www.what2do.co.il

גירושין בהסכמה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/04/2012
גירושין בהסכמה

לא כל הליך גירושין חייב להיות מלווה בדיונים משפטיים, תביעות הדדיות, משמורת חד-הורית על הילדים ועוד. פעמים רבות מגיעים בני הזוג להסכמה משותפת לגבי הצורך להתיר את ברית הנישואין ובמקרים אלו יכולים הצדדים לעשות הליך הקרוי גירושין בהסכמה.

 


גירושין בהסכמה נעשים על ידי חתימה על הסכם גירושין אשר נערך בעזרת שני עורכי דין (אחד מכל צד) ובו נכרכים כל הנושאים אשר בין בני הזוג, לרבות משמורת הילדים, חלוקת הרכוש, מזונות האישה ומזונות הילדים.

 

 

ניתן לערוך הסכם גירושין גם על ידי עורך דין אחד המוסכם על שני הצדדים, אך ידוע כי בכדי לשמור על האינטרסים של כל צד, עדיף שיערך ההסכם בעזרת עורך דין המייצג כל צד במתרס (הסכמי גירושין אשר אינם מהווים ביטוי לאיזון והסכמה בין בני הזוג, עלולים להביא להסתבכויות משפטיות בעתיד).

 

פעמים רבות יפנה זוג לנסות ולשקם את נישואיו על ידי חתימה על הסכם שלום בית. הסכם זה אשר מטרתו להביא לשיקום הנישואין, מנוסחות בו המחלוקת בין בני הזוג, ומהותו למנוע מאחד מבני הזוג לפנות באופן חד צדדי לבית המשפט ולהגיש תביעה בנושא גירושין (או נושאים נלווים).

 

כמו הסכם גירושין, גם הסכם שלום בית חייב לבוא בין כתלי בית המשפט על מנת לקבל תוקף של פסק דין. פעמים רבות נכרכים שני ההסכמים ביחד, ונחתם הסכם שלום בית הכולל גם הסכם גירושין. הסכם זה נועד לשקם את קשר הנישואין, אך גם להסדיר את ענייני הגירושין במידה ויעלו ניסיונות השיקום חרס. עורכי דין ממליצים כי במידה ונחתם הסכם שלום בית ובו כרוך הסכם גירושין, יש לבדוק בציציות ההסכם על מנת לוודא כי אין הוא מהלך משפטי של צד מעוניין.


אילו נושאים מפורטים בהסכם הגירושין?


במרבית המקרים, הסכם הגירושין יכלול סעיפים רבים ומורכבים, אך לאחר קריאה מעמיקה של ההסכם, ניתן יהיה להבחין בארבעה נושאים עיקריים. חלוקת הרכוש, מזונות הילדים, מזונות האישה, המשמורת על הילדים וגירושיי הצדדים. משמורת הילדים תוענק על פי רוב לאם, כאשר האב יקבל הסדרי ראיה עם ילדיו.

 

חלוקת הרכוש תעשה באופן שבו יחושב הסכום השייך לשני הצדדים החל מתקופת הגירושין, ונטייה ברורה להפריד בין רכוש אשר נקנה לפני ברית הנישואין ולאחריה. כמו כן, בד"כ מתחייב הגבר בתשלום מזונות האישה והילדים, לרבות דמי השכירות או המשכנתא על המדור בו הם גרים, טיפולים מיוחדים (דוגמת טיפולים פסיכולוגיים או רפואיים) ועוד.


אילו פרטים חשוב לבדוק בטרם קובעים פגישה לעריכת הסכם גירושין?


בטרם מגיעים בני הזוג לפגישה בה יערך הסכם הגירושין, מומלץ לבדוק את חשבונות הבנק המשותפים, לרבות חובות ומשכנתאות, קופות גמל, חסכונות פנסיונים, ביטוחים ועוד. ככל שתהה גדולה השקיפות בין בני הזוג, ככה ימנעו מצבים של הסכמי גירושין אשר אינם הוגנים, ועלולים מחד גיסא לפגוע באחד הצדדים לאורך זמן, ומאידך להביא לעימותים משפטיים בעתיד.


כיצד מאשרים הסכם גירושין?


לאחר הגעת הצדדים לכדי הסכמה, באמצעות עורכי הדין, יערך ההסכם וייחתם על ידם. הסכם זה, על אף שהוא חתום בידי שני הצדדים ובעדות עורכי הדין, עדיין איננו מהווה הפרדה חלוטה ופירוק של קשר הנישואין. בכדי לקבל תוקף משפטי, על ההסכם לבוא לאישור בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה.

 

 

יצוין, כי משום שלבית הדין הרבני קיימת סמכות בלעדית לדון בענייני גירושין, במידה ואושר הסכם גירושין בבית המשפט לענייני משפחה, צריכים עדיין הסעיפים העוסקים בגירושי בני הזוג לקבל גושפנקא זהה מבית הדין הרבני.


היכן ניתן לערער על הסכם גירושין?


הסכם גירושין איננו הסכם חלוט לעולמי עולמים. ערעור על ההסכם, עקב תנאים שהשתנו עם השנים (הילדים אינם מוכנים להיפגש עם האב, האב פשט רגל ואינו יכול לשאת בתשלום המזונות וכו’) יכול להיות מוגש לבית המשפט בו ניתן להסכם תוקף של פסק דין. הסדרי הראייה בין הצדדים יכולים להשתנות והיעשות בדרך של הסכמה ואישור בבית המשפט (בו אושר ההסכם מלכתחילה).

 

 

מהי עילה לביטול הסכם גירושין?


קיימות עילות רבות לביטול הסכמי גירושין, אך אין הדבר פשוט כלל ועיקר, שכן מרגע שאושר ההסכם בבית המשפט, קיבל הוא תוקף של פסק דין. עם זאת קיימות עילות רבות כגון אי-עמידה בתשלומים, אלימות של הגבר כלפי האישה, הסתת הילדים נגד האב על ידי אמם, הוכחה כי הסכם נחתם עקב מרמה או עושק, וכו’. על הצד הטוען לשינוי ההסכם מוטל להוכיח לבית המשפט כי אמת דיבר, ובית המשפט רשאי לבטל או לשנות הסכם גירושין במידה וקיבל טענותיו.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.