www.what2do.co.il

ביטול צוואה או הוראות בצוואה מחמת טעות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/10/2011
ביטול צוואה או הוראות בצוואה מחמת טעות

סעיף 30(ב) לחוק הירושה קובע כי הוראת צוואה אשר נעשתה מחמת טעות, וניתן תחתיה לקבוע בבירור מה היה המצווה קובע אלמלא נפלה הטעות, תתוקן על ידי בית המשפט. במידה ולא ניתן להתחקות בבירור אחר רצון המצווה אלמלא הטעות, דין הוראה זו להתבטל.

 

      קראו עוד בתחום זה:

 

טעות מהווה למעשה פער בין הדרך הסובייקטיבית אשר המצווה תפס את המציאות, לבין המציאות האובייקטיבית. בהתאם לסעיף 30(ב), התרופה העיקרית והנכונה לטעות זו הינה תיקון הצוואה לפי רצון המצווה. ביטול ההוראה יעשה רק כאשר ברור שמדובר בטעות מחד, ולא ניתן לקבוע מה היה המצווה מורה אלמלא הטעות, מאידך.

 

טעות איננה מוגדרת בחוק הירושה ועל כן בית המשפט, בבואו לבחון טענה מסוג זה, נעזר בפסיקה ובחקיקה הנוגעות לחוק החוזים. עם זאת, בניגוד לחוק החוזים, במסגרתו יש להעניק משקל גם לאינטרס ההסתמכות של הצד האחר, ככל שמדובר בצוואות, לא קיים ליורשים אינטרס הסתמכות ויש להיזהר מאד פן תיפול טעות בהבנת רצון המצווה. הלכה פסוקה היא כי בית המשפט אינו רשאי "לכתוב את צוואתו של המנוח במקומו".

 

כיצד בוחן בית המשפט את ה"טעות"?


בית המשפט יכול ללמוד האם המצווה טעה על בסיס העובדות, הדין, המניע, או הראיות המעידות על חיי המצווה (מחשבותיו, התנהגותו וכדומה). שינוי צוואה אשר נפלה בטעות ייעשה בהתקיים שני תנאים מצטברים – נפלה בהוראות הצוואה טעות אופרטיבית, וקיימת ידיעה ברור על רצונו הריאלי של המצווה. אין די בכוונה משוערת לעניין זה.


טעות בצוואה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים שונות. לדוגמא, במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נטען על ידי ילדים שנושלו מצוואה כי הבן אשר ירש את מלוא רכוש האם הציג בפני המנוחה מצג שווא לגבי הנשיאה בנטל אשפוזה במוסד הרפואי. לטענתם, אחיהם טען בפני האם פעם אחר פעם שהוא היחיד אשר דואג לה, למרות שהדברים לא התיישבו בד בבד עם העובדות.

 

יודגש כי בית המשפט דחה את טענותיהם של הילדים "המנושלים" וזאת משום שלא הוכח קיומו של קשר סיבתי בין "מצג שיקרי" זה לבין הדרתם מהצוואה. בית המשפט קבע כי אין לשנות את הצוואה וזאת משום שהאחים לא הוכיחו כי אלמלא מצג השווא, הייתה האם המנוחה מתחשב בהם יותר בצוואתה.


מהי טעות סופר?


טעות נוספת אשר עלולה ליפול בצוואה הינה טעות סופר. במקרה זה מדובר בטעות ב"תום לב". לדוגמא, כתיבת כתובת לא נכונה בצוואה, חשבון בנק שגוי וכדומה. בידי בית המשפט או הרשם לענייני ירושה יש הסמכות, מתוקף סעיף 67(א) לחוק הירושה, לתקן בצוואה טעות סופר.

 

הנשיא בדימוס, אהרון ברק, הגדיר טעות סופר כטעות אשר בא לידי ביטוי בשוני שבין אומד שדעתו של המצווה לבין תרגום אומד דעת זה במסגרת הצוואה. במקרים אלה, כאשר ניתן בוודאות להתחקות אחר הנוסח האמיתי ללא טעות הסופר, תשונה הצוואה. חשוב להבחין בין טעות סופר לבין פגם צורני. לדוגמא, שני תאריכים אשר מצביעים על מועד עריכת הצוואה מעידים על פגם בצוואה ולא על טעות סופר. תיקונו של פגם זה הינו עניין מורכב יותר.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.