המדובר בסכסוך המתמשך בין ילדי המנוח על צאצאיהם ובני ביתם. והפעם ענייננו בשתי תביעות לביטול הסכם, האחת – עקב היותו הסכם למראית עין והשניה – עקב אי חוקיותו.
חוזה למראית עין הוא חוזה שקיימת בו אי-התאמה מכוונת בין הצהרות הרצון של הצדדים לבין רצונם האמיתי. בעוד שכלפי חוץ מסכימים ביניהם הצדדים על הסדר משפטי מסוים, כוונתם האמיתית שונה. השאלה מה הייתה כוונתם בעת כריתת ההסכם היא שאלה שבעובדה שהתשובה לה נלמדת ממכלול נסיבות המקרה, והנטל להוכיח כי החוזה נכרת למראית עין מוטל על שכמו של הטוען טענה.
קראו עוד בתחום:
- כתב אישום בעקבות זיוף כתובה במטרה לזכות בירושה
- התנכרות המשפחה למנוח לפני מותו - ירושה לעובד הסיעודי
- תביעה נגד חברת קדישא בגין גביית יתר על חלקת קבר בחיים
- חלוקת משק חקלאי שאינו חלק מן העיזבון בהתאם לצוואתה של המנוחה
ניתוח עובדתי ומהותי של הראיות והנסיבות בענייננו מעלה כי אין מדובר כלל וכלל בהסכם למראית עין. התובע בשם בנותיו – קטינות אז – והנתבעים (להלן: הצדדים) הגיעו להסכם מוסכם וברור לפיו תיערך חלוקה של הבית אותו קיבלו בתור ירושה מהסב, עפ"י החלקים אותם ציווה הסב ופרשנות הצדדים וכי תיערך חלוקה פורמלית.
היתה כוונה והסכמה והצהרת רצון משותפים לצדדים. כל אחד מהם על בסיס האינטרסים שלו, הגיע להסכמה אשר ביטויה הוא זה אשר נקבע בהסכם, כלומר היה מפגש רצונות וכוונות אשר מצא ביטויו בהסכם. מפגש רצונות זה הינו גלוי ונקבע בהסכם. אין מדובר בשני רבדים, ברובד של הסכמה נסתרת של הצדדים, לאמור הסכמה אותה אינם מביאים בגלוי, ובתנאי הסכם השונים לכוונה המשותפת אותם מביאים בהסכם הגלוי אשר הינו הסכם למראית עין אשר לא אליו התכוונו הצדדים.
הסכם שמראית העין שבו יחסית:
שני ההסכמים דנן – הסכם החלוקה שאושר בבית המשפט והסכם השיפוי ה"נסתר" – אינם הסכמים חליפיים כי אם הסכמים המשלימים זה את זה אשר נחתמו "במקביל ובד בבד". להסכם השיפוי אין כל עמידה במנותק מהסכם החלוקה.
חתימת הצדדים על הסכם השיפוי רק מחזקת את המסקנה שחתמו על הסכם החלוקה בכוונה לקיימו; ניכר כי השקיעו מחשבה בהסכם ובהליך אישורו בבית המשפט וניסו לסכל מראש בעיות העלולות לצוץ בזמן אמת. ברי כי הסכם השיפוי אינו הסכם המשקף הסכמה נסתרת של הצדדים המנוגדת להסכמתם הגלויה, כפי שזו באה לידי ביטוי בהסכם שאושר; תוכנו ומהותו של הסכם השיפוי שוללים אפשרות זו מכל וכל.
לסיכום, ההסכם עליו חתמו הצדדים איננו הסכם למראית עין לא במלואו ולא ביחסיותו, אין הוא מהווה הסתלקות מזכות ירושה והוא עומד בתוקפו.