במקרים בהם אדם מותיר אחריו ירושה, המצב הטוב ביותר מבחינתו הינה עריכת צוואה מפורטת המסבירה את אופן חלוקת הרכוש. עם זאת, בהעדר צוואה, פונים יורשיו של המנוח לחלוקת עזבונו על פי הוראות חוק הירושה.
עניין זה יכול היה להיות פשוט, לולא היה החוק אוסר על חלוקת משק חקלאי. אי לכך, משקים חקלאיים עוברים בד"כ ליורש אחד בשלמותם. מגבלה נוספת בחלוקת משק חקלאי במסגרת ירושה הינה השאלה – כיצד יש להתייחס להוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק במקרקעין. יש לציין כי על פי החוק, הוראותיו של חוזה זה חזקות מדיני חוק הירושה.
קראו גם:
- האם האחות למחצה תקבל פיצויים משווי הנחלה אשר ירש אחיה כ"בן ממשיך"?
- חלוקת זכויות במשק חקלאי במסגרת הסכם גירושין
- מהן זכויות בר הרשות במשק חקלאי?
סעיף 114 לחוק הירושה קובע כי במקום בו המשק החקלאי הינו יחידה אחת אשר פיצולה יפגע בכושר קיומה, יש להורישה באופן מלא ליורש אחד המסוגל לקיימה. כמו כן, על פי סעיף זה, יורש זה אמור לפצות את אחיו והיורשים האחרים ב"אובדן" חלקם בעיזבון. כמו כן, בן זוגו של המנוח הינו עדיף על פני היורשים האחרים במקרים אלו.
הוראות מינהל מקרקעי ישראל, אוסרות גם הן, על פיצול נחלות חקלאיות אשר נמסרו לבעליהם בחכירה רבת דורות. עם זאת, המנהל איננו בוחן ובודק כל משק ומשק. אי לכך, על פי רוב יאפשר המנהל את העברת המשק לבן זוגו של המנוח או ליורש יחיד המוסכם על ידי בית המשפט. למעשה, הרציונאל העומד מאחורי הוראות אלו הינו חוסר הרצון לפצל יחידה חקלאית המפרנסת את בעליה, באופן בו יאבד ה"נכס העתידי" ממנה.
מה משמעות הוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק בנחלתו?
על פי האמור לעיל, דיני הירושה באים במדרגה השנייה לאחר הוראות החוזה אשר מכוחו מחזיק בעל המשק בנחלתו. אי לכך, במקרים בהם קיימות הוראות מפורטות לגבי העברת הזכויות במשק במקרה של פטירה, יש לקיים אחר צווי החוזה.
לדוגמא, לעיתים כבר במעמד חוזה זה קובע בעל המשק את זהותו של הבן הממשיך או מורה על הורשת הנכס לבת זוגתו. כמו כן, במידה ובן הזוג הנותר קובע אחרת, רשאי הוא להפוך החלטות שניתנו על ידי בן הזוג הראשון שהלך לעולמו.
העברת זכויות בנחלה בחייו של בעל המשק, אימתי?
בדומה לעסקאות מקרקעין אחרות, במידה וההורים מעוניינים להעביר את זכויותיהם בנחלה ליורש כזה או אחר, עליהם לבצע זאת בהתאם למסגרות המשפטיות הרלבנטיות. שימו לב, לא ניתן להתחייב על העברת הזכויות רק לאחר הפטירה.
סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי כל מתנה לגבי ירושה עתידית – דינה להתבטל. כמו כן, יורש איננו יכול לטעון כי הועברו אליו זכויות כהבטחה אשר תיכנס לתוקפה בעת פטירה. עם זאת, יורשים יכולים להתקשר בחוזים בינם לבין עצמם באופן אשר יחייב אותם בלבד. לדוגמא, יורש יכול לחתום על הצהרה בה הוא מוותר על זכויותיו בנחלה לטובת אחיו. פעמים רבות הצהרות אלו נחתמות במסגרת התחייבות מצד היורש לתשלום פיצויים בגין הוויתור.