www.what2do.co.il

נישול מצוואה - האם ניתן לטעון להשפעה בלתי הוגנת?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/07/2012
נישול מצוואה - האם ניתן לטעון להשפעה בלתי הוגנת?

עריכת צוואה הינה הדרך המשפטית (המומלצת, בדרך כלל) במסגרתה אדם קובע כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו. על פי רוב, הצוואה מחלקת את הירושה בין ילדיו של המנוח, בן זוגו, וחבריו הקרובים. במרבית המקרים, מדובר במסמך אשר משקף את מערכות היחסים של המנוח עם בני משפחתו וקרוביו. אי לכך, לא אחת, נוצר מצב שבו אחד מקרובי המשפחה מנושל באופן מוחלט מהצוואה.


נישול והדרה מצוואה עלולים ליצור אצל קרוב המשפחה המדובר תחושה קשה. לעיתים, עולות בליבו חשדות בנוגע להשפעה אסורה על המנוח מצד הנהנים האחרים בצוואה. במקרים אלה, ייתכן ותוגש לבית המשפט לענייני משפחה התנגדות לצוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת. חשוב להדגיש כי לא כל השפעה על אדם הינה השפעה אסורה.


דהיינו, סביר בהחלט להניח כי כאשר אחד הילדים דואג ומטפל באביו בשנותיו האחרונות והקשות, ואילו ילד אחר מדיר רגליו מביתו של האב וממעט לבקר אותו, תהיה לראשון השפעה גדולה יותר על המצווה מאשר לאחיו. עם זאת, כאשר האח המטפל פועל באופן ברור למידור אחיו מהצוואה, לדוגמא על ידי הסתת אביו או ניצול יחסי התלות שנוצרו בינו לבין האחרון, יהיה ניתן להורות על ביטול הצוואה. במקרים כגון דא, בית המשפט בוחן מצד אחד את התנהלותם של מי שהוכרזו בצוואה כנהנים, ויחסיהם עם המנוח, לעומת התנהגותו של מי שנושל מהצוואה ויחסו עם המצווה.


האיזון בין השפעה מחד והתנכלות מאידך


להלן דוגמא למקרה כאמור. מדובר במחלוקת בין אחים אשר אביהם הלך לבית עולמו תוך שהוא מותיר אחריו צוואה ובה נושלה אחת מבנותיו באופן מוחלט. הבת אשר נושלה מהצוואה טענה כי הדרתה הייתה למעשה תולדה של השפעה בלתי הוגנת מצד אחיה. מנגד, האחים טענו כי נישולה של אחותם מצוואת האב הייתה בשל התנהלותה של האחרונה כלפיהם וכלפי המנוח, ועל כן האחות הייתה צריכה להלין על עצמה ותו לא.

 

      קראו עוד בתחום זה:


בית המשפט בחן את המקרה וקבע כי יש לקבל את טענות האחים. הודגש כי למרות שהמנוח היה אדם חולני אשר סבל מבעיות בריאותיות רבות, הוא היה צלול לחלוטין בעת עריכת הצוואה. כמו כן, בחינת התנהלותה של המתנגדת לצוואה כלפי אביה, העלתה שהיה ממש בטענות האחים. לדוגמא, האחות הייתה בעלת עסק אשר נוהל על ידה בהצלחה מרובה. בשלב מסוים, היא העסיקה שלושה מאחיה כעובדים שכירים בעסק זה.

 

עם זאת, כתוצאה מסכסוך בין האחים, האחות פיטרה את שלושת אחיה ב"מכה אחת" והדבר הסב עצב רב לאבי המשפחה. זאת ועוד, בעקבות הצלחת העסק, המתנגדת לצוואה פתחה סניף נוסף שלו בעיר אחרת, אשר הוקם במבנה שהושכר מהאב המנוח. התקשרות עסקית זו גרמה אף היא ל"רוח רעה" בין המתנגדת והאב, וזאת בעקבות קנסות עירוניים שהיו קשורים לנכס ואשר גרמו לנזקים כספיים למנוח.


האחים הוסיפו וטענו כי האחות ניתקה כל קשר עם האב בשנותיו האחרונות. נטען כי היא לא ביקרה אותו בבית החולים גם כאשר היא ידעה שהוא גוסס, ואף לא באה להלווייתו. המתנגדת ניסתה לטעון כי נמנע ממנה לפגוש את אביה בשל איומים מצד אחיה. עם זאת, טענות אלה לא הוכיחו ואחת האחיות אף העידה כי המתנגדת הייתה יכולה ליצור בכל שלב קשר עם המנוח באמצעותה.


"הדרה מצוואה מולידה תחושה קשה"


"אכן קשה, ואולי בלתי אפשרי, לכל אדם שיש לו הורים לקבל מדוע לא יכלול אותו ההורה כיורש או כנהנה בעיזבונו מכוח צוואה", נכתב בפסק הדין, "הדרה מצוואה מולידה תחושת דחייה קשה ביותר. הקושי מתעצם בייחוד שעה שהמנוח אינו בין החיים ואף לא מסביר בצוואה את פשר מעשיו. אך זאת נזכור, צוואה נערכת דווקא כדי לחרוג מחלוקת עיזבון לפי חוק הירושה. הדרה של יורש על פי דין, אינה מקימה חזקה שמדובר בהשפעה בלתי הוגנת".


לא אחת, נפסק כי אין די בחשש לקיומה של השפעה בלתי הוגנת כדי להביא לבטלות צוואה, ועל החשש הנ"ל להיות מבוסס ולא להיטען בעלמא. בית המשפט קבע כי בנסיבות שהוצגו לפניו, הוכח כי המנוח הושפע בעיקר ממעשיה ומחדליה של המתנגדת, יותר משהוא הושפע ממעשי ילדיו האחרים ו"הסתה לכאורה" שהוא היה נתון לה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.