פעמים רבות, לעת זקנה, ממנה בית המשפט את אחד מילדיו של הקשיש בתור אפוטרופוס על רכושו ונכסיו. כמו כן, היות ומדובר בילד של הקשיש, ומאבקי ירושה הינם מושג נפוץ בבתי המשפט לענייני משפחה, נבדקים מעשיו של האפוטרופוס בזכוכית מגדלת. שימו לב, במקרים בהם מועברים נכסים של הקשיש באופן בו האפוטרופוס נהנה מהעברה זו, בית המשפט רשאי לבטל את ההעברה.
דוגמא לכך ניתן לראות במסגרת דיון שנערך בבית המשפט לענייני משפחה לאחרונה. במקרה דנן דובר על העברת כספי קופת גמל מקופת הגמל לחשבון העובר ושב. העברת הכספים נעשתה על ידי בתה של קשישה, שמונתה על ידי בית המשפט לאפוטרופוסית.
כספי קופת גמל אינם נחשבים חלק מן העיזבון כל אימת שהם מוגדרים כקופת גמל. מדובר בכספים המועברים על בסיס הסדר בין המיטיב לבין קופת הגמל, אשר במסגרת הסדר זה עוברים הכספים למוטב\ים לפי רצון המצווה (במקרה של פטירת המיטיב).
קראו עוד בתחום:
- ביטול צוואה עקב השפעה בלתי הוגנת
- נוסח צוואה - דוגמה לצוואה
- התנכרות המשפחה למנוח לפני מותו - ירושה לעובד הסיעודי
- תביעה נגד חברת קדישא בגין גביית יתר על חלקת קבר בחיים
כמו כן, ידוע כי כספים אלו אינם מהווים חלק מן העיזבון והם מועברים למוטב ללא צו ירושה וללא צוואה. בית המשפט נדרש לבחון את הסוגיה הבאה - האם העברת כספי קופת הגמל של הקשישה, על ידי בתה האפוטרופוסית, לחשבון בנק על שם הקשישה (תוך שהבת הופכת לזוכה בכספים), מהווה ניגוד עניינים של הבת במסגרת היותה אפוטרופוסית של אמה?
מערכת היחסים בין אפוטרופוס לחסוי והחשש מניגוד עניינים
הלכה פסוקה היא כי מערכת היחסים הנוצרת בין אפוטרופוס לבין החסוי הינה של שני צדדים שאינם שווי כוחות. במילים אחרות, צד אחד מופקד על ענייניו של האחר, והצד השני נותן בראשון את אמונו ושם בו את מבטחו. במקרה דנן, פעולת האפוטרופא בהעברת הכספים לעיזבון וחלוקתם ליורשי המנוחה הייתה פעולה אשר כללה קבלת טובת הנאה לאפוטרופסית באותם כספים.
היות וכספי קופת הגמל לא היו חלק מהעיזבון לפני ההעברה, בית המשפט לענייני משפחה קבע כי הפעולה יצרה ניגוד עניינים ברור. הבת ניסתה להציג טענה אשר על פי העבירה היא את הכספים משום שהבנק הציעה לעשות כך מתוך חשש שערכה של קופת הגמל ירד (דבר שהתברר כנכון). עם זאת, בית המשפט ציין כי לו היה בכך בכדי לפעול לטובת המנוחה בעודה בחיים, היה על הבת לפנות לקבל את אישור הערכאה המוסמכת לכך (בית המשפט לענייני משפחה).
קראו גם בתחום:
- האם יורשים יכולים להיות נוכחים במעמד עריכת צוואה?
- צוואה בעדים שאיננה חתומה - האם היא תאושר?
- הנכס יימכר ליורש ולא לאדם זר במסגרת התמחרות בשוק החופשי
מכל האמור לעיל, בית המשפט ביטל את העברת הכספים דנן וקבע כי כספי קופת הגמל יעברו לבת אחרת של המנוחה, שהוגדרה מבעוד מועד כמוטב היחיד של קופת הגמל. בית המשפט ציין עוד כי בבואו לקבל החלטה זו, עמד לנגד עיניו גם עיקרון רצון המת.
המנוחה הביעה את רצונה המפורש להעביר את כספי קופת הגמל לבת מסוימת, ובאין צוואה אשר תסתור במועד מאוחר יותר העברה זו, יש לקבל את רצון המת כמשמעותו. אי לכך, העברת הכספים לחשבון בנק נפרד, גם כאשר המנוחה עודנה בחיים, אין בה כדי לזכות את היורשים במסגרת העיזבון בכספים השייכים על פי רצון המנוחה לבת אחת המוגדרת מוטב בקופת גמל.