www.what2do.co.il

דחיית בקשת ביטול צו ירושה אשר הוגשה תוך שיהוי בלתי סביר

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/07/2011
דחיית בקשת ביטול צו ירושה אשר הוגשה תוך שיהוי בלתי סביר

בית המשפט המחוזי ביטל את פסיקתו של בית המשפט לענייני משפחה, וקבע כי אין לקיים צוואה ויש לחלק את ירושתה של המנוחה על פי חוק הירושה בדרך של ירושה לפי דין. מדובר בצו ירושה אשר קבע כי עיזבונה של המנוחה יחולק באופן שווה בין ארבעת ילדיה. אחד הילדים עתר לבית המשפט לענייני משפחה, והגיש בקשה לביטול צו ירושה. המבקש טען כי יש לקיים תחת צו הירושה את צוואתה של המנוחה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש להיעתר לבקשה ולקיים את הצוואה. ראשית, נקבע כי למרות שהיה שיהוי בהגשת הבקשה לביטול צו הירושה, הרי שהפעלת שיקול דעת מאפשרת לבית המשפט לסטות מכללים דווקניים אלו ולאפשר קיום צוואה כל אימת שהצדק עומד מאחורי מהלך זה.

 

בפסק הדין בבית המשפט לענייני משפחה נקבע כי עצם קיומה של הצוואה, אשר לא הייתה בפני רשם הירושות בעת מתן צו הירושה, מהווה עובדה חדשה. השיהוי בהגשת הבקשה, נקבע בפסק דין זה, לא גרם נזק ראייתי לילדיה האחרים של המנוחה ועל כן יש לקיים את הצוואה מבחינת עיקרון כיבוד רצון המת. הילדים האחרים הגישו ערעור על החלטה זו וערעורם התקבל בבית המשפט המחוזי.

 

המחוזי: שיהוי בלתי סביר

 

המחוזי קבע כי המבקש התמהמה בהגשת תגובתו, והוא מצא לנכון להגיב בעתירתו הנגדית רק לאחר שקיבל הודעה מבית המשפט כי בהעדר תגובה הוא ייעתר לבקשת הילדים האחרים למינוי מנהל עיזבון. בית המשפט אשר דן בערעור קבע כי השיהוי הינו שיהוי ניכר, ולא ניתן עבורו הסבר המניח את הדעת. למעשה, המבקש ידע על קיומה של הצוואה בכל העת, אך דבר קיומה יצא לרבים עם הידיעה על כוונת אחיו להגיש בקשה לצו ירושה.

 

הצוואה הייתה בידיו של המבקש בכל הזמן, גם עובר למתן צו הירושה. סעיף 75 לחוק הירושה קובע כי אדם אשר מחזיק בצוואה מחויב למסור אותה לידיו של הרשם לענייני ירושות, מיד עם היוודע מות המנוח. שיהוי בעניין זה חייב להיות מוסבר על ידי המחזיק בצוואה.

 

 

בית המשפט המחוזי קבע כי יש לקבל את ערעור הילדים האחרים, וזאת משום שלא נמצא בפסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה הסבר ראוי לקבלת התביעה חרף השיהוי. המבקש לא פעל בתום לב, וזאת כאשר למרות שהוא מחזיק בצוואה,

 

"הוא נמנע מלהביא לידיעת אחיו ובית המשפט את דבר קיומה ממניעים מניפוליטיביים ושיקולים זרים", נקבע בפסק הדין. זאת ועוד, בית המשפט המחוזי ציין כי ייתכן והייתה השפעה בלתי הוגנת מצידו של המבקש כלפי המנוחה. "המבקש היה פעיל בכמה פעילויות שונות אשר הפכו אותו ל'קשור בטבורה של עריכת הצוואה'", קבעה השופטת.

 

כיצד נטל המבקש חלק בעריכת הצוואה?

 

בית המשפט בחן את פעולותיו של המבקש בנוגע לצוואה, ונקבע כי גם אם השיהוי בהגשתה סביר, אכן קיים חשש להשפעה בלתי הוגנת. בפסק הדין נכתב כי ה"מבקש פעל באינטנסיביות בעניין הצוואה", והדבר עולה כדי נטילת חלק בעריכתה. המבקש מסר בכתב את פרטי הצוואה לעורך דין. כמו כן, המבקש בירר את מספר הגוש, החלקה ומספר חשבון הבנק של המנוחה. המבקש בחר את המתורגמן לצוואה (כולל תיאום הסעתו ואיסופו), בחר את מועדי חתימת הצוואה, שילם מכספו לעורך הדין וכדומה.

 

זאת ועוד, עורך הדין אשר ערך את הצוואה לא שאל את המנוחה מדוע היא מדירה שלושה מארבעת ילדיה מהצוואה. בנוסף, לא הייתה ברורה כשירותה הרפואית להבחין בטיב הצוואה, עורך הדין לא בדק האם המנוחה יודעת קרוא וכתוב, המנוחה לא קיבלה העתק של הצוואה לאחר החתימה, ויש לזכור כי מדובר באישה שהייתה בת כ-92, מצבה הפיסי רעוע, היא אנאלפבתית, אינה שולטת בשפת הצוואה והתרגום נעשה מבעד לחלון מכוניתו של המבקש.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.