www.what2do.co.il

עסקאות עתידיות בירושה, האם קביל?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/04/2012
עסקאות עתידיות בירושה, האם קביל?

סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי אין לקבל הסכם בדבר ירושה של אדם, במידה והוויתור על ירושתו נעשה בחייו, שלא בדרך של עריכת צוואה. כמו כן מתנה שאדם נותן על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו, אינה בת תוקף אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות חוק הירושה

לדוגמא, במקום בו אחד מהילדים מטפל בקשיש, והאחרון מודיע לו עוד בחייו כי לאחר פטירתו יוריש לו את כל נכסיו, אין אמרה זו תקפה כל אימת שלא נכתבה צוואה מפורשת בנושא. זאת ועוד, צוואה אשר נערכה במעמד אחד היורשים איננה יכולה להיות קבילה בבית המשפט, שכן דינה כדין הסכם מתנה עתידי.

 

      קראו עוד בתחום:


מהו ההבדל בין הסכם זה לבין צוואה?

הסכם, מתוך הגדרתו על פי חוק החוזים, ניתן לשינוי רק בכפוף להסכמתם של שני הצדדים. צוואה לעומת זאת, ניתנת לשינוי על ידי צד אחד בלבד, ועל פי ראות עיניו של המצווה. 

 

במקרים בהם נחתם הסכמים בין הצדדים, ואילו הצוואה מורה אחרת, יש להעדיף את חזקתה של הצוואה על פני חזקתו של ההסכם. במילים אחרות – היות וצוואה יכולה להשתנות בהתאם לרצונו של המצווה בלבד, לא יכול היורש "לנוח על זרי הדפנה" שכן הסכם בדבר הירושה, גם אם נחתם על ידי המנוח, איננו קביל בבית המשפט.

נכסי עיזבון לעומת נכסי ירושה

סעיף 8 לחוק הירושה אוסר על עסקאות עתידיות בנכסים הקשורים לירושה, אך אינו חל על נכסים ברי עיזבון. בבואו של בית המשפט לבחון את תחולתו של חוק הירושה במקרה של עסקה עתידית, בודקים השופטים האם ההסכם פוגע בסדר ההורשה. עסקה בעיזבון איננה סותרת את חוק הירושה והיא קבילה בראי המשפט.

 


התערבות בסדרי ירושה יכולה להיגרם כאשר אדם נותן עוד בחייו הבטחה להעביר נכס לידיו של אדם אחר. במידה והבטחה זו אינה באה באופן של עריכת צוואה, מדובר בנישול יורשים אחרים שהינה יורשים על פי דין של המצווה ועל כן דין ההסכם להתבטל.


עם זאת, במידה ואדם מוריש לזוגתו את אשר יקבל במסגרת ירושת אביו, לא מדובר בהתערבות בסדרי הירושה של האב ואין המוריש יודע מה תהיה ירושתו כל אימת שתועבר אליו לאחר מות אביו. אי לכך, מדובר בהסכם לגבי נכסי עיזבון אשר קביל בבית המשפט במסגרת חוק המתנה.

 

מהו ההבדל בין מתנה להורשה?

 

מן ההלכה הפסוקה ידוע כי יש להבחין בין הורשה לבין מתנה. כמו כן, סעיף 8 לחוק הירושה קובע במפורש כי מתנה אשר ניתנה לפני המוות אינה כמתנה אשר נועדה להינתן לאחר מותו של המקנה. במקרים אלו בוחן בית המשפט האם המתנה ניתנה למקבל באופן מיידי, או שמא זכה בה האחרון רק בכפוף לפטירתו של נותן המתנה. האופן שבו נערכה "העסקה" בין הצדדים איננו משנה ובית המשפט עושה כל שביכולתו להתחקות אחר כוונתו של המצווה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.