האם הרשם לענייני ירושה יורה על קיומה של צוואה באינטרנט? האם צוואה אשר המנוח ערך באמצעות תיבת המייל האישית שלו קבילה מבחינת חוק הירושה, התשכ"ה-1965 בתור צוואה בכתב יד? להלן החלטה אשר זהו עניינה.
המבקש, אחד הנהנים מן הצוואה, טען כי הצוואה באינטרנט הייתה צוואה בכתב יד וזאת משום שסעיף 3 לחוק הפרשנות, התשמ"א-1981 קובע כי המילה "כתב" יכולה להיות גם "דרך אחרת של הצגת אותיות, ספרות, או סימנים בצורה הנראית לעין או אשר ניתנת לפענוח חזותי". אי לכך, המבקש טען כי המילה "בכתב יד" בסעיף 19 לחוק הירושה מתאימה לפי חוק הפרשנות גם לצוואה ברשת האלקטרונית. לטענתו, שליחתה של הצוואה במייל נכנסה בגדרי החוק. "האם נכון הוא? האם הדין – חוק הירושה - מכיר בטענה כי המסמך שהודפס דרך האינטרנט מהווה צוואה? האם מסמך שהודפס באינטרנט עשוי להיחשב כצוואה בכתב יד?", תהה השופט בפסק הדין.
קראו עוד בתחום:
- האם מכתב אשר נמצא בדירת המנוח ביום פטירתו היה צוואה בכתב יד?
- בית המשפט הפך צוואה בעדים לצוואה בכתב יד, והורה על אישורה
- האם ניתן לתקן צוואה נוטריונית בכתב יד? האם הצוואה המתוקנת קבילה?
צוואה הינה מסמך משפטי אשר מורה על אופן חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו. חוק הירושה מכיר ברגישות של המסמך הנ"ל, וזאת משום שפעמים רבות ישנם גורמים שונים המנסים להשפיע על המצווה "להטות" את הצוואה לטובתם. אי לכך, קיימים כללים ברורים ומפורשים בנוגע לאופן עריכת צוואה. בין השאר, ישנן הוראות ברורות באשר לעריכתה של צוואה בכתב יד.
לא מדובר בצוואה בכתב יד - הירושה תחולק לפי דין
במקרה דנן, נקבע כי המסמך אשר נערך על ידי המצווה, דהיינו - הצוואה בדואר האלקטרוני, לא נשא סימנים כאילו היו עדים לעריכתו. כמו כן, הוא לא היה צוואה בעל פה ולא נערך בפני רשות. לאמור, עלתה השאלה האם מדובר בצוואה בכתב יד הקבילה מבחינה משפטית. חוק הירושה קובע כי צוואה בכתב יד צריכה להיערך בכתב ידו של המצווה, ולשאת תאריך וחתימה בכתב ידו של האחרון. על פי חוק זה, מדובר במרכיבי יסוד אשר כאשר הם אינם מתקיימים, לא מדובר בצוואה בכתב יד.
המבקש טען כי סעיף 25 לחוק הירושה מאפשר לבית המשפט לחרוג מהוראותיו הדווקניות של החוק ולהכיר במסמך כצוואה כשרה שיש לקיימה. בית המשפט לא קיבל את שיטתו של האחרון וקבע כי כלל בסיסי בצוואה מסוג זה דורש כי היא תיערך בכתב ידו של המצווה. הודגש כי המחוקק לא התיר "צוואה בכתב" אלא "צוואה בכתב יד". דהיינו, עריכת הצוואה בכתב ידו של המצווה הינה כלל אשר אין בלתו. לסיכום, הרשם לענייני ירושה קבע כי אין לקבל את הבקשה לקיום הצוואה במקרה דנן וחלוקת ירושתו של המנוח תתבצע על בסיס ירושה לפי דין.