www.what2do.co.il

העברת חלק בעיזבון עפ``י צו ירושה שניתן באורוגוואי

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
העברת חלק בעיזבון עפ``י צו ירושה שניתן באורוגוואי

הגב’ ז.ש. ז"ל נפטרה ביום 28.1.06, כשמקום מושבה היה ברמת גן. המנוחה הותירה אחריה צוואה מיום 17.11.97, בה הורתה כי עיזבונה יחולק בין שלוש קרובות משפחתה. ביום 23.1.07 ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה בתל אביב צו לקיום צוואה.

 

בצו נקבע, כי, חלקה של אחת משלוש הזוכות על פי הצוואה, הגב’ ס.פ. ז"ל, אשר נפטרה לפני המנוחה כשמקום מושבה באורוגוואי, עובר לשתי בנותיה – הגב’ ס.פ.ש. והגב’ א.י.פ.ש. – בחלקים שווים ביניהן. ביום 20.12.2006 נפטרה הגב’ א.י.פ.ש. ז"ל.

 

בעת פטירתה היתה הזוכה אזרחית ותושבת אורוגוואי. ביום 12.6.2008 ניתן במדינת אורוגוואי צו ירושה בעניין עיזבון הגב’ א.י.פ.ש., על פיו יורשת אחותה, הגב’ ס.פ.ש., את עיזבונה במלואו. לטענת המבקש, יש להסתפק בצו הירושה שניתן במדינת אורוגוואי, מקום מושבה של הזוכה במועד פטירתה.

האם ניתן להעביר חלק בעיזבון?

צו ירושה שניתן אחר הזוכה במדינת אורוגוואי, בהיותו פסק-דין זר, אינו יכול להיות בעל תוקף מיידי בישראל. מתן תוקף בישראל לפסק-דין שניתן על ידי ערכאה שיפוטית במדינה זרה, יכול להיעשות אך בהתאם להוראות חוק אכיפת פסקי חוץ. 

אכיפת פסק-חוץ בישראל, על פי חוק האכיפה, לא נועדה אלא על מנת להקנות לפסק החוץ כוח של פסק-דין הניתן להוצאה לפועל בישראל. לפיכך, נוכח העובדה, כי צו ירושה כמו גם צו קיום צוואה, אינם מטילים חיוב אישי ואינם ניתנים להוצאה לפועל, הריהם אינם ניתנים לאכיפה לפי חוק האכיפה. עם זאת, כאשר עסקינן בפסק-חוץ שאינו מטיל חיוב אישי, מאפשר חוק האכיפה, בהתקיים התנאים הקבועים בו, "הרקה" אל המשפט הישראלי, בדרך של הכרה בפסק הזר, כקבוע בסעיף 11 לחוק האכיפה.

 

      קרא גם...

חוק הירושה קובע בסעיף 11 שתי דרכים להכרה בפסק-חוץ. האחת, "הכרה ישירה", אשר אפשרית בהתקיים ארבעת התנאים המנויים בסעיף קטן (א); השניה, "הכרה אגבית", בהתאם לסעיף קטן (ב). כעולה מלשון סעיף 11(ב) נראה, כי ההכרה האגבית אפשרית במקרה בו התמלאו שלושה תנאים: הראשון, ההכרה הינה בגדר ולצורך אותו עניין בו נדרשת הכרעת בית המשפט; השני, ההכרה הינה אגבית, דהיינו "הפסק הזר אינו נושא הדיון עצמו"; השלישי, מן הדין ומן הצדק להיעתר לבקשה.

 

האם נתמלאו דרישות חוק הירושה במקרה זה?

בחינת המקרה בו עסקינן, מצביעה כי נתמלאו תנאי סעיף 11(ב) ומן הדין ומן הצדק להכיר בצו הירושה כמבוקש. אין חולק, כי הנושא העומד לדיון בפני בית משפט זה אינו עיזבונה של הזוכה שנפטרה, כי אם עיזבון המנוחה, וכי שאלת זהות יורשי הזוכה שנפטרה עלתה אגב הצורך לדון ולהכריע בחלוקת עיזבון המנוחה לאחר שניתן צו קיום צוואה בעניין עיזבונה אשר לאורו הזוכה הינה אחת מיורשותיה.

 

מילים אחרות: ההכרה בצו הירושה שניתן במדינת אורוגוואי הינה "אגבית", ולא עיקרו של ההליך המתנהל בפני בית משפט זה. כעולה מהעובדות שפורטו לעיל, מקום מושבה של הזוכה שנפטרה במועד פטירתה היה במדינת אורוגוואי, היא המדינה בה ניתן צו הירושה; בין נכסי עיזבון המנוחה לא כלולים נכסי מקרקעין, ועל כן, ממילא, אף אם יינתן במדינת ישראל צו ירושה אחר הזוכה שנפטרה, יחולו על ירושתה לרבות על חלקה בעיזבון המנוחה דיני מדינת אורוגוואי;

 

נראה כי בדרישה להגשת בקשה למתן צו ירושה אחר הזוכה שנפטרה במדינת ישראל, לא תהא כל תועלת, ומאידך הדרישה תגרום להכבדה ניכרת, הן על המבקש והן על ההליך המשפטי. בנסיבות המפורטות לעיל, לא יכול להיות חולק שמן הדין והצדק להכיר בפסק החוץ.

לסיכום,

יש להעתר לבקשה. ההכרה בצו הירושה שניתן במדינת אורוגוואי הינה "אגבית", ולא עיקרו של ההליך המתנהל בפני בית משפט זה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.