www.what2do.co.il

האם צוואה נוטריונית תתבטל בגין העדר אישור רפואי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 04/07/2012
האם צוואה נוטריונית תתבטל בגין העדר אישור רפואי?

ת"ע 39234-08-10

 

צוואה הינה מסמך משפטי אשר נערך על ידי אדם ובמסגרתו האחרון קובע כיצד הוא מעוניין שרכושו יחולק לאחר פטירתו. ישנן ארבע דרכים אשר באמצעותן ניתן לערוך צוואה המוכרת כצוואה כשרה לפי חוק הירושה - צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה וצוואה בפני רשות. צוואה בפני רשות הינה צוואה אשר נערכת בפני שופט, רשם לענייני ירושה וכדומה. כמו כן, צוואה כגון דא יכולה להיערך בפני נוטריון. צוואה בפני נוטריון, הנקראת צוואה נוטריונית, חייבת לעמוד במספר כללים על מנת שתיחשב כקבילה מבחינת בית המשפט והחוק.

 

      קראו עוד בתחום:


היות ורבים מעורכי הצוואות הינם אנשים מבוגרים, ולא אחת מדובר במצווים שמצבם הגופני והנפשי איננו כתמול שלשום, חוק הירושה ותקנות הנוטריונים קובעים שורה של כללים מבחינת עריכת צוואה נוטריונית. לדוגמא, תקנה 4(ה) לתקנות הנוטריונים מחייבת את הנוטריון לצרף לצוואה אישור רפואי בנוגע למצבו של המצווה בעת עריכת הצוואה. עם זאת, לא מדובר בתנאי סף. אישור רפואי כגון דא הינו תנאי מחייב רק כאשר מתקיים אחד מהבאים: המצווה מאושפז בבית חולים או שהוא מרותק למיטתו. במקרים בהם המצווה איננו נמצא בבית החולים או שהוא אינו מרותק למיטתו, די בהתרשמותו של הנוטריון כדי לערוך צוואה נוטריונית.

 

אח ואחות מתעמתים בנוגע לכשרות צוואה נוטריונית


להלן דוגמא למקרה כאמור. מדובר באח ואחות אשר ניטשה ביניהם מחלוקת בנוגע לכשרותה וקבילותה של צוואת אביהם. במסגרת הצוואה הנ"ל, האב קבע כי הדירה בבעלותו תעבור לבתו, ושאר נכסיו יחולקו שווה בשווה בין שני הילדים. הבן טען כי יש לבטל את הצוואה ולהורות על חלוקת העיזבון באופן שווה, לרבות חלוקת הדירה, מכוח דיני הירושה. לדבריו, נפלו פגמים בצוואה הנוטריונית אשר הצדיקו את ביטולה. הבן טען כנגד הצוואה הנוטריונית את הטענות הבאות:

 

  1. לא צורפה לצוואה תעודה רפואית כנדרש.
  2. הצוואה לא הוקראה למנוח בשפתו.
  3. הנוטריון לא רשם על הצוואה את לקותו של המנוח.


בית המשפט בחן את טענות הבן וקבע כי דינן להידחות. ראשית, נקבע כי למרות שמצבו הרפואי של המנוח לא היה תקין לחלוטין, לא היה מדובר בצוואה שנערכה מול אדם המאושפז בבית החולים או המרותק למיטתו. אי לכך, לא הייתה כל חובה כי הנוטריון יידרש לאישור רפואי טרם עריכת הצוואה. הנוטריון העיד בפני בית המשפט כי הוא נפגש עם המנוח מספר פעמים לפני חתימת הצוואה ו"התרשם כי לא הייתה סיבה לדרוש בדיקה רפואית". כמו כן, הנוטריון הפריך בעדותו את הטענה בדבר העדר הקראה של הצוואה למנוח.


באשר לתרגום הצוואה לשפתו של המנוח, בית המשפט קבע כי המנוח היה דובר עברית ועל כן לא היה צורך בתרגום הצוואה לשפה אימו של המצווה. הוכח כי המנוח דיבר היטב עברית, הן עם אשתו, הן עם ילדיו, והן עם נכדיו. "ואם כך הם פני הדברים, האם היה צורך בתרגום הצוואה?", תהה השופט. גם טענתו של הבן כי הנוטריון היה חייב לרשום על גבי הצוואה את לקותו של המנוח נדחתה. בעניין זה, נקבע כי נוטריון חייב לרשום את לקותו של אדם על צוואתו רק כאשר עומד לפניו אילם, חירש או עיוור. היות ולא זה היה המקרה, טענת הבן לא התקבלה.


לסיכום,

 

צוואה נוטריונית הינה צוואה אשר בית המשפט לא יורה על ביטולה בנקל. אדם המבקש להביא לביטולה של צוואה כגון דא צריך להוכיח כי נפלו פגמים מהותיים בעריכתה אשר העלו חשד של ממש כי המנוח לא הבין את הצוואה ו/או לא היה כשיר לצוותה. חשוב להדגיש כי נוטריון הינו עורך דין בעל ניסיון רב אשר פעילותו מפוקחת על ידי משרד המשפטים. לא אחת, הודגש בפסיקה כי עדות נוטריון הינה עדות בעל משקל רב אשר חזקה עליה כי היא מייצגת את הדברים לאישורם. דהיינו, אדם המבקש לסתור עדות נוטריון, נדרש להציג ראיות נוספות מעבר לטענות בדמות גרסה-מול-גרסה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.