www.what2do.co.il

בקשת התרת שימוש בזרע בעלה המנוח

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 23/01/2017
בקשת התרת שימוש בזרע בעלה המנוח

בקשתה של המבקשת להתיר לה לעשות שימוש במנות זרעו של בעלה המנוח ולצורך הולדת ילדם המשותף. הצדדים עלו שניהם לישראל, בשנת 2003; המבקשת מארגנטינה, והמנוח מארה"ב. בחודש יוני 2005, נישאו הצדדים כדמו"י, ובישראל.

 

המנוח אושפז בבית חולים איכילוב לאחר שחש ברע, חודש לאחר נישואי הצדדים, וביום 24.7.05 נפטר, כאשר סיבת המוות טרם הובהרה עד עצם היום הזה, בעוד המנוח בן 26 שנים במועד פטירתו. קודם פטירתו, כשהוא שרוי במוות מוחי ומחובר למכשירי ההחייאה, הגיעו בני משפחתו של המנוח מארה"ב, והמבקשת קיבלה את הסכמתם ליטול מנות מזרעו, ולשומרם בבנק הזרע – אשר בביה"ח איכילוב.

 

האם יש לקבל את הבקשה? 

על פי תקנות בריאות העם ובנק הזרע ותקנות בריאות העם - הפריה חוץ גופית לא נדרשה התערבותו של ביהמ"ש לענייני משפחה עד לשלב הזה - ואולם, השלב של מסירת מבחנות הזרע לידי המבקשת, לצורך הפרייתה החוץ גופית, במטרה להוליד את ילדם המשותף שלה ושל בעלה המנוח, מצריכים את מתן הצו, המבוקש על ידי המבקשת.

באותם מקרים בהם הפקיד האב את זרעו בבנק הזרע קודם לפטירתו, או הותיר צוואה והביע בה את רצונו כי בת זוגו תוכל לעשות שימוש בזרעו לאחר מותו – הרי לגביהם, כאשר קיימת גם הסכמת בת הזוג, הדרך יכולה להיות סלולה, לגבי הבעת "רצון" ו"הסכמה" של המת, ובדיעבד. ואולם בענייננו, המקרה הינו מורכב יותר, ולאור הנסיבות, בהן יומיים לאחר שהתמוטט המנוח שהיה בן 26 שנים, הוא עזב את עולמנו, ולא ניתן היה לבחון את רצונו ו/או הסכמתו , לעניין השימוש בזרעו – לצורך הולדת ילדו, וזאת חודש לאחר נישואיו למבקשת.

לפיכך, נראה כי יש לנסות ולהתחקות אחר אותו "רצון סביר" לאור הנתונים העובדתיים בחיי הצדדים המשותפים המפורטים בבקשה, ובתסקיר. לצורך הכנת התסקיר נפגשה העו"ס מהמחלקה לשירותים חברתיים בעיריית תל-אביב, עם המבקשת, עם אחיה, ועם אחיו של בעלה המנוח, נערך ביקור בביתה של המבקשת, ובאותה פגישה נכחה שותפתה לדירה וחברתה הטובה של המבקשת, התקבל מידע מהוריו של המנוח, באמצעות שאלות שהופנו אליהם, ונעשתה פנייה לביה"ח איכילוב, לצורך קבלת מידע על סיבת המוות – לצורך בחינת "טובת הילד" אם ייעתר ביהמ"ש לבקשה, ולעניין מחלות תורשתיות. 

ברור הוא מהתשתית העובדתית, כי בין שאר נימוקי ורצון המבקשת והמנוח – בעת שהחליטו להינשא זל"ז, היה הקמת משפחה בישראל, הכוללת אף, הולדת – ילדים משותפים, וזכותו של האדם כפרט בחברה, להקמת תא משפחתי, כאשר בתקופתנו, משפחה חד הורית, אינה חריגה עוד. הורי המנוח נתנו הסכמתם לשאוב את זרעו של בנם המנוח, מיד ובסמוך לאחר פטירתו, לעשות שימוש בו לצורך הולדת נכדם.

לעניין תהליך נטילת זרעו של המנוח ושימורו, הרי לאור חוות דעתו של פרופ’ י., מיום 6/7/06, נחה דעתי כי מנות הזרע נשמרו תחת שמו ומספר ת.ז. של המנוח בהקפאה, ונראה כי אין חשש לטעות בזיהוי.

הקושי הנוסף ולאחר ברור "רצונו" של המנוח לעניין השימוש בזרעו, הוא בשאלה, כיצד ישפיע החוסר באב בחייו של הקטין, והאם יהיה זה לטובתו (במובן הרחב של המילה) לגדול בתא משפחתי מצומצם, עם אם בלבד, ללא דמות של אב להזדהות עמה, ועם חוסר משמעותי בגיבוש אישיותו. הקושי בהכרעה בפן הזה הוא מהטעם - כי בהיעתרות לבקשה, ומראש, נכפה על הקטין חוסר זה, במאובחן מגידול ילדים במשפחות חד הוריות, אשר ברובם של המקרים, אלה הן נסיבות החיים, שאינן מוכרעות מראש, ולמפרע. האיזון הוא כאמור אל מול רצונם המשותף המשתמע של המבקשת והמנוח, עת קשרו את חייהם במשותף, בנישואיהם, ובתחילת חייהם בתא משפחתי מצומצם, תוך שזירת חלומם העתידי, ליצור המשך, והבאת ילדים משותפים לעולם.

ניתן לומר כי בנטילת הדגימות קודם פטירתו של המנוח היתה מאין הסכמה, גם מצידו של המנוח, ועם המבקשת - אשתו, כי לנישואיהם הקצרים, בני 30 הימים, וכפרי לאהבתם, יותר לה למבקשת, להביא את ילדו לעולם, משהגורל והמוות הם אלה שקטעו את המשך חייהם המשותפים, והיכולת להרחיב את התא המשפחתי הצר.

לסיכום,

משזו גם דרך החיים הסבירה, הרצונות, התוכניות, ודרך הטבע - של זוג בתחילת חייו המשותפים, נראה כי יש להיעתר לבקשתה של המבקשת. ניתן בזאת צו המופנה למרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בת"א (ביה"ח איכילוב) לצורך ביצוע ההליך המתאים להפריית המבקשת תוך שימוש במנות הזרע של בעלה המנוח ו. ב. ז"ל - והמופקדות שם - בבנק הזרע, ואשר נשאבו מגופו קודם פטירתו ב-24/7/05 ולאחר פטירתו ב- 25/7/05.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.