סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי אין לקבל הסכם בדבר ירושה של אדם, במידה והוויתור על ירושתו נעשה בחייו, שלא בדרך של עריכת צוואה. כמו כן מתנה שאדם נותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו, אינה בת תוקף אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות חוק הירושה.
לדוגמא, במקום בו אחד מהילדים מטפל בקשיש, והאחרון מודיע לו עוד בחייו כי לאחר פטירתו יוריש לו את כל נכסיו, אין אמרה זו תקפה כל אימת שלא נכתבה צוואה מפורשת בנושא. זאת ועוד, צוואה אשר נערכה במעמד אחד היורשים איננה יכולה להיות קבילה בבית המשפט, שכן דינה כדין הסכם מתנה עתידי.
קראו עוד בתחום:
- האם נכד יכול לתבוע מסבו זכויות של סבתו במסגרת הלכת השיתוף?
- ביטול צוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת
- האם עזרה סיעודית לקשישה הינה השפעה בלתי הוגנת על צוואה?
מהו ההבדל בין הסכם זה לבין צוואה?
הסכם, מתוך הגדרתו על פי חוק החוזים, ניתן לשינוי רק בכפוף להסכמתם של שני הצדדים. צוואה לעומת זאת, ניתנת לשינוי על ידי צד אחד בלבד, ועל פי ראות עיניו של המצווה.
במקרים בהם נחתם הסכמים בין הצדדים, ואילו הצוואה מורה אחרת, יש להעדיף את חזקתה של הצוואה על פני חזקתו של ההסכם. במילים אחרות – היות וצוואה יכולה להשתנות בהתאם לרצונו של המצווה בלבד, לא יכול היורש "לנוח על זרי הדפנה" שכן הסכם בדבר הירושה, גם אם נחתם על ידי המנוח, איננו קביל בבית המשפט.
נכסי עיזבון לעומת נכסי ירושה
סעיף 8 לחוק הירושה אוסר על עסקאות עתידיות בנכסים הקשורים לירושה, אך אינו חל על נכסים ברי עיזבון. בבואו של בית המשפט לבחון את תחולתו של חוק הירושה במקרה של עסקה עתידית, בודקים השופטים האם ההסכם פוגע בסדר ההורשה. עסקה בעיזבון איננה סותרת את חוק הירושה והיא קבילה בראי המשפט.
- ביטול התחייבות לתת מתנה, אב לבתו ובעלה
- ביטול מתנה ע"י צוואה
- חלוקת רכוש בהליך גירושין - פירוק שיתוף בדירה אשר ניתנה במתנה לבעל
התערבות בסדרי ירושה יכולה להיגרם כאשר אדם נותן עוד בחייו הבטחה להעביר נכס לידיו של אדם אחר. במידה והבטחה זו אינה באה באופן של עריכת צוואה, מדובר בנישול יורשים אחרים שהינה יורשים על פי דין של המצווה ועל כן דין ההסכם להתבטל.
עם זאת, במידה ואדם מוריש לזוגתו את אשר יקבל במסגרת ירושת אביו, לא מדובר בהתערבות בסדרי הירושה של האב ואין המוריש יודע מה תהיה ירושתו כל אימת שתועבר אליו לאחר מות אביו. אי לכך, מדובר בהסכם לגבי נכסי עיזבון אשר קביל בבית המשפט במסגרת חוק המתנה.
מהו ההבדל בין מתנה להורשה?
מן ההלכה הפסוקה ידוע כי יש להבחין בין הורשה לבין מתנה. כמו כן, סעיף 8 לחוק הירושה קובע במפורש כי מתנה אשר ניתנה לפני המוות אינה כמתנה אשר נועדה להינתן לאחר מותו של המקנה. במקרים אלו בוחן בית המשפט האם המתנה ניתנה למקבל באופן מיידי, או שמא זכה בה האחרון רק בכפוף לפטירתו של נותן המתנה. האופן שבו נערכה "העסקה" בין הצדדים איננו משנה ובית המשפט עושה כל שביכולתו להתחקות אחר כוונתו של המצווה.