www.what2do.co.il

האב נפטר לפני שירש את אימו, כיצד תחולק ירושתו?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
האב נפטר לפני שירש את אימו, כיצד תחולק ירושתו?

דוגמא לפיתרון לסוגייה מסוג זה ניתן לראות בתביעה שלפנינו. מדובר במנוחה אשר הורישה לבנה מחצית מרכושה אך הוא נפטר לפניה. כיצד יחולק, אם כן, חלקו של המנוח במסגרת ירושה אשר העבירה אימו, בין ילדיו השונים?


המנוחה הורישה את כל רכושה לבעלה במסגרת צוואה, וקבעה שבמידה וימות הוא לפניה, ירשו את עזבונה שני בניה באופן שווה. כך אכן קרה, הבעל נפטר לפני אשתו, ואי לכך היו זכאים הבנים לירושת אימם. למרבה הצער, נפטר אחד הבנים לפני פטירת האם, וזו האחרונה לא שינתה צוואתה. הבן אשר נפטר הותיר אחריו שתי בנות בגירות ובן קטין מנישואיו השניים. בצוואתו הוריש הבן את כל עזבונו לבנו הקטין, והלה הוגדר כיורשו הבלעדי.

 


המחלוקת אם כן, בתובענה שלפנינו, היא כיצד יש לחלק את חלקו של הבן שנפטר בירושת אימו - בין ילדיו. מצד אחד טענה אימו של הקטין שמכיוון ובנה הינו היורש היחידי של אביו, יש לראות בו כזכאי לכל עזבונו של הנפטר, לרבות ירושתו מאימו. בנותיו של המנוח מנישואיו הראשונים טענו לעומת זאת כי יש לחלק את ירושת הסבתא, על פי כללי הירושה לפי סעיף 49 לחוק הירושה, דהיינו בשלושה חלקים שווים.

 

מהו סעיף 49 לחוק הירושה?


בית המשפט לענייני משפחה קבע שמשום שבצוואת הבן שנפטר, הוגדר עזבונו באופן מפורש ולא ניתן שום ביטוי לחלקו בירושת אימו, יש לראות את נקודת חלוקת הרכוש, מלבד העיזבון המוגדר מפורשות בצוואה, כיום פטירתו של המנוח. אי לכך, על היורשים להתחלק בירושת הסבתא באופן שווה.


בית המשפט קבע כי אין צורך לעשות "פעלולי פרשנות" על מנת להתחקות אחר כוונתו של המחוקק בבואו לתקן את סעיף 49 לחוק הירושה. בחוק כתוב במפורש כי:

 

"זוכה על פי צוואה שמת לפני המצווה, ולא קבע המצווה אדם אחר שיזכה במקומו - אם בשעת מות המצווה נשארו צאצאים של אותו זוכה, יזכו הם לפי כללי החלוקה שבירושה על פי דין. בכל מקרה אחר, הוראת הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת".

 

      קראו עוד...

 

אי לכך, קבעה השופטת שבנו ובנותיו של הבן שנפטר עובר לפטירת אימו, יזכו לשליש שווה כל אחד מהם מירושת הסבתא.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.