www.what2do.co.il

הנכס יימכר ליורש ולא לאדם זר במסגרת התמחרות בשוק החופשי

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/05/2025
הנכס יימכר ליורש ולא לאדם זר במסגרת התמחרות בשוק החופשי

במסגרת "קרב ירושה" בין בני דודים לגבי ירושת בת דודתם, נדרש בית המשפט לענייני משפחה לדון בסוגיה משפטית לגבי מכירת דירה מתוך העיזבון. השאלה אשר עמדה במרכזו של הדיון הייתה - האם יש להיעתר לבקשה לפעול על פי סעיף 113 לחוק הירושה, המאפשר "התמחרות פנימית" לצורך רכישת נכס על ידי אחד מן היורשים, או שמא יש לפעול למימוש הנכס על פי הוראות חוק המקרקעין ולמוכרו בשוק החופשי לכל המרבה במחיר?


במקרה דנן, בית המשפט לענייני משפחה נתן צו ירושה לצדדים אשר במסגרתו ירשו כל אחד מבני הדודים שליש מעיזבון בת דודתם המנוחה. נכס העיזבון העיקרי, דירה בתל אביב, היה למעשה סלע המחלוקת בין הצדדים.

 

אחת מן היורשים ביקשה לקנות את חלקם של בני דודיה בנכס על מנת למנוע את מכירתו בשוק החופשי. לעומת זאת, היורשים האחרים גרסו כי יש למכור את הנכס ולהתחלק בתמורה אשר תתקבל בעבורו.

 

      קראו גם בתחום:


בת הדודה המבקשת ניסתה לפנות אל בני דודיה בנוגע לרכישת חלקם בדירה אך מאמציה האלו חרס. כמו כן, נאלצה היא לפנות על ידי עורך דינה למתווכים אשר פרסמו את הדירה בלוחות מכירה מטעם מנהל העיזבון (בנו של אחד מבני הדודים שהינו גם עורך דין במקצועו).


מהו סעיף 113 לחוק הירושה?


סעיף 113 לחוק הירושה קובע כי נכס אשר אינו ניתן לחלוקה (לדוגמא, מקרקעין) יימסר ליורש המרבה במחירו, זאת כל אימת שלא מדובר במחיר הנמוך מערכו בשוק החופשי. סעיף זה עומד בניגוד להוראות חוק המקרקעין, הקובע בסעיף 40 כי נכס אשר איננו ניתן לפירוק יימכר בשוק החופשי.

 

שימו לב, סעיף זה של חוק הירושה גובר על הוראות חוק המקרקעין באופן זה שגם אם אדם זר, שאינו נמנה עם היורשים, מציע סכום העולה על מחיר הנכס בשוק, יש להעבירו ליורש העונה על דרישות הסעיף. הרציונאל העומד מאחורי הוראה זו הינו לאפשר ליורשים להשאיר את הנכס בתוך המשפחה מבלי שייפול הוא לידים זרות.

 

היורשת תזכה לזכות ראשונים על רכישת הדירה


במקרה דנן, בני דודיה של היורשת הנוספת הגישו התנגדות לעניין זה, זאת משום שלשיטתם מדובר ביורשת שהייתה רחוקה חברתית ואישית מהמנוחה. כמו כן, היורשים הנוספים העידו על כך שהיורשת המבקשת גרה בחו"ל ומדובר למעשה באינטרס של בנה לשמור על הנכס.

 

עם זאת, לעניין קרבת השתיים אין כל משמעות מבחינת בית המשפט מרגע שהומצא צו הירושה. כמו כן, המתנגדים לא השכילו להביא ולו ראשית ראייה לכך שמדובר בבנה של היורשת אשר נכנס בנעליה לצורך ההליך המשפטי.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.