חוק הירושה, התשכ"ה 1965 מכיר רק בארבעה סוגי צוואות כקבילות במהלך דיון משפטי. צוואות אלו הינן, צוואה בעדים, צוואה בעל פה, צוואה בפני רשות וצוות בכתב יד.
צוואות בכתב יד הינן צוואת אשר נערכו ונחתמו בכתב ידו של המצווה ועליהן לכלול תאריך מדויק של יום עריכתן, וחתימת המנוח בכתב ידו בלבד. צוואה מסוג זה, אשר תוגש לבית המשפט ואיננה עומדת בתנאים לעיל, פעמים רבות לא תאושר על ידי שופט. צוואה בכתב יד, הינה הצוואה האוטנטית והקלה ביותר להכנה, ולכן בתי המשפט רואים בחשיבות יתרה של הוכחת רצון המת כאשר מגיעה עניינה של צוואה מסוג זה לדיון.
הדרישות הפורמאליות הנלוות לצוואה בכתב יד פחותות מהדרישות הפורמאליות לגבי כל הצורות האחרות באשר סימני ההכר שלה לפי סעיף 19 לחוק הירושה. משום שאינן תלויות בחתימת עדים, ידועות צוואת בכתב יד לבעייתיות שכן עריכתן הפשוטה מהווה פתח לסחיטה, איומים והשפעה בלתי הוגנת על המנוח בידי יורשים עתידיים. השפעה זו, בצוואה אשר איננה תלויה בחתימת עדים, איננה דבר קל להוכחה בבית המשפט לאחר שהלך המנוח לעולמו.
קראו עוד בתחום:
מי צריך להוכיח את אמיתות הצוואה?
על היורש המבקש צו קיום צוואה בכתב יד מוטל להרים את נטל ההוכחה כי הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה. בית המשפט מתיר לעיתים את אישורה של צוואה בכתב יד, גם במידה ונפלו בה פגמים מסוימים (כגון חתימה או תאריך) ולכן על המבקש את צו קיום הצוואה להוכיח לבית המשפט כי דבריו אמת מעל כל צל של ספק.
כתב ידו של המנוח מהווה את מרכז כוחה של צוואה מסוג זה וכל שלושת המרכיבים של הצוואה - תוכן, תאריך וחתימה - צריכים להיות ערוכים בכתב ידו של המצווה. הדרישות לחתימה ולכתב יד באות לא רק כאמצעי זיהוי אלא גם כדי להצביע על גמירות דעתו ההחלטית של המצווה. סימני ההיכר "הפנימיים" של צוואה כזו, דהיינו כתב היד וחתימתו של המצווה, הינם כה חזקים עד כי מהווים הם את הערובה הטובה ביותר לאמיתות הצוואה ולגמירות דעתו של המצווה.
האם ניתן לערוך צוואה בכתב יד בעזרת המחשב?
פעמים רבות נערכות "צוואות בכתב יד" באמצעות המחשב, על מנת להעניק להן ארשת רצינית ומסודרת. צוואות אלו, אשר מוגשות לבית המשפט כ"צוואות בכתב יד" ובהן רק חתימתו בכתב יד של המנוח בתחתית המסמך, אינן קבילות בבית המשפט. דבר נוסף, במידה והצוואה ערוכה על מספר עמודים, מומלץ למצווה לחתום בסוף כל עמוד ועמוד.