האם יכולה חברה קדישא לגבות מחירים מופקעים בעבור רכישת קבר בחיים מאדם? סוגיה זו, אשר הינה בעלת הד תקשורתי רב בשבועות האחרונים, הגיעה לא אחת לפתחן של הערכאות המשפטיות. להלן דוגמא לפסק דין שניתן בנושא ועסק ברכישת שתי חלקות קבר בבית העלמין תל רגב.
המנוח הלך לעולמו ביום 7/9/06 והובא למנוחת עולמים בבית העלמין תל רגב. בית עלמין זה מוחזק ומתופעל על ידי חברה קדישא קריית מוצקין. בני משפחתו של המנוח פנו לחברה קדישא וביקשו לשמור חלקות קבר סמוכות עבור אשתו של המנוח ואימה.
נציג חברה קדישא הודיע לתובעים כי אין כל מקום לדאגה ועד לתום ימי האבל החלקה הצמודה שמורה לאשתו של המנוח. נכדו של המנוח ביקש לברר את עלותה של חלקת קבר בחיים ונציג חברת קדישא ענה לו כי המחיר עומד על 9,300 שקלים לחלקה אחת ו-9,000 בעבור החלקה השנייה.
בני המשפחה דורשים להוריד את המחיר
עם תום השבעה, פנה נכדו של המנוח יחד עם קרוב משפחה למשרדי חברת קדישא בבקשה להסדיר את רכישת חלקות הקבר עבור אמו וסבתו. האחראי בחברת קדישא ענה לתובעים כי אין הוא פנוי לדבר עימם אך עליהם להסיר דאגה מליבם וחלקות הקבר שמורות להם. באותו היום פנו התובעים לרשות הארצית לשירותי דת והתלוננו על תעריפי חלקות הקבר שהינם בניגוד לקבוע בחוק. פניה זו נותרה ללא מענה.
לאחר ניסיונות רבים להיפגש עם האחראי מטעם חברה קדישא, נקבעה לתובעים פגישה עימו. בפגישה זו העמיד האחרון את תעריפי רכישת החלקות על 18,000 שקלים. עורכת דינם של התובעים פנתה לאחראי מטעם חברה קדישא ביחס למחיר המרבי שרשאית הנתבעת לדרוש בגין חלקת קבר בחיים. מחיר זה, עומד על פי חוק על סך של כ-7,000 שקלים ביחד. כמו כן, עתרו התובעים לבית המשפט על מנת לשנות את מחירי החלקות.
חברת קדישא איננה יכולה לגבות יותר מהתעריף הקבוע בחוק
שירותי הקבורה, בשל חשיבותם, מוסדרים בהוראות הדין. המדינה, באמצעות המוסד לביטוח לאומי נושאת בהוצאות של יום הקבורה וחברת קדישא אינה רשאית לגבות תשלום נוסף בגין הקבורה אלא אם הותר הדבר בחוק. התפיסה של המחוקק היא שהשירות המוענק בגין רכישת חלקת קבר בחיים ניתן תמורת מחיר. עם זאת, שירותי הקבורה מוסדרים בחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב] תשל"א-1971. בנוסף, התוספת לחוק זה מונה את התעריפים המקסימאליים אותם ניתן לגבות בעבור חלקות קבר (כתלות בבתי הקברות השונים ברחבי הארץ).
בחקיקה ראשית זו מעוגנת האפשרות לרכישת חלקת קבר בחיים בבית עלמין ממועצה דתית או מחברת קדישא. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי חברה קדישא פעלה בחוסר תום לב תוך שהיא גובה סכומים הגבוהים מהאמור בחוק. אי לכך, השופטים הורו לנתבעת למכור את חלקות הקבר לתובעים על פי התעריפים הקבועים בחוק. חלקות הקבר נמכרו בסוף בעבור כ-7,000 שקלים ביחד.