www.what2do.co.il

התנגדות לצוואה בגין אי הבנת טיבה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/05/2025
התנגדות לצוואה בגין אי הבנת טיבה

סעיף 26 לחוק הירושה – תשכ"ה 1965 קובע כי צוואה שנעשתה ע"י קטין, מי שהוכרז פסול דין, דינה להתבטל. כמו כן, צוואה אשר נערכה בשעה שהמצווה לא היה מסוגל להבחין בטיבה – בטלה. חוק הכשרות המשפטית האפוטרופסות מגדיר פסול דין כמי שהוכרז ככזה על ידי בית המשפט בהתאם להוראות החוק. כמו כן, חסוי אינו בהכרח פסול דין.


פסלות דין הינה רק אחד המקרים בהם ניתן למנות לאדם אפוטרופוס. החוק מכיר בכך שניתן למנות אפוטרופוס לאדם שאינו יכול דרך קבע או דרך ארעי לדאוג לענייניו, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו.

 

      קראו עוד בתחום:

 

אי לכך אין חפיפה בין מינוי אפוטרופוס מכוח סעיף 33(4) לחוק הכשרות לבין קביעת סטאטוס של אדם כפסול דין. על כן, אין בעצם מינוי אפוטרופוס לפי הוראות החוק הנ"ל כדי לפגוע בכשירותו של החסוי לערוך צוואה.

 

במילים אחרות - במקרה שחסוי עורך צוואה, תהא הצוואה תקפה כל אימת נעשתה בנקודת זמן שבה ידע המנוח להבחין בטיבה אף אם לפני כן או אחרי כן, השתנה מצבו.

 

האם המצווה הבין את טיב הצוואה?


בית המשפט בוחן מקרים אלו על פי מבחן גמיש ונקודתי בו תיבחן השאלה האם המצווה היה מודע למהות מעשיו ולתוצאותיהם. הפסיקה קבעה כי בחינת רכיב זה תתייחס לשלושה מבחני משנה: מודעותו של המצווה לעובדה שהוא עורך צוואה, ידיעתו על היקף רכושו ויורשיו, ומודעותו לתוצאות הצוואה על יורשיו.

 

דוגמא לפסק דין


בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה לקיום צוואה אשר הוגשה על ידי אחיינה של מנוחה, שנפטרה מבלי שהותירה אחריה ילדים או יורשים על פי דין. האפוטרופוס הכללי התנגד לקיום הצוואה וקבע כי היא נערכה מחמת השפעה בלתי הוגנת תוך שהמנוחה איננה מבינה את טיב הצוואה.


השופט בחן את המקרה דנן וקבע כי לאחר בחינת חוות הדעת הרפואיות שהוצגו בפניו, ניכר כי המנוחה סבלה מדמנציה ברמה קשה ואיננה מסוגלת להבחין בטיב הצוואה. כמו כן, אף חוות דעתו של המומחה מטעם התובע קבעה כי המצווה איננה כשירה לצוות (למרות שהיא מזהה את אחיינה). כמו כן, צוואתה של המנוחה נערכה בביתה של אשת האחיין, באופן שהפך אותה לצוואה אשר נערכה תחת השפעה אסורה.

 

לסיכום, בית המשפט קבע כי המנוחה לא ידעה להבחין בטיב הצוואה, ואי לכך, דין הצוואה להתבטל. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.