www.what2do.co.il

צוואה לפי דין תורה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 21/02/2013
צוואה לפי דין תורה

על פי רוב, בני אדם אינם עוסקים עיסוק יתר בקורותיהם לאחר הליכתם לבית עולמם. מקל וחומר כאשר מדובר באנשים בריאים אשר אינם סובלים מבעיות בריאותיות. עם זאת, אי עריכת צוואה הינה תופעה אשר מאפיינת גם מבוגרים אשר אינם מכירים בצורך החשוב של כתיבת מסמך משפטי זה.

 

בישראל, החוק המעגן את הדיון בצוואות הינו חוק הירושה. על פי חוק זה, ישנן ארבע דרכים לערוך צוואה - בכתב יד, בעל פה, בפני עדים או בפני רשות. כידוע, ישראל הינה מדינה יהודית דמוקרטית ורבים מאזרחיה מכבדים את המסורת היהודית ומכירים בחשיבותה. להלן מאמר קצר העוסק בצוואה על פי דין תורה.


ראשית, הבה נבין כיצד מתחלקת ירושתו של אדם לאחר פטירתו ללא צוואה. על פי ההלכה היהודית, במידה ואדם נפטר מבלי לצוות דבר לאדם במהלך חייו, ישנם מספר כללים לפיהם ניתן לקבוע כיצד יחולק רכושו. כללי ההלכה היהודית אינם זהים להוראות חוק הירושה וזאת מבחינת מספר היבטים. אי לכך, בעת בקשת יורשים למתן צו ירושה, ישנה משמעות באשר לערכאה אליה האחרונים פונים - בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. שתי הערכאות מחזיקות בסמכות מקבילה לדון בעניין צוואה אך תפיסותיהן שונות.

 

ירושה לפי ההלכה היהודית ללא צוואה


על פי ההלכה היהודית, כאשר אדם הולך לבית עולמו, רכושו מתחלק באופן שווה בין בניו. במידה והמנוח הותיר אחריו בנות בלבד, הרכוש עובר להן. ההלכה היהודית מכירה גם בזכויותיה של האלמנה ברכוש. לדוגמא, הזכות להתגורר בדירה בה היא התגוררה עד לפטירת המנוח. עם זאת, לפי דין תורה, אלמנה איננה יורשת את בעלה.

 

חרף ההלכה היהודית הנ"ל, בתי הדין הרבניים מחלקים ירושות בין הילדים והאישה גם יחד. הרב שלמה דייכובסקי, אחד הדיינים המוערכים ביותר אשר פרש בשנת 2007 מכהונתו בבית הדין הרבני הגדול, התייחס לתפיסה זו בדבריו הבאים:

 

"נער הייתי ועדיין לא זקנתי, ומתוך אלפי תיקי הירושה שבהם דנתי לא היה גם תיק אחד שחילקנו את העיזבון בין הבנים בלבד תוך כדי נישול הבת והאישה".

 

ואכן, בתי הדין הרבניים פוסקים כיום באופן "ליברלי" ונוטים שלא לנשל בנות ואלמנות מירושת אביהם/בעלם. לא אחת, סוגיות הנוגעות לירושת נשים ביהדות מתכתבות עם סיפורן המיוחד של בנות צלפחד. כידוע, מדובר בחמש בנות אשר אביהן הלך לבית עולמו מבלי שהוא הותיר אחריו בנים לרשת אותו. היות וההלכה היהודית לא הכירה בירושת נשים, בנות צלפחד פנו למשה וביקשו לרשת את נחלת אביהן. טענתן המרכזית הייתה כי אי ירושת האב תביא בהכרח למחיקת שמו. משה פנה לקדוש ברוך הוא וזה התיר את ירושת בנות צלפחד. סיפורן של בנות צלפחד הינו סיפור ייחודי במקרא. מדובר למעשה בשינוי הלכה תוך כדי המקרא ובהתאם ל"טרוניה" בנוגע לחוק ספציפי.


מדוע לערוך צוואה?

 

אין ספק כי עריכת צוואה יכולה בהחלט לסייע מבחינת חלוקת הירושה לאחר הפטירה. חשוב להבין כי גם כאשר נראה שהמשפחה מלוכדת וחבריה עומדים זה לצד זה, ייתכן בהחלט כי מחלוקות קשות תתעוררנה בעת חלוקת הירושה. הדרך הטובה ביותר למנוע זאת הינה על ידי עריכת צוואה.

 

ההלכה היהודית קובעת כי צוואה הינה למעשה מתנה אשר אדם עושה למען אחר ותחולתה תקפה רגע אחד לפני פטירתו. באופן זה, עריכת צוואה איננה מפקיעה מהאדם את חזקתו ורשותו לעשות שימוש ברכוש, והוא אף רשאי לחזור בו מהצוואה כל אימת שיחפוץ בכך. בדומה לדיני הירושה האזרחיים, גם לפי ההלכה היהודית אדם יכול לשנות ו/או לבטל את צוואתו במהלך חייו ככל העולה על רוחו. בעת עריכת צוואה לפי דין תורה, יש רבנים הממליצים על השארת סכום כסף מסוים (לדוגמא, אלף דולר) בכדי שלא לגרום לביטול מוחלט של דיני הירושה העבריים.


צוואה על פי דין תורה, בדומה לצוואה "אזרחית" רגילה, מומלץ לערוך תוך כדי קבלת סיוע משפטי. אדם המעוניין בכך, יוכל להתייעץ בעת עריכת הצוואה גם עם סמכות דתית או אוטוריטה הלכתית. שילוב בין ייעוץ משפטי לדתי יכול בהחלט להביא לכדי עריכת צוואה המתיישבת הן עם הוראות ההלכה היהודית והן עם חוק הירושה והדינים האזרחיים. חשוב להדגיש כי אי עמידה בתנאי החוק מבחינת עריכת צוואה עלולה להביא בסופו של היום לביטול המסמך לאחר הפטירה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 6)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.