www.what2do.co.il

תנאים וחיובים בצוואה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/10/2012
תנאים וחיובים בצוואה

לעיתים, צוואות אינן קובעות כי הירושה תעבור לאחד הנהנים אלא בהתקיים תנאי מסוים. תנאי זה יכול להיות תנאי דוחה. דהיינו, תנאי אשר דוחה את קבלת הירושה עד להתקיימותו. דוגמא "קלאסית" לכך הינה כאשר המצווה מתנה את קבלת חלקו של פלוני בירושה רק במועד חתונתו. חשוב להדגיש כי ליורש לא קיימת שום זכות בנכס לפי הצוואה בטרם מתקיים התנאי שקבע המצווה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

דהיינו, אם מדובר למשל בדירה המותנית ברישום ללימודים באוניברסיטה, הרי שהיורש איננו רשאי להשכיר את המקום בטרם הוא מקיים את התנאי הקבוע בצוואה. כמו כן, היורש איננו רשאי גם להסתלק מחלקו בירושה המותנית. משמע, לקבוע כי הוא מעביר את חלקו בירושה לאחר.


התנאי לא מתקיים, מה עושים?


עד אשר התנאי מתקיים, הירושה מנוהלת על ידי מנהל עיזבון. במידה והמצווה לא קבע הוראה מפורשת באשר למצב בו התנאי איננו מתקיים, ומתברר כי התנאי לא יוכל גם להתקיים, העיזבון מתחלק בין היורשים לפי דין. לדוגמא, אדם התנה את ירושת בנו בכך שהאחרון ילך ללמוד, והבן נהרג בתאונת דרכים. במקרה זה, חלקו המותנה של הבן בירושה יעבור לשאר היורשים לפי דין.

 

עורכי דין העוסקים בתחום ממליצים כי צוואה הכוללת תנאי לקיומה תהיה מוגבלת בזמן ובמקום על מנת שהנכסים לא יאבדו במרוצת השנים באי התקיימות התנאי. למשל, ניתן להכניס הוראה בצוואה הקובעת כי הדירה תעבור לבן הבכור עם נישואיו, ובמידה והוא לא יתחתן עד גיל 40, הנכס יימכר ותמורתו תועבר לאגודה למלחמה בסרטן.


תנאי מפסיק, תנאי דוחה וחיוב, מה ההבדלים ביניהם?


סעיפים 43-45 לחוק הירושה מהווים למעשה מעין חטיבה אחת העוסקת בתנאים וחיובים בצוואה. סעיף 43 מתייחס לתנאי דוחה, סעיף 44 לתנאי מפסיק, וסעיף 45 לחיובים המוטלים על היורש. מדובר בשלושה סעיפים אשר ההבחנה ביניהם איננה בהכרח פשוטה. תנאי מפסיק הינו תנאי אשר כאשר הוא מתקיים נפסקת בעלותו של אדם בנכס שירש. למשל, ירושה אשר הועברה לאלמנה וזאת בתנאי שהאחרונה לא תינשא בשנית.

 

במקרים אלה, המצווה יכול לקבוע כי אלמוני יקבל את נכס הירושה במידה וזכותו של פלוני בנכס תפוג מחמת תנאי מפסיק. דהיינו, לקבוע כי הדירה תעבור לאלמנה כל אימת שזו לא תינשא, ועם נישואיה לאחר תעבור הדירה לילדים המשותפים בחלקים שווים. במידה ולא נקבעו יורשים חלופיים לפי התנאי המפסיק, היורשים נקבעים על פי חוק הירושה בהתאם לירושה לפי דין.


חיוב בצוואה הינו למעשה קביעה המטילה על יורש מסוים לעשות דבר מה עם נכס העיזבון. לדוגמא, לחייב אדם לרשת עסק ולהמשיך לנהל אותו תוך העסקת בני משפחה נוספים. עם זאת, בניגוד לתנאי מפסיק, אי מילוי חיוב איננו מביא בהכרח לשמיטת הקרקע תחת הירושה. דהיינו, בסיטואציה כגון דא, מרבית המשקל המונח על הצוואה עוסק בהעברת הנכס ליורש, ולא בחיוב. הוראת צוואה מסוג זה של חיוב יכולה להקים זכות תביעה עצמאית למעוניין בקיום החיוב אך בתי המשפט הזכירו לו אחת שלא מדובר בהוראה בצוואה בה המצווה הביע את רצונו לבטל את המתנה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.