www.what2do.co.il

צוואה הדדית, מהי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/04/2013
צוואה הדדית, מהי?

בעבר לא התייחס חוק הירושה לצוואות ההדדיות, צוואות אשר נערכות על ידי זוגות רבים לעת זקנה ובו מותירים בני הזוג איש לרעהו את רכושם המשותף. אי לכך, ומכיוון שמדובר בצוואות אשר לא היו מוכרות בחוק, לא אחת היו סותרות הצוואות הוראות ברורות ומפורשת של חוק הירושה.

 

למשל, עריכת צוואה בנוכחות אחד היורשים, מניעת אפשרות של הגשת תביעה לביטול צוואה, סתירה בין הצוואות ועוד. דוגמא נוספת לסתירה שהייתה בין הצוואות ההדדיות לבין החוק ניתן היה לראות ביחסי התלות בין שני המסמכים, אשר בראי המשפט היה נתפס לפעמים כ"הסכם בדבר ירושתו של אדם", דבר המנוגד כמובן לחוק.

 

      קראו עוד בתחום:

 

מה הייתה הסוגיה המשפטית לפני התיקון לחוק?

פעמים רבות הגיעו וויכוחים לגבי תוקפן של צוואות הדדיות לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. לא אחת סתרו הצוואות אחת את השנייה, או עלה חשד שנערכו הן תחת השפעה בלתי הוגנת של אחד הצדדים (לדוגמא, מקרים בהם אחד מבני הזוג היה מצוי במצב סיעודי או במשפחות בהם שלט גבר דומיננטי באישה ביד רמה).

 

שאלה משפטית נוספת אשר הייתה עולה - מהו הדין כאשר צד אחד מעוניין לשנות את צוואתו לאחר פטירת בן הזוג השני. מקרים אלו יצרו סתירה בצוואתו המקורית של בן הזוג המנוח, בכך שדרשו שינוי של צוואתו של אדם שאינו בחיים. 

למעשה, בית המשפט אמור היה לנסות ולאזן בין רצון המצווה, שהינו השיקול המוביל בבואו של השופט לפרש צוואה, לבין השאלה - מהו המשקל שיש להעניק לעיקרון ההסתמכות של בן הזוג במעמד עריכת הצוואה ההדדית.

 

      קראו גם:


בפסיקה התפתחו מספר גישות לצורך פרשנות הצוואות ההדדיות. גישה אחת גרסה שבן הזוג אשר נותר בחיים, מתפקד כמו נאמן המחויב לרצונו של בן הזוג שנפטר ועל כן חייב הוא בקיום צוואתו כפי שנוסחה. מן הצד השני, גישה אחרת קבעה שפגיעה באינטרס ההסתמכות של בן הזוג הינה הפרת עיקרון משפטי ופגיעה ב"תום הלב" של בן הזוג (פעולה אשר ניתן להביא לביטולה בבית המשפט).

על פי רוב, נקבע בפסיקה, כי כל מקרה של צוואות הדדיות המצוי במחלוקת, אמור להיבדק לגופו וההלכה לא הגבילה את השופט אלא לראות עיניו, שכלו הישר וניסיונו המשפטי. אי לכך, לא אחת התקיימו וויכוחים בין שופטים שונים, ונפסקו פסיקות הסותרות זו את זו. בתי המשפט הרימו קול צעקה לכיוונו של המחוקק, על מנת שיביא להסדרת העניין וכיבוי הלהבה שהתלקחה מסביב לפולמוס הבעייתי.

 

צוואות הדדיות לאחר התיקון

 


המחוקק נענה לקריאותיהם של בתי המשפט והביא לתיקון חוק הירושה באופן הבא - על פי התיקון לחוק, שני המצווים המעוניינים לערוך צוואות הדדיות, חייבים לכתוב אותן על מסמך אחד או שניים, אשר נכתבו באותה העת.

 

 

העיקרון המרכזי בצוואות אלו נקבע מעתה כעיקרון ההסתמכות, המכיר בכך שבני הזוג סמכו זה על זה בבואם לנסח צוואות הדדיות. אי לכך, ועל פי התיקון לחוק - הפרת עיקרון זה מהווה הפרה של חובת "תום הלב". מכאן שלא יכול בן הזוג הנותר לבטל את צוואתו של בן זוגו שנפטר, ואין הוא רשאי לשנות את צוואתו באופן חד צדדי.

 

כיצד מבטלים צוואה הדדית?


אופן ביטול צוואה הדדית באופן חד צדדי לאחר פטירת בן הזוג, או לאחר שהפך בן הזוג לפסול דין, הוגדר אף הוא בתיקון לחוק.במידה ומעוניין בן הזוג שנותר, לבטל את הצוואה באופן חד צדדי, חייב הוא להסתלק מעיזבונו של בן זוגו במסגרת המגבלות אשר קבועות בחוק בנוגע להסתלקות מהעיזבון.

 

מקרים בהם כבר חולק עיזבונו של בן הזוג שנפטר, ובן הזוג בחיים המעוניין בביטול הצוואה, חייב האחרון להשיב את כל ירושתו על פי הצוואה ההדדית מהעיזבון של בן זוגו. במידה ואין הוא יכול להשיב את הירושה, באופן מדויק, חייב בן הזוג המבקש לבטל את הצוואה להשיב את שווי המנה או החלק שירש.

ביטול צוואה הדדית כאשר בני הזוג בחיים ניתן לעשות רק על ידי הודעה בכתב לבן הזוג השני.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.