לעתים קרובות, אנשים מבוגרים פותחים חשבון בנק ביחד עם בני משפחה, כדי שהצעירים יוכלו לסייע להם בניהול העניינים הכספיים, ובפועל רק השותף המבוגר מפקיד כספים בחשבון. פתיחת חשבון משותף אינה מעידה בהכרח על שותפות כספית, אלא היא מכונה "חשבון נוחות".
בעת סכסוך על ירושה בן המשפחה שהוא השותף לחשבונו של המנוח עשוי לטעון, כי מחצית הכספים שבחשבון המשותף שייכים לו, ולא לעיזבון המנוח, כדי למנוע מהיורשים האחרים לקבל את מחצית הכספים.
אולם העובדה שהכספים אוחדו בחשבון אחד, אינה מביאה לכך שהם בבעלותו המלאה של השותף האחד לאחר פטירתו של השותף השני, ואף פתיחת חשבון משותף אינה מהווה ערובה לרצונו של מי מהשותפים להוריש או לתת במתנה את חלקו בחשבון לשותפים האחרים. במקרה זה, הבנק מחויב להקפיא את החשבון עד לקבלת צו ירושה רשמי.
סעיף אריכות ימים לביצוע פעולות בחשבון
בדרך כלל שותפים בחשבון, שהם יכולים להיות בני זוג, בני משפחה או שותפים עסקיים, מעוניינים כי השותף יוכל לבצע פעולות בחשבון המשותף ללא היזקקות לחתימה או אישור, בהתאם להוראות שנתנו בפתיחת החשבון.
במקרה שבו אחד מהשותפים הולך לעולמו, נאלץ השותף שנותר בחיים להמתין להוצאת צו ירושה או מימוש הצו אם ברצונו לבצע פעולות בחשבון בהתאם לדיני הירושה, מכיוון שהבנק צריך לשמור על זכויותיהם של יורשי בעל החשבון ולא להסתפק בזכויות של השותף הנותר.
כמענה למצב זה הבנק מחתים את הצדדים בעת פתיחת חשבון על סעיף אריכות ימים המכונה גם סעיף היוותרות בחיים, שהוא סעיף תפעולי שנועד להסדיר את אופן ניהול החשבון אחרי שאחד מבעליו נפטר, ומאפשר לשותף שנותר בחיים לבצע פעולות לאחר מותו של השותף האחר.
סעיף אריכות ימים בחשבון משותף, שמקורו בפקודת הבנקאות, קובע כי עם פטירתו של אחד השותפים, יוכל השותף הנותר להמשיך ולבצע בחשבון פעולות, למרות ששותפו לחשבון נפטר, בטרם מוצא צו ירושה. אולם ליורשים או למנהל העיזבון אין זכות כלשהי לבצע פעולות בחשבון ואינם מורשים למשוך ממנו כספים עד שיקבע מעמדם החוקי.
לשותף שנותר אין זכות לגזול כספים
חתימה על טופס אריכות ימים נועדה לאפשר ניהול שוטף של החשבון וללא קיומו של סעיף זה, הבנק נדרש להקפיא את החשבון עד לקבלת צו ירושה רשמי ונדרש צו שיפוטי לעניין החשבון. השותף שנותר אמנם יכול לרוקן את החשבון מתכולתו ולהעביר אותה לחשבון חדש. עם זאת הסעיף מגביל אותו לבצע פעולות שוטפות בלבד, ואינו מאפשר לו לבצע פעילות בניירות ערך ובחסכונות ואין לו זכות לגזול כספים שאינם שלו.
במקרה שהשותף שנותר משך כספים ונכסים, הוא עלול להיתבע על ידי היורשים החוקיים ולהידרש להחזירם ולחלקם בהתאם לצו הירושה. השותף שנותר אינו מוגן מתביעת היורשים במידה שיוכיחו שהנפטר היה זכאי לאותם כספים, אם היורשים יטענו לזכויות בכספים אלה או בחלקם, הם יצטרכו להפנות את דרישותיהם ותביעותיהם כלפי השותף שפעל בחשבון ולא כלפי הבנק.