www.what2do.co.il

המנוח נפטר טרם התייצב בפני ועדה רפואית - האם יורשיו זכאים לגמלה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/05/2025
המנוח נפטר טרם התייצב בפני ועדה רפואית - האם יורשיו זכאים לגמלה?

האם יש מקום להמשיך ולדון בתביעתו של אדם לגמלה במקרה שנפטר התובע, כך שהסכומים אשר יגיעו לו (אם יקבעו כאלה) ישולמו לשאיריו/יורשיו/עזבונו? מאידך, האם יש מקום להפסיק את בירור התביעה כאשר מגיש התביעה נפטר עוד בטרם הועמד בפני ועדה רפואית?

שאיריו של המנוח טענו בבית המשפט כי יש לכנס ועדה רפואית אשר תקבע את שיעור הנכות של המנוח שנבע ממחלתו, בהתייחס לתקופה שלפני פטירתו, גם אם המנוח נפטר. התובעים טענו כי אין בפטירתו בכדי לשנות את היות המנוח "תובע" לפי החוק. כמו כן, בהתאם להוראות סעיף 308 לחוק הביטוח הלאומי, החל גם על חוק הגזזת כאמור בסעיף 19 לחוק, יש זכאות לשאיריו של מנוח לקבל הפיצוי אשר היה מנת חלקו של האחרון עד לפטירתו.

 

      קראו עוד בתחום:

 

משרד הבריאות, הנתבע בדיון זה, טען לעומתם ש"נפגע" כהגדרתו בסעיף 1 לחוק, הינו מי שוועדת מומחים קבעה שניתן לו טיפול בהקרנה, שהוא לקה במחלה כהגדרתה בחוק (אחת מהמחלות שבתוספת) והוא נמצא בישראל. כמו כן, ציין משרד הבריאות כי מדובר בתנאים מצטברים ולא חלופיים ולכן כל עוד לא קבעה ועדה רפואית שאדם לקה במחלה, אין די בקביעת ועדת המומחים שקיבל טיפול בהקרנות, על מנת שיוגדר כ"נפגע".

האם היה המנוח "זכאי שנפטר בטרם הספיק לגבות את חובו"?

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי ישנה הבחנה בין "זכות לגמלה" שהייתה קיימת לטובתו של נפגע אשר נפטר בטרם זכה לקבלה, לבין "חוב גמלה" אשר לא שולם לנפגע עובר לפטירתו. על פי פסיקה קודמת נקבע שעל מנת לשלם לבן משפחתו של מבוטח שנפטר, קצבת נכות שנועדה למנוח, יש צורך בכך שיהיה מדובר בזכות לגמלה שהייתה קיימת בעת פטירת המנוח. כמו כן, על בן המשפחה להוכיח שהינו שאיר כהגדרתו בחוק.

 

במקרה דנן, המנוח הגיש תביעה למדינה על פי החוק לפיצוי נפגעי גזזת, תשנ"ד-1994 ונשלחה לו תשובה כי ועדת המומחים אשר התכנסה ודנה בתביעתו החליטה שקיבל טיפול בהקרנות כמשמעותו בחוק. המנוח ערער על ההחלטה אך נפטר בטרם נידון ערעורו.

 


בית המשפט דחה את תביעתם של שאיריו של המנוח וקבע כי מצבו של אדם שנפטר בטרם הושלמה בדיקת הפגיעה שהגיש אינו אמור להיות טוב יותר מאשר מצבו של אדם שתביעתו נבדקה על ידי המדינה ונדחתה. השופטים קבעו שמאחר ומדובר בתביעה שנדחתה, ואין מדובר במנוח שזכותו נתגבשה לכדי חוב בטרם פטירתו, לא זכאים שאיריו לגמלה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.