www.what2do.co.il

אישור הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 15/06/2017
אישור הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים

הסכם חלוקת עיזבון מאפשר ליורשים לסטות מהוראות חלוקה הקובעות בצוואה, לגבי האופן שבו יחולקו ביניהם הרכוש והנכסים של המצווה, באמצעות חלוקה בעין או באמצעות מכירת נכסים ורכוש בין היורשים, כאשר לא ניתן לחלק אותם.

 

עיזבון מוגדר ככלל נכסי הנפטר העוברים בירושה אל היורשים, לרבות רכוש, נכסים, קניין רוחני וזכויות וחובות שהיו לאדם בעת מותו. על פי סעיף 110(א) לחוק הירושה, ישנן שתי דרכים להביא לחלוקת עיזבון: האחת, הסכם בין יורשים והשנייה, חלוקה על פי צו של בית משפט.

 

העיזבון יכול לכלול נכסים שונים של הנפטר, כגון: נכסי מקרקעין, חשבונות בנק, קרנות, פוליסות ביטוח, מיטלטלין, זכויות בחברה ועוד. סעיף 147 לחוק הירושה קובע כי ישנם נכסים שאינם נכללים בעיזבון והם: כספים שיש לשלם לאחר פטירת המצווה על פי חוזה ביטוח, חברות בקרן פנסיה וחברות בקופת תגמולים.

 

שינוי אופן חלוקת העיזבון על ידי היורשים

 

כאשר המצווה ערך צוואה, כל הרכוש שנכלל בעיזבון יחולק בין יורשיו לפי ההוראות שציווה בצוואתו, אם הנפטר לא הותיר בלכתו צוואה, העיזבון יחולק לפי כללי הירושה שנקבעו בחוק הירושה. החוק שואף להביא לחלוקת העיזבון על פי הסכם, בין אם הוא מנוהל על ידי מנהל העיזבון, ובין אם על ידי היורשים.

 

לאחר שניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, רשאים היורשים לערוך הסכם לחלוקה פנימית של הנכסים והם רשאים לשנות בהסכמה את האופן שבו המצווה היה מעוניין לחלק את הנכסים והרכוש לפי הרשום בצוואה, והחלוקה יכולה לכלול הסדרי מכר בין היורשים או חלוקה בעין.

 

עם זאת כאשר יש התנגדות מצד היורשים או חלקם לחלוקה, יש לחלק את העיזבון באמצעות צו בית משפט. תפקידו של מנהל העיזבון היא לסייע בלבד והוא אינו מוסמך להחליט כיצד יחולק העיזבון. מאחורי ההחלטה לערוך הסכם חלוקה ישנם מספר שיקולים כאשר כל מקרה נבחן לגופו בהתאם להיקף העיזבון, סוג הנכסים, אופי היורשים והיחסים ביניהם.

 

מהם היתרונות של חלוקת עיזבון בהסכמה?

 

אחד היתרונות המשמעותיים של הסכמי חלוקה הוא האפשרות לבצע חלוקה בהסכמה ולמנוע סכסוכים עקב שותפויות צולבות של בני משפחה בנכסים. ואף, במצב שבו קיים פער בשווי של נכסים מסוימים, ניתן לאזנו באמצעות תשלומים בין היורשים. כמו כן, ההסכם אינו מהווה עסקה במקרקעין או מכירה ואינו מחויב בתשלום מס, לכן הוא עשוי לסייע ליורשים בתכנון מס עתידי. אם למשל הוא כולל שתי דירות, שהמצווה ציווה לשני ילדיו, ייתכן שעדיף לקבוע בעלות מלאה של כל אחד מהיורשים על דירה אחת, מבחינת ניצול פטור עתידי מתשלום מס שבח.

 

כאשר כל היורשים מסכימים ביניהם, אין צורך באישור של בית המשפט להסכם, ואף בית המשפט רשאי לאשר את ההסכם כאשר אחד מהיורשים נעדר או לא יוצג כדין. עם זאת, מאחר שמדובר בהסכם בין בני משפחה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי ולהביא את ההסכם לאישור בית המשפט, כדי להעניק למסמך תוקף של פסק דין המהווה ראיה משמעותית בעניין חזקת הרכוש במקרה של מחלוקות עתידיות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 3)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.