דוגמא לפיתרון לסוגייה מסוג זה ניתן לראות בתביעה שלפנינו. מדובר במנוחה אשר הורישה לבנה מחצית מרכושה אך הוא נפטר לפניה. כיצד יחולק, אם כן, חלקו של המנוח במסגרת ירושה אשר העבירה אימו, בין ילדיו השונים?
המנוחה הורישה את כל רכושה לבעלה במסגרת צוואה, וקבעה שבמידה וימות הוא לפניה, ירשו את עזבונה שני בניה באופן שווה. כך אכן קרה, הבעל נפטר לפני אשתו, ואי לכך היו זכאים הבנים לירושת אימם. למרבה הצער, נפטר אחד הבנים לפני פטירת האם, וזו האחרונה לא שינתה צוואתה. הבן אשר נפטר הותיר אחריו שתי בנות בגירות ובן קטין מנישואיו השניים. בצוואתו הוריש הבן את כל עזבונו לבנו הקטין, והלה הוגדר כיורשו הבלעדי.
- תיקון או ביטול צו ירושה - אימתי?
- מתי חשוב לעשות צוואה?
- לחץ כאן לצוואה לדוגמא
- צו קיום צוואה
- צוואה בעל פה, מהי?
המחלוקת אם כן, בתובענה שלפנינו, היא כיצד יש לחלק את חלקו של הבן שנפטר בירושת אימו - בין ילדיו. מצד אחד טענה אימו של הקטין שמכיוון ובנה הינו היורש היחידי של אביו, יש לראות בו כזכאי לכל עזבונו של הנפטר, לרבות ירושתו מאימו. בנותיו של המנוח מנישואיו הראשונים טענו לעומת זאת כי יש לחלק את ירושת הסבתא, על פי כללי הירושה לפי סעיף 49 לחוק הירושה, דהיינו בשלושה חלקים שווים.
מהו סעיף 49 לחוק הירושה?
בית המשפט לענייני משפחה קבע שמשום שבצוואת הבן שנפטר, הוגדר עזבונו באופן מפורש ולא ניתן שום ביטוי לחלקו בירושת אימו, יש לראות את נקודת חלוקת הרכוש, מלבד העיזבון המוגדר מפורשות בצוואה, כיום פטירתו של המנוח. אי לכך, על היורשים להתחלק בירושת הסבתא באופן שווה.
בית המשפט קבע כי אין צורך לעשות "פעלולי פרשנות" על מנת להתחקות אחר כוונתו של המחוקק בבואו לתקן את סעיף 49 לחוק הירושה. בחוק כתוב במפורש כי:
"זוכה על פי צוואה שמת לפני המצווה, ולא קבע המצווה אדם אחר שיזכה במקומו - אם בשעת מות המצווה נשארו צאצאים של אותו זוכה, יזכו הם לפי כללי החלוקה שבירושה על פי דין. בכל מקרה אחר, הוראת הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת".
קראו עוד...
- הצוואה לא נכתבה בשפתה של המנוחה, האם דינה להתבטל?
- האם בית המשפט יתיר להורים לממש צוואתו הביולוגית של בנם המנוח?
- האם קיימת סמכות לבית המשפט המחוזי לדון בביטול צו קיום צוואה?
אי לכך, קבעה השופטת שבנו ובנותיו של הבן שנפטר עובר לפטירת אימו, יזכו לשליש שווה כל אחד מהם מירושת הסבתא.