www.what2do.co.il

סעיף 114 לחוק הירושה - האם ניתן להתחייב על העברת זכויות לפני פטירה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
סעיף 114 לחוק הירושה - האם ניתן להתחייב על העברת זכויות לפני פטירה?

במקרים בהם אדם מותיר אחריו ירושה, המצב הטוב ביותר מבחינתו הינה עריכת צוואה מפורטת המסבירה את אופן חלוקת הרכוש. עם זאת, בהעדר צוואה, פונים יורשיו של המנוח לחלוקת עזבונו על פי הוראות חוק הירושה.

 

עניין זה יכול היה להיות פשוט, לולא היה החוק אוסר על חלוקת משק חקלאי. אי לכך, משקים חקלאיים עוברים בד"כ ליורש אחד בשלמותם. מגבלה נוספת בחלוקת משק חקלאי במסגרת ירושה הינה השאלה – כיצד יש להתייחס להוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק במקרקעין. יש לציין כי על פי החוק, הוראותיו של חוזה זה חזקות מדיני חוק הירושה.

 

      קראו גם:


סעיף 114 לחוק הירושה קובע כי במקום בו המשק החקלאי הינו יחידה אחת אשר פיצולה יפגע בכושר קיומה, יש להורישה באופן מלא ליורש אחד המסוגל לקיימה. כמו כן, על פי סעיף זה, יורש זה אמור לפצות את אחיו והיורשים האחרים ב"אובדן" חלקם בעיזבון. כמו כן, בן זוגו של המנוח הינו עדיף על פני היורשים האחרים במקרים אלו.


הוראות מינהל מקרקעי ישראל, אוסרות גם הן, על פיצול נחלות חקלאיות אשר נמסרו לבעליהם בחכירה רבת דורות. עם זאת, המנהל איננו בוחן ובודק כל משק ומשק. אי לכך, על פי רוב יאפשר המנהל את העברת המשק לבן זוגו של המנוח או ליורש יחיד המוסכם על ידי בית המשפט. למעשה, הרציונאל העומד מאחורי הוראות אלו הינו חוסר הרצון לפצל יחידה חקלאית המפרנסת את בעליה, באופן בו יאבד ה"נכס העתידי" ממנה.


מה משמעות הוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק בנחלתו?


על פי האמור לעיל, דיני הירושה באים במדרגה השנייה לאחר הוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק בנחלתו. אי לכך, במקרים בהם קיימות הוראות מפורטות לגבי העברת הזכויות במשק במקרה של פטירה, יש לקיים אחר צווי החוזה.

 

לדוגמא, לעיתים כבר במעמד חוזה זה קובע בעל המשק את זהותו של הבן הממשיך או מורה על הורשת הנכס לבת זוגתו. כמו כן, במידה ובן הזוג הנותר קובע אחרת, רשאי הוא להפוך החלטות שניתנו על ידי בן הזוג הראשון שהלך לעולמו.


העברת זכויות בנחלה בחייו של בעל המשק, אימתי?


בדומה לעסקאות מקרקעין אחרות, במידה וההורים מעוניינים להעביר את זכויותיהם בנחלה ליורש כזה או אחר, עליהם לבצע זאת בהתאם למסגרות המשפטיות הרלבנטיות. שימו לב, לא ניתן להתחייב על העברת הזכויות רק לאחר הפטירה.

 

סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי כל מתנה לגבי ירושה עתידית – דינה להתבטל. כמו כן, יורש איננו יכול לטעון כי הועברו אליו זכויות כהבטחה אשר תיכנס לתוקפה בעת פטירה. עם זאת, יורשים יכולים להתקשר בחוזים בינם לבין עצמם באופן אשר יחייב אותם בלבד. לדוגמא, יורש יכול לחתום על הצהרה בה הוא מוותר על זכויותיו בנחלה לטובת אחיו. פעמים רבות הצהרות אלו נחתמות במסגרת התחייבות מצד היורש לתשלום פיצויים בגין הוויתור.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
1 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.