www.what2do.co.il

צוואה בפני נוטריון, מהי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 11/03/2018
צוואה בפני נוטריון, מהי?

החוק והפסיקה בישראל מכירים במספר דרכים באמצעותם יכול אדם לערוך את צוואתו. בין סוגי הצוואות השונים ניתן למנות צוואה בעל פה, צוואה בכתב יד, צוואה הדדית ועוד. אחת הדרכים הנפוצות לעריכת צוואה הינה צוואה בפני נוטריון.

 

צוואה בפני נוטריון הינה למעשה צוואה בפני רשות המוגדרת בסעיף 22 לחוק הירושה. על פי החוק, ישנם מספר תנאים לקבילותה של צוואה מסוג זה. ראשית, צוואה נעשית בעל פה או בכתב בפני נוטריון. לאחר מכן, דברי המצווה נקראים בפניו על ידי הנוטריון והמצווה צריך להצהיר כי זו אכן צוואתו. הנוטריון מאשר על פני הצוואה כי המצווה הצהיר כי זו צוואתו ושהדברים הוקראו בפניו.

 

במידה והצוואה נערכה בלשון שהמצווה איננו שומע, על הנוטריון מוטל להקריא בפני המצווה את הדברים בתרגום לשפתו. במקרה זה, על המתרגם לאשר על פני הצוואה את הקראת התרגום. דרך נוספת להתמודד עם פערי שפה אלו הינה קריאת התרגום על ידי המצווה עצמו.

 

המצווה רשאי להפקיד את הצוואה אשר נערכה בפני הנוטריון אצל הרשם לענייני ירושה. על פי החוק צוואה בפני נוטריון הינה ראיה לכאורה כי המצווה ערך אותה כרצונו, בתאריך ובמקום אשר נקובים בה.

 

דרישות צורניות מינימאליות


בניגוד לצוואות אחרות, כגון צוואה בעל פה או צוואה בעדים, ההוראות בדבר האלמנטים הצורניים הדרושים לכשרותה של צוואה בפני נוטריון הינם פחותים. בצוואה מסוג דא, אין חובה כי הדברים יכתבו בכתב ידו של המצווה (כמו בצוואה בכתב יד) ואין דרישה ספציפית בנושאים כגון חתימה אישית של המצווה או נוכחות של שני עדים.

 

הרציונאל העומד מאחורי דרישות פחותות אלו הוא כי בית המשפט מכיר בכך שעצם המעמד הנוטריוני בעת עריכת הצוואה מספיק על מנת להוות עדות לגמירות דעתו של המצווה.


חשש למצב רפואי


ההוראות בדבר עריכת צוואה בפני נוטריון אינן נוגעות לחוק הירושה בלבד. תקנה 4(ה) לתקנות הנוטריונים קובעת כי במידה והנוטריון חושש כי אדם אשר מגיע לערוך צוואתו בפניו איננו בעל כשרות משפטית, עליו לדרוש מהאחרון כי יציג בפניו חוות דעת רפואית המאשרת שהוא אינו חולה, תשוש, או נעדר כשרות משפטית לצוות.

 

על פי החוק, נוטריון אינו רשאי לקבל צוואה כאשר ישנו חשש מסוג זה, ולא הוכח אחרת באמצעות חוות דעת רפואית. יש לציין כי הוראות אלו מניחות על כתפיו של הנוטריון אחריות כבדה שכן הדרישה לחוות דעת רפואית איננה חובה. דרישה זו תלויה בשיקול דעתו של הנוטריון. כמו כן, במקרים בהם המצווה מרותק למיטתו או מאושפז בבית חולים, תקנות הנוטריונים דורשת כי הנוטריון יבחן תעודה רפואית רלבנטית לעניינו של המצווה בטרם עריכת צוואתו.
 

דוגמאות לפסקי דין

 

עריכת צוואה נוטריונית חייבת להיעשות, על פי החוק, באחת משתי דרכים, אמירת הדברים בעל פה בפני הנוטריון, או הגשתם לנוטריון בכתב. עם זאת, בית המשפט הכיר בצוואה נוטריונית גם כאשר הדברים נאמרו לנוטריון בטלפון, ולאחר מכן הגיעה המצווה לחתום על הצוואה בפני הנוטריון (וזאת לאחר שהוקראה לה הצוואה).

 

 

במקרה אחר, בני משפחתו של מנוח הגישו בקשת התנגדות לצוואה לאחר שצוואה בעדים נערכה בפני עורכת דין נוטריונית. המתנגדים טענו כי עורכת הדין הנ"ל הייתה אמורה לבקש מהמצווה להציג בפניה חוות דעת רפואית רבלנטית. הנהנים מן הצוואה טענו כי עורכת הדין שימשה בתור עד לצוואה בעדים ולא מדובר בצוואה נוטריונית.

 

בית המשפט קיבל את טענת הנתבעים והורה לקיים את הצוואה.בפסק דין זה נכתב כי בצוואה בפני רשות, דין נוטריון כדין שופט ובלעדיו אין עדים לצוואה. לעומת זאת, בצוואה בעדים משמש עורך הדין כעד אחד משניים. כמו כן, עורכי דין רבים מהוים מדי יום עדים לצוואה. לפיכך, אין בכך שעורכת דין היא גם נוטריונית כדי למנוע ממנה ללכת בדרך זו.

 

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.