www.what2do.co.il

האם עזרה סיעודית לקשישה הינה השפעה בלתי הוגנת על צוואה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
האם עזרה סיעודית לקשישה הינה השפעה בלתי הוגנת על צוואה?

בתי המשפט פסקו בעבר כי אין פסול בניסיון להשפיע על אדם שיכתוב צוואה לטובת המשפיע או לטובת אחר, כל אימת שההשפעה איננה מעורבת במימד של חוסר הגינות. חוסר ההגינות זה נבחן ע"פ המושגים המוסריים של החברה ועיקרו - ניצול תלותו, חולשתו או חוסר יכולתו של המצווה לצורך עשית צוואה לטובת הנהנה.


לדוגמא, אין בעובדה שאדם אשר טיפל בנזקק, ושכנע אותו לעשות צוואה לטובתו, בכדי להביא לפסילת הצוואה. במילים אחרות – כל עוד השכנוע נעשה בנימוס וללא איומים מפורשים או משתמעים, תהיה הצוואה תקפה. עם זאת, הצוואה תפסל במידה ויוכח שלא נעשתה היא על פי החלטה עצמאית ובלתי תלויה של המצווה.

 

בית המשפט מניח מתוקף חוק הירושה, כי כל צוואה אשר תונח לפניו הינה כשרה. באופן זה, הנטל להוכיח שהמנוח עשה את צוואתו מחמת השפעה בלתי הוגנת, מוטל על הטוען לקיומה של ההשפעה, וכל ספק בעניין זה פועל לטובתו של מבקש הקיום.

 

שני יורשים - שתי צוואות


בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא נדרש לדון בתביעה לביטול צוואה בשל השפעה בלתי הוגנת, אשר הוגשה מקום שבו היו שתי צוואות בידי שני יורשים שונים.


היורש הראשון, אשר גר ברשות המנוחה בנכס אשר בבעלותה במושב במשך למעלה מ-30 שנה, החזיק בצוואה משנת 1992, בה הורישה לו המנוחה את הנכס המדובר. היורש השני היה בנו של היורש הראשון, ונכדה של המנוחה, אשר החזיק בצוואה שנכתבה בשנת 2006 ובה ציוותה לו המנוחה את הנכס בכללותו.

 

      קראו עוד בתחום:


היורש הראשון טען שיש לבטל את צוואת המנוחה מ-2006, מחמת השפעה בלתי הוגנת של הנכד על המנוחה, תוך ניצול גילה המופלג וחולשתה הפיזית והמנטאלית - זהו עניינה של התביעה שלפנינו.


במקרה הנדון, מדובר בדיונים ארוכים על גבי שנים רבות בנוגע לזכויות הצדדים בנכס, כאשר עניין ההשפעה הבלתי הוגנת היה רק אחד מן מהמחלוקות בין היורשים. זאת ועוד, במקרה שלפנינו הספיק בית המשפט אף לשמוע את עדותה של המצווה בטרם נפטרה, כאשר נתנה היא עדות מוקדמת בתחילת הדיונים (לגבי צוואתו של בעלה המנוח).

 

היורש הראשון - לא מימן לקשישה עובדת זרה בשנותיה האחרונות


בית המשפט נוכח לדעת כי למרות גילה המתקדם של המנוחה, הייתה היא צלולה בדעתה ורצונה הברור היה בהעברת המשק לנכדיה ולא לאביהם. בית המשפט אף ציין כי בשנותיה האחרונות היה לה נכדה לעזר רב ואין זה מן הנמנע כי חפצה היא לגמול לו על עזרתו זו.

 

      קראו גם:


זאת ועוד, היורש הראשון לא הצליח להוכיח כי בנו מנע ממנו כל גישה לחמתו הקשישה, ולא עלה בידיו להראות כי הסית האחרון אותה כנגדו. בית המשפט אמנם קבע כי הנכד אמר לסבתו שאביו איננו דואג לה כראוי, אך ניכר היה גם מעדותה וגם מעדות בנותיה, שמביעה היא מורת רוח לגבי תמיכתו הלא ראויה של האחרון.


בית המשפט הביא דוגמא לטענות אלו במיוחד לאחר שלא קיבלה המנוחה מהיורש הראשון את המימון אשר היה דרוש לה לצורך שכירת עובדת זרה. יש לציין כי את המימון קיבלה המנוחה לבסוף, לאחר שניהול השכרות המחסנים בנכס במושב הועבר על ידה לנכדה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.