בית המשפט לענייני משפחה נדרש לבחון בקשת התנגדות לצוואה אשר הוגשה על ידי בתה של מנוחה. הבת טענה כי היא ירשה, במסגרת צוואה של אמה, תכשיטים ומעיל פרווה בלבד, זאת במקביל לכך שאחיה ירש את עיקר העיזבון.
הבת טענה כי האח השפיעה על המנוחה השפעה בלתי הוגנת ובכך גרם לחלוקה בלתי שוויונית בעליל של הירושה. לא זו אף זו, הבת הוסיפה כי אחיה היה שותף פעיל בעת עריכת הצוואה ועל כן יש לבטל את הצוואה ולהורות על חלוקת הרכוש בסדר של ירושה לפי דין (חלוקת ירושה ללא צוואה אשר סדרה מוגדר בחוק הירושה).
הבת טענה כי היא ביקרה את אמה לפני מספר שנים, ואז אמרה לה האם כי היא חשבה להדיר אותה מהצוואה אך התחרטה על כך. הבת הוסיפה כי האם החלה לחפש בהתרגשות את מספר הטלפון של עורך הדין, אצלו ערכה את הצוואה, וזאת על מנת להסדיר את הדברים.
קראו עוד על צוואות וירושות:
- מתנה לאחר פטירה שלא במסגרת צוואה
- קיום צוואה גם ללא הצוואה המקורית
- צוואה בפני רשות - מהי?
- פגמים בצוואה
- צוואה בפני נוטריון, מהי?
לטענת הבת, היא בקשה מהאם לקיים פגישה בנוכחות אחיה והיא, שם יובהר לילדים מהו רצונה וכיצד יש לחלק את רכושה ביום מן הימים. הבת טענה כי פגישה זו מעולם לא יצאה אל הפועל, וזאת בשל סירוב מוחלט מצידו של האח. הבת הוסיפה כי האם אמרה לה שמאוחר מדי לשנות את הצוואה ובין השתיים ניתק הקשר למשך שלוש שנים עד למועד פטירת האם.
הבן טוען - ירושה כהכרת תודה על שנים של עזרה וטיפול
הבן טען כי יש לקיים את הצוואה שכן היא מבטאת באופן מושלם את רצונה של אימו. לטענתו, לא היה הוא חלק מעריכת הצוואה ולא הוכחה כל השפעה בלתי הוגנת מצידו על המנוחה. האח הוסיף כי אחותו לא הייתה בקשר עם אמה במשך שנים, ועל כן ברור מדוע בחרה האם לנשל אותה מעיקר העיזבון ולהורות על העברת מרבית מרכושה לו ולבני משפחתו. מדובר אפוא בהכרת תודה וטובה של האם לבנה, ולא בהשפעה בלתי הוגנת, טען הבן בבית המשפט.
בית המשפט קבע כי יש לדחות את ההתנגדות לקיום הצוואה ולהורות על ביצועה כלשונה. השופט ציין כי גם אם האח חשש כי פגישה עם אימו ואחותו בנוגע לסוגיות הנוגעות לרכוש הייתה עלולה לפגוע בחלקו בצוואה, לא מדובר בתחרות בלתי הוגנת על הירושה.
בפסק הדין נכתב כי תחרות הוגנת בין יורשים איננה דורשת כי צד אחד "יפרוש שטיח אדום" לרגלי הצד השני. למעשה, מדובר באמת מידה של אדם לאדם – אדם, לא זאב ולא מלאך. תחרות בלתי הוגנת על ירושה יכולה לבוא לידי ביטוי כאשר ידיו של המצווה נכבלות והוא אינו מסוגל לשנות את הצוואה (לדוגמא, נקיטת מעשה תרמית או איום פיסי של ממש). במקרה דנן, לא מדובר בתחרות בלתי הוגנת על הירושה, ויש לקבל את הצוואה כלשונה.