www.what2do.co.il

תביעות לביטול הסכם עקב היותו הסכם למראית עין ועקב אי חוקיותו

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
תביעות לביטול הסכם עקב היותו הסכם למראית עין ועקב אי חוקיותו

המדובר בסכסוך המתמשך בין ילדי המנוח על צאצאיהם ובני ביתם. והפעם ענייננו בשתי תביעות לביטול הסכם, האחת – עקב היותו הסכם למראית עין והשניה – עקב אי חוקיותו.

 

חוזה למראית עין הוא חוזה שקיימת בו אי-התאמה מכוונת בין הצהרות הרצון של הצדדים לבין רצונם האמיתי. בעוד שכלפי חוץ מסכימים ביניהם הצדדים על הסדר משפטי מסוים, כוונתם האמיתית שונה. השאלה מה הייתה כוונתם בעת כריתת ההסכם היא שאלה שבעובדה שהתשובה לה נלמדת ממכלול נסיבות המקרה, והנטל להוכיח כי החוזה נכרת למראית עין מוטל על שכמו של הטוען טענה.

 

      קראו עוד בתחום:


ניתוח עובדתי ומהותי של הראיות והנסיבות בענייננו מעלה כי אין מדובר כלל וכלל בהסכם למראית עין. התובע בשם בנותיו – קטינות אז – והנתבעים (להלן: הצדדים) הגיעו להסכם מוסכם וברור לפיו תיערך חלוקה של הבית אותו קיבלו בתור ירושה מהסב, עפ"י החלקים אותם ציווה הסב ופרשנות הצדדים וכי תיערך חלוקה פורמלית.

 

היתה כוונה והסכמה והצהרת רצון משותפים לצדדים. כל אחד מהם על בסיס האינטרסים שלו, הגיע להסכמה אשר ביטויה הוא זה אשר נקבע בהסכם, כלומר היה מפגש רצונות וכוונות אשר מצא ביטויו בהסכם. מפגש רצונות זה הינו גלוי ונקבע בהסכם. אין מדובר בשני רבדים, ברובד של הסכמה נסתרת של הצדדים, לאמור הסכמה אותה אינם מביאים בגלוי, ובתנאי הסכם השונים לכוונה המשותפת אותם מביאים בהסכם הגלוי אשר הינו הסכם למראית עין אשר לא אליו התכוונו הצדדים.

 

הסכם שמראית העין שבו יחסית:

שני ההסכמים דנן – הסכם החלוקה שאושר בבית המשפט והסכם השיפוי ה"נסתר" – אינם הסכמים חליפיים כי אם הסכמים המשלימים זה את זה אשר נחתמו "במקביל ובד בבד". להסכם השיפוי אין כל עמידה במנותק מהסכם החלוקה.


חתימת הצדדים על הסכם השיפוי רק מחזקת את המסקנה שחתמו על הסכם החלוקה בכוונה לקיימו; ניכר כי השקיעו מחשבה בהסכם ובהליך אישורו בבית המשפט וניסו לסכל מראש בעיות העלולות לצוץ בזמן אמת. ברי כי הסכם השיפוי אינו הסכם המשקף הסכמה נסתרת של הצדדים המנוגדת להסכמתם הגלויה, כפי שזו באה לידי ביטוי בהסכם שאושר; תוכנו ומהותו של הסכם השיפוי שוללים אפשרות זו מכל וכל.

לסיכום, ההסכם עליו חתמו הצדדים איננו הסכם למראית עין לא במלואו ולא ביחסיותו, אין הוא מהווה הסתלקות מזכות ירושה והוא עומד בתוקפו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.