www.what2do.co.il

פיטורי מנהל עיזבון

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
פיטורי מנהל עיזבון

במקרים בהם הולך אדם לעולמו, ומותיר אחריו עיזבון הכולל זכויות ואו חובות ואו נכסים אשר יש לטפל בהם באופן מרוכז (וזאת תוך שזכויותיהם של צדדים מעוניינים לא תיפגענה), נוטה בית המשפט למנות מנהל עיזבון על פי בקשת צד מעוניין.

 

על פי רוב, מינוי מנהל עיזבון יעשה עם מתן צו קיום צוואה או צו ירושה (זאת בניגוד למנהל עיזבון זמני אשר מתמנה עם פטירת המצווה). כיצד אפוא ניתן להביא לפיטוריו של מנהל עיזבון, ועל בסיס מה מועבר מנהל העיזבון מתפקידו?


סעיף 92 לחוק הירושה, אשר כותרתו הינה "פקיעת המשרה", קובע מספר מקרים בהם יסתיים תפקידו של מנהל עיזבון. ראשית, מנהל עיזבון רשאי לעזוב את תפקידו מרצונו וזאת על ידי מתן הודעה כאמור לבית המשפט. התפטרותו של מנהל העיזבון איננה תקפה כל אימת שבית המשפט לא אישר אותה, ומן היום אשר נקבע לכך באישור.

 

      קראו עוד בתחום:

 

דרך נוספת להביא להפסקת עבודתו של מנהל עיזבון היא לפי בקשה של בית המשפט או מעוניין בדבר. העברת מנהל עיזבון מתפקידו בגין בקשה מסוג זה תהיה לאחר בהתאם לטענות המועלות כנגד מנהל העיזבון (בדבר אי ביצוע עבודתו כראוי).

 

על פי החוק, בית המשפט רשאי לפטר מנהל עיזבון גם מסיבה אחרת אשר תפורט על ידו (לדוגמא, יחסים עכורים בין מנהל העיזבון ליורשים). הדרך האחרונה לפקיעתה של משרת מנהל עיזבון הינה עם תום התקופה שנקבעה לכך באישור שניתן מצד בית המשפט.


מיהו מעוניין בדבר?


מעוניין בדבר יכול להיות כל בעל דין אשר יש לו עניין בחלוקת העיזבון והתנהלות מול מנהל העיזבון והיורשים. מעוניין בדבר יכול להיות נושה של העיזבון, אחד היורשים וכדומה.


מהם העילות לפיטורין בבקשת צד מעוניין?


כאמור, סעיף 92(ב) קובע כי ניתן לפטר מנהל עיזבון מתפקידו מחמת אי ביצוע עבודתו או בשל סיבה אחרת הנתונה לשיקולו של בית המשפט. לא ניתן למנות סיבות אלו ברשימה סגורה ומדובר בעילות פיטורין רבות. יחד עם זאת, סעיף זה איננו מעניק לבית המשפט שיקול דעת בלתי מוגבל לעניין פיטורי מנהל עיזבון.

 

בית המשפט חייב לנמק את סיבת הפיטורים באופן ברור. פרופ' שמואל שילה, בספרו "פירוש לחוק הירושה", מרחיב זאת באופן הבא – הסיבה צריכה להיות דומה לזו אשר מוזכרות בסעיף באופן מפורש – "לא מילא תפקידו כראוי".


בפסיקת בתי המשפט, לא ניתן למצוא מקרים רבים למכביר הנוגעים לפיטוריו של מנהל עיזבון. ניכר כי בתי המשפט אינם ששים בדרך כלל לפטר מנהל עיזבון אשר משמש כידו הארוכה של בית המשפט.


יחסים עכורים בין מנהל העיזבון ליורשים


כאמור, הנסיבות לפיטורי מנהל עיזבון הינן רבות. פרופ' שילה מכיר בספרו בעילת יחסים עכורים בין מנהל העיזבון לנוגעים בדבר כסיבה לפיטורים. הפסיקה קבעה כי ניתן להביא להפסקת עבודתו של מנהל עיזבון גם כאשר זה פעל כראוי, וזאת בשל חיכוכים ומערכת יחסים עכורה בינו לבין היורשים. "לדעתי, חילוקי דעות קשים בין מנהל העיזבון לבין יתר המעוניינים בדבר יכולים להיות לעיתים סיבה סבירה לפיטוריו", כותב שילה בספרו.


הלכה פסוקה היא כי במקום שבו ישנו חשש ממשי לניגוד עניינים בין מנהל העיזבון לבין טובת העיזבון, או במקרים בהם אין שיתוף פעולה סביר בין המעוניינים בדבר לבין מנהל העיזבון, וזאת בשל חוסר אמון בסיסי, ראוי לפטר את מנהל העיזבון תוך מינוי מנהל עיזבון ניטראלי תחתיו.


היכרות מוקדמת של מנהל העיזבון עם הנושים או היורשים


פעמים רבות מנהל העיזבון מכיר את היורשים, הנושים או המעוניינים בדבר. סיבה אחת לכך היא כי במקרים רבים ממונה מנהל העיזבון על פי בקשה של המנוח בצוואתו. כמו כן, מינוי מנהל עיזבון יכול להיות בהתאם לבקשתם של היורשים, ולאחר אישורו של בית המשפט.

 

כאשר העבודה שמנהל העיזבון מקורב למשפחת המנוח או לזוכים הייתה ידועה למעוניינים בדבר, לא די בהיכרות זו בכדי להביא לפיטוריו של מנהל העיזבון. המבקש את פיטוריו של מנהל העיזבון במצב זה, צריך להרים את נטל ההוכחה לכך שפעולות אשר נעשו על ידי מנהל העיזבון היו שלא כדין ואו תוך ניגוד עניינים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.