www.what2do.co.il

צוואה בעדים שאיננה חתומה - האם היא תאושר?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
צוואה בעדים שאיננה חתומה  - האם היא תאושר?

התביעה שלפנינו עוסקת בפרשנות קבילותה של צוואה הדדית שהינה גם צוואה בעדים. מדובר בצוואה של בני זוג, אשר הורישו את ירושתם אחד לשני, וכשנפטרו לא הותירו אחריהם ילדים או נכדים. הצדדים בתביעה הינם אחייניו של המנוח מצד אחד וקרובי משפחתה של המנוחה מן העבר השני.

בני הזוג המנוחים, אשר בירושתם עסקינן, ערכו צוואות הדדיות לפיהן ציוו את עיזבונם איש לרעהו, ואחריהם לאחייניו של המנוח. שנה לאחר מותה של אשתו, הגיש המנוח את צוואתה לרשם לענייני ירושה, וזה האחרון דחה את ביצועה משום שלא הייתה מאומתת ו\או חתומה על ידי עדים.

 

לאור תשובתו של הרשם, הגיש המנוח בקשה למתן צו ירושה, הליך אשר לא הגיע לסיומו בטרם נפטר המנוח כמספר חודשים לאחר מכן. לבית המשפט הוצגה צוואה של המנוחה כאשר שמותיהן של העדות, לרבות מספרי תעודת הזהות שלהן, חתומות בה בכתב ידן, בעוד חתימתן בתחתית הצוואה, במקום המיועד לצורך אישורן, נעדרת.

 

 

לאחר פטירתו של המנוח, הגישו אחייניו בקשה לקיום הצוואה, חרף הפגם שנפל בה. קרובי משפחתה של המנוחה, אשר נושלו מן הצוואה, חשדו כי מדובר בתרמית והגישו בקשה לעיכוב קיום הצוואה, היא התביעה שלפנינו.

 

האם השפעה בלתי הוגנת?


השופטת שושנה ברגר כתבה בפסק דינה כי מחומר הראיות שהונח בפניה, אין כל ספק בדבר אמיתות הצוואה ובדבר היותה משקפת את רצונה האמיתי של המנוחה, את שיקול דעתה המלא וניכר שלא הופעלה עליה השפעה בלתי הוגנת בזמן עריכת הצוואה.

 

בני משפחתה של המנוחה טענו שדודם היה איש קשה וכי הצוואה מהווה השפעה בלתי הוגנת אשר השפיע המנוח על המנוחה, אי לכך, נושלו בני משפחתה במלואם מן הירושה. מן הפסיקה ידוע כי נטל ההוכחה לעניין קיומה של השפעה בלתי הוגנת, מוטל על הטוען לכך, דהיינו בני משפחת המנוחה. התובעים לא השכילו להרים נטל זה בבית הדין ובבקשתם נדחתה.

 

אישור צוואה שנפל בה פגם, אימתי?


בנוגע לחתימת העדות החסרה, השופטת סברה כי אין בפגם זה בכדי למשוך את משקלה של הצוואה תחתיה וקיומה נתמך גם בעדותן של העדות בבית המשפט. אחת מהן אמרה מעל דוכן העדים כי במעמד הצוואה, הקריא המנוח את הכתוב בקול רם וברור, חתם בתחתית הצוואה וכל ההליך היה ברור והגון.


אי לכך אישר בית המשפט את הצוואה, חרף הפגם שנפל בה, וזו בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה.

 

סעיף זה קובע כי במידה ומתקיימים מרכיבי היסוד בצוואה, ואין לבית המשפט ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אף אם נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בחוק הירושה בסעיפים 19,20,22,23.  

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.