תשלום מזונות או התחמקות מנשיאה בנטל גידול הילדים. יותר ויותר מדינות החלו לחוקק חוקים המכירים באפשרות של משמורת משותפת לאחר הגירושין. 

 

 

אחד ההבדלים המהותיים בין משמורת משותפת למשמורת רגילה נמצא בכך שבמשמורת רגילה יש לילד שני בתים - בית ראשי בו הוא גר (ביתו של ההורה המשמורן), ובית משני אליו הוא מגיע לביקורים (ביתו של ההורה הלא משמורן). במשמרות משותפת, לילד יש חדר בכל אחד מהבתים והוא למעשה מתגורר בשניהם באופן שווה.

 

כמו כן, גם המפגשים של הילדים עם ההורים במשמורת משותפת רחבים יותר. במסגרת הסדר של משמורת משותפת, ההורים לא רואים את ילדיהם רק כחלק מהסדרי ראייה והמפגשים רבים ומגוונים. לדוגמא, ההורים בד"כ מגיעים לאירועים בבתי הספר ביחד, מנהלים פעמים רבות ארוחות משפחתיות, נושאים באופן שווה בנטל הסעות הילדים ומקבלים ביחד החלטות בנוגע לחיי הילדים עד לרזולוציה גבוהה ביותר.

 

יתרונות רבים, גם מבחינת הילדים

 

למשמורת המשותפת ישנם יתרונות רבים שביניהם הפחתה משמעותית בתחושת האבדן הטראומטית אצל ילד במקרים בהם אחד ההורים עוזב את הבית. זאת ועוד, ילדים יוצאים נשכרים כאשר מערכת היחסים בין ההורים בנויה על שיתוף פעולה וכאשר אין מאבקים משפטיים מיותרים.  כאשר ההורים שבעי רצון במידה סבירה מהסדרי המשמורת, הסיכוי שהם ישתפו פעולה ביניהם, במגוון נושאים, גבוה יותר. כמו כן, הסיכוי למניפולציה מצד הילדים יורד. במקביל, הילדים גם לומדים שניתן לפתור קונפליקטים בצורה תרבותית. 
 

 

לעיתים נקבע הורה אחד כמשמורן על הילדים, אך ההורה השני זוכה בבית המשפט להסדרי ראייה רחבים כל כך, אשר למעשה בפועל מדובר במשמורת משותפת. זאת ועוד, משמורת משותפת טובה גם בעבור האם, אשר מירב הנטל הנפשי והכלכלי של גידול הילדים (עם כל הכבוד לתשלום המזונות) היה מוטל על כתפיה הצרות במידה והייתה היא הורה משמורן יחיד.

 

האם האב חייב במזונות ילדיו במשמורת משותפת?

 

חוב מזונות, שהינו אחד מהדינים החשובים והעתיקים בהלכה העברית, איננו מבוטל גם במידה ונקבעת משמורת משותפת על ילדי בני הזוג. עם זאת, במידה והילדים נמצאים תחת חזקתו של האב זמן לא מבוטל מחייהם, סביר להניח כי דמי המזונות במקרים של משמורת משותפת יהיו נמוכים מדמי מזונות ב"הסדרי ראייה קלאסים".

 

מהם השיקולים לקביעת משמורת משותפת?

 

משמורת משותפת דורשת מן ההורים שיתוף פעולה מלא והבנה הדדית. בית המשפט, כאשר הוא בוחן האם בני זוג מתאימים למשמורת משותפת, מקפיד על קלה כחמורה. בבואו לקבוע משמורת משותפת, בית המשפט עומד על הקשר בין הצדדים ומנסה לענות על השאלה - האם הסדר כאמור יהיה ראוי ובריא בעבור הקטינים. יש לציין כי למרות שלמשמורת משותפת יתרונות רבים, הן בהיבט המשפחתי, והן בהיבט הכלכלי, כלל פסוק הוא כי עיקרון טובת הילד בלבד יהיה אור לעיניו של השופט. דהיינו, במקרים בהם טובת הילד מטה את הכף למשמורת "קלאסית", בית המשפט יקבע משמורת רגילה (אף אם ההורים מתעקשים על משמורת משותפת).

 

אי לכך, ומשום שהפסיקה בנושא המשמורת המשותפת הינה עניין מעט חדשני, לא יפסוק בית המשפט בנקל משמורת מסוג זה בהליך גירושין. זאת ועוד, על מנת לקיים משמורת משותפת ההורים צריכים לגור בקרבת מקום ולהיות ניידים וזמינים לטובת הילדים באופן גורף (זאת משום שאין הורה אחד המקבל מבית המשפט את המשמורת באופן מלא ואיתה מלוא האחריות). הורים יכולים להשיג משמורת משותפת במסגרת הסכם גירושין. עם זאת, גם במקרה זה, כאשר מערכת היחסים בין ההורים נותרה תקינה לאחר הגירושין, לדידם היא מאפשרת משמורת משותפת, הן עדיין יצטרכו להביא את ההסכם לאישור בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.