בעבר לא התייחס חוק הירושה לצוואות ההדדיות, צוואות אשר נערכות על ידי זוגות רבים לעת זקנה ובו מותירים בני הזוג איש לרעהו את רכושם המשותף. אי לכך, ומכיוון שמדובר בצוואות אשר לא היו מוכרות בחוק, לא אחת היו סותרות הצוואות הוראות ברורות ומפורשת של חוק הירושה.
למשל, עריכת צוואה בנוכחות אחד היורשים, מניעת אפשרות של הגשת תביעה לביטול צוואה, סתירה בין הצוואות ועוד. דוגמא נוספת לסתירה שהייתה בין הצוואות ההדדיות לבין החוק ניתן היה לראות ביחסי התלות בין שני המסמכים, אשר בראי המשפט היה נתפס לפעמים כ"הסכם בדבר ירושתו של אדם", דבר המנוגד כמובן לחוק.
קראו עוד בתחום:
- מהי צוואה בכתב יד?
-
ביטול הוראת צוואה שיסודה בטעות, אימתי? - תיקון או ביטול צו ירושה, אימתי?
- ידועה בציבור וזכויות בירושה
מה הייתה הסוגיה המשפטית לפני התיקון לחוק?
פעמים רבות הגיעו וויכוחים לגבי תוקפן של צוואות הדדיות לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. לא אחת סתרו הצוואות אחת את השנייה, או עלה חשד שנערכו הן תחת השפעה בלתי הוגנת של אחד הצדדים (לדוגמא, מקרים בהם אחד מבני הזוג היה מצוי במצב סיעודי או במשפחות בהם שלט גבר דומיננטי באישה ביד רמה).
שאלה משפטית נוספת אשר הייתה עולה - מהו הדין כאשר צד אחד מעוניין לשנות את צוואתו לאחר פטירת בן הזוג השני. מקרים אלו יצרו סתירה בצוואתו המקורית של בן הזוג המנוח, בכך שדרשו שינוי של צוואתו של אדם שאינו בחיים.
למעשה, בית המשפט אמור היה לנסות ולאזן בין רצון המצווה, שהינו השיקול המוביל בבואו של השופט לפרש צוואה, לבין השאלה - מהו המשקל שיש להעניק לעיקרון ההסתמכות של בן הזוג במעמד עריכת הצוואה ההדדית.
קראו גם:
- ביטול צוואה שיקרית
- בקשה לביטול מינוי של אפוטרופוס לבדיקת השפעה בלתי הוגנת - נדחתה
- הדוד השכיר החנות בשכירות מוגנת - האם אחיינו יירש זכויותיו?
- עזבה את בעלה חמש שנים לפני פטירתו - לא תהה זכאית לירושה
בפסיקה התפתחו מספר גישות לצורך פרשנות הצוואות ההדדיות. גישה אחת גרסה שבן הזוג אשר נותר בחיים, מתפקד כמו נאמן המחויב לרצונו של בן הזוג שנפטר ועל כן חייב הוא בקיום צוואתו כפי שנוסחה. מן הצד השני, גישה אחרת קבעה שפגיעה באינטרס ההסתמכות של בן הזוג הינה הפרת עיקרון משפטי ופגיעה ב"תום הלב" של בן הזוג (פעולה אשר ניתן להביא לביטולה בבית המשפט).
על פי רוב, נקבע בפסיקה, כי כל מקרה של צוואות הדדיות המצוי במחלוקת, אמור להיבדק לגופו וההלכה לא הגבילה את השופט אלא לראות עיניו, שכלו הישר וניסיונו המשפטי. אי לכך, לא אחת התקיימו וויכוחים בין שופטים שונים, ונפסקו פסיקות הסותרות זו את זו. בתי המשפט הרימו קול צעקה לכיוונו של המחוקק, על מנת שיביא להסדרת העניין וכיבוי הלהבה שהתלקחה מסביב לפולמוס הבעייתי.
צוואות הדדיות לאחר התיקון
המחוקק נענה לקריאותיהם של בתי המשפט והביא לתיקון חוק הירושה באופן הבא - על פי התיקון לחוק, שני המצווים המעוניינים לערוך צוואות הדדיות, חייבים לכתוב אותן על מסמך אחד או שניים, אשר נכתבו באותה העת.
העיקרון המרכזי בצוואות אלו נקבע מעתה כעיקרון ההסתמכות, המכיר בכך שבני הזוג סמכו זה על זה בבואם לנסח צוואות הדדיות. אי לכך, ועל פי התיקון לחוק - הפרת עיקרון זה מהווה הפרה של חובת "תום הלב". מכאן שלא יכול בן הזוג הנותר לבטל את צוואתו של בן זוגו שנפטר, ואין הוא רשאי לשנות את צוואתו באופן חד צדדי.
כיצד מבטלים צוואה הדדית?
אופן ביטול צוואה הדדית באופן חד צדדי לאחר פטירת בן הזוג, או לאחר שהפך בן הזוג לפסול דין, הוגדר אף הוא בתיקון לחוק.במידה ומעוניין בן הזוג שנותר, לבטל את הצוואה באופן חד צדדי, חייב הוא להסתלק מעיזבונו של בן זוגו במסגרת המגבלות אשר קבועות בחוק בנוגע להסתלקות מהעיזבון.
מקרים בהם כבר חולק עיזבונו של בן הזוג שנפטר, ובן הזוג בחיים המעוניין בביטול הצוואה, חייב האחרון להשיב את כל ירושתו על פי הצוואה ההדדית מהעיזבון של בן זוגו. במידה ואין הוא יכול להשיב את הירושה, באופן מדויק, חייב בן הזוג המבקש לבטל את הצוואה להשיב את שווי המנה או החלק שירש.
ביטול צוואה הדדית כאשר בני הזוג בחיים ניתן לעשות רק על ידי הודעה בכתב לבן הזוג השני.