www.what2do.co.il

הצוואה לא נכתבה בשפתה של המנוחה, האם דינה להתבטל?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
הצוואה לא נכתבה בשפתה של המנוחה, האם דינה להתבטל?

בית המשפט לענייני משפחה בבאר-שבע ביטל צוואה בעקבות תובענה שהוגשה בנושא על ידי בנה של המנוחה כנגד אחותו. בהחלטתו, ביטל בית המשפט את הוצאת צו קיום צוואה אשר הומצא על ידי הרשם לענייני ירושה.


בתביעתו, עתר בנה של המנוחה לביטול הצוואה על סמך עובדות אשר לא עמדו, לטענתו, בפני הרשם בעת שנתן את הצו. בין טענותיו, טען התובע כי יש לבטל הצוואה בשל זיוף, פגמים פגמים ברצון המנוחה (אי כשרות, לחץ, איום, השפעה בלתי הוגנת), אי הבנת השפה העברית וחוסר התייחסות בגוף הצוואה לעובדת תרגומה, אם בכלל.

 

טענת הזיוף נדחית - החתימות מתאימות


לאור טענותיו של התובע, הועבר הדיון בצוואה לבית המשפט לענייני משפחה. ב"כ של המשיבה הסכים לזנוח את כל טענותיו המקדמיות וביקש כי בית-המשפט ידון בגוף הטענות מבלי "לבזבז את זמנו של בית-המשפט". אי לכך החליט בית המשפט להקפיא את צו קיום הצוואה ולבאר את הטענות לעומקן.

טענת הזיוף נדחתה בבית המשפט, שכן חתימתה של המנוחה זהה לחתימה שעל הצוואה. יצויין, כי במידה ובית המשפט סבור כי הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא בהחלטה מנומקת להורות על קיומה אף אם נפל פגם.

 


במקרה שלפנינו, אין ספק כי מדובר בצוואה בעדים, והחוק קובע כי צוואה מסוג זה תהיה בכתב ותחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו. על העדים לאשר באותו מעמד, בחתימתם על פני הצווה, כי המצווה חתם בפניהם והצהיר כי זו חתימתו.

 

האם הצוואה משקפת את רצונה האמיתי של המנוחה?


עיקרה של השאלה היא אפוא, האם בית-המשפט שוכנע שהצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה למרות הפגמים שנפלו בצוואה. ככלל, נטל הבאת הראיות מוטל בתחילת המשפט על הצד הנושא בנטל השכנוע. בהליך של התנגדות לקיום הצוואה, מוטלת על מבקש ביטול הצוואה, החובה להביא ראיות לעמידה באותו נטל. עם זאת, במידה ונפל פגם בצוואה, יפול נטל ההוכחה על הצד המבקש לקיימה.

בנה של המנוחה טען בבית המשפט כי למרות שהצוואה מנוסחת בעברית, אימו לא הבינה עברית ולא שמעה את השפה העברית, ולמעט מילים בסיסיות, שפתה הייתה הודית. יחד עם זאת, ברור שעדי הצוואה, שניהם ממוצא מרוקאי, אינם שולטים בשפה ההודית. מכאן שעדי הצוואה לא קראו או תרגמו למנוחה את הצוואה לשפתה. גם המנוחה עצמה לא קראה את הצוואה, שכן אין היא קוראת עברית. 

 

      קראו עוד:


זאת ועוד, בין טענותיו טען בנה של המנוחה כי עשרה ימים לאחר שאושפזה האם בבית החולים (וחודש עובר לעריכת הצוואה), הגישה אחותו בקשה לצו הגנה כנגדו וכנגד אחות נוספת במטרה להרחיקם מאמם בטענה כי הם מעוניינים להחתימה על מסמכים בעודה נתונה תחת השפעת תרופות. התובע אף מוסיף כי בית המשפט דחה את בקשתה של אחותו אך קבע פקיד הסעד בעניין נשוא התובענה ההיא המליץ כי האם לא תוחתם על אף מסמך.

 

בית המשפט הכיר בפגמים הבאים בצוואה:

 

  • הצוואה לא נעשתה בפני גורם משפטי אלא בפני עורך צוואות שלא ידוע מי הוא.
  • הצוואה נערכה בשפה העברית, שפה שאינה שגורה בפי המנוחה.
  • הצוואה הודפסה על ידי עורך הצוואות שאיננו מבין את שפתה של המנוחה וממילא לא יכול היה לקבל הנתונים ישירות ממנה.
  • לא הוכח שהצוואה תורגמה למנוחה לשפתה ההודית, ואם אכן תורגמה, לא צויין בצוואה עובדה זו.
  • הצהרת העדים, כפי שמופיעה באישור, אינה תואמת את שאכן היה במציאות. העדה ע. א לא ראתה את המנוחה חותמת על צוואתה ולא חתמה עליה בנוכחות המנוחה, וכן לא הוכח כי המנוחה הצהירה בפניהם כי זוהי צוואתה. 


לכל אלה מתווסף גם חשש של בית המשפט, העולה מנוסח הצוואה, ותוהה האם באמת יש בה בכדי לייצג את רצון המת בעניין דנן. אי לכך, ביטל בית המשפט את הצוואה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.