www.what2do.co.il

שינוי צוואה הדדית שהינה גם צוואת יורש אחר יורש

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
שינוי צוואה הדדית שהינה גם צוואת יורש אחר יורש

במסגרת תביעה אשר הוגשה לבית המשפט לענייני משפחה, נדרשו השופטים לבחון סוגיה מעניינת. בני זוג מנוחים ניסחו צוואות הדדיות בערוב ימיהם, תוך שהם מורישים זה לזה את רכושם (לפי מועד פטירת בן הזוג הראשון).

 

      קראו עוד בתחום:

 

במסגרת צוואות הדדיות אלו, קבעו בני הזוג כי במותו של בן הזוג הנותר, יועבר הרכוש לילדיהם ביחסים שונים. הגבר נפטר ראשון, לפני אשתו, וימים ספורים לאחר מכן שינתה האישה את הצוואה והורישה את כל רכושה לאחד הילדים בלבד. בעקבות מהלך זה, כאשר נפטרה האם, עתרו האחים אשר נושלו מהצוואה לבית המשפט לענייני משפחה. לטענתם, צוואתה ההדדית של האם הייתה צוואה במסגרת "יורש אחר יורש", ועל כן אין לה רשות לשנות אותה לאחר פטירת בעלה.


מהי צוואת יורש אחר יורש?


בהסדר של "יורש אחר יורש", הקבוע בסעיף 42 לחוק הירושה, המוריש מורה כי במותו, יירש אותו יורש א’, ולאחר מותו של א’, יירש את הרכוש יורש ב’. עד להגעת הרכוש ליורש ב’, ישנה, בלשונו של הנשיא ברק, "תקופת ביניים" בה יורש א’ הוא הבעלים של הרכוש. בתקופה זו רשאי יורש א’ לעשות במה שקיבל כראות עיניו. עם זאת, מונחת לפתחו מגבלה אחת מתוקף החוק – אסור לו לנשל את יורש ב’ מן הרכוש בדרך של צוואה.


במקרה דנן – שינוי הצוואה מתבטל


מתוך הוראת סע’ 42 לחוק הירושה עולה כי כאשר עסקינן בהוראת צוואה על דרך "יורש אחר יורש" רשאי היורש הראשון לעשות בחייו כאוות נפשו בחלקו בזכייה גם אם יפגע מכך היורש השני. עם זאת, החוק אוסר על היורש הראשון, באופן מפורש, לגרוע מזכויות היורש השני בדרך של צוואה.


היוצא מן האמור הוא כי בעניין דנן המנוחה הייתה מנועה לצוות בצוואתה החדשה את כל הרכוש בו זכתה מכוח הצוואה ההדדית לאחד מילדיה, תוך שהיא מנשלת את אחיו. לפיכך, בכל הקשור לצוואתה החדשה של המנוחה, גם אם לא יימצאו בה פגמים – דינה להתבטל.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.