דיני הירושות והצוואות בישראל קובעים מספר דרכים לעריכת צוואה לפני המוות. צוואה יכולה להיות קבילה בבית המשפט גם כאשר היא נערכת בכתב יד, בעל פה וגם על ידי התנהגות. עם זאת, הצוואה הנפוצה ביותר הינה צוואה בעדים. במקרים אלו המצווה עורך צוואה ומקריא אותה בפני עדים. מדובר בעדים אשר ניתן להביא לעדות בבית המשפט במידה ועולה התנגדות לצוואה כנגד צו קיום הצוואה. כמו כן, מצווים רבים פונים לעורכי דין על מנת שישמשו עדים עבורם בעת עריכת הצוואה.
קראו גם בתחום:
- האם יורשים יכולים להיות נוכחים במעמד עריכת צוואה?
- צוואה בעדים שאיננה חתומה - האם היא תאושר?
- הנכס יימכר ליורש ולא לאדם זר במסגרת התמחרות בשוק החופשי
שימו לב, נוכחות של יורשים כעדים בעת עריכת צוואה הינה אסורה על פי החוק. אי לכך, במקום בו קיימת התנגדות לקיום צוואה והעדים הינם היורשים, יכול בית המשפט לבטל את המסמך ולהורות על חלוקת העיזבון על פי צוואה אחרת או בהתאם לצו ירושה.
נוכחות בחדר הקבלה מחוץ למשרד עורכי דין
סוגיה שהונחה לבית המשפט לענייני משפחה עסקה בשילוב של שני העניינים הללו. במקרה זה, בנותיה של קשישה מצאו עבורה עורך דין ואף הביאו אותה למשרדו. בתוך המשרד, בעוד השתיים אינן נמצאות בחדר, ערכה הקשישה צוואה בה היא מורישה להן רכוש רב. האם מדובר בצוואה קבילה או שמא יש לבטל אותה מחמת נוכחות היורשים בעת עריכתה?
החוק קובע כי יש לבטל צוואה בעדים בגין נוכחות יורשים בהתאם לקיום אחת משלוש העילות הבאות – היורש ערך את הצוואה, היורש היה עד לעשייתה או "לקח באופן אחר חלק בעריכת הצוואה". שתי העילות הראשונות הינן ברורות ולא התקיימו במקרה שלפנינו (הצוואה נערכה על ידי עורך הדין והיורשות לא היו נוכחות בחדר בעת שהוקראה). עם זאת, הפרשנות האחרונה איננה עניין ברור ובחינתה נעשית על ידי בית המשפט באופן אמביוולנטי.
הצוואה קבילה - היורשת לא ידעה על עריכתה במועד המדובר
השופטים ציינו כי הרציונל מאחרי סעיף 35 לחוק הירושה נועד להרתיע מפני מעורבות של מי שעשוי להיות נהנה ע"פ צוואה. במילים אחרות, המחוקק גמר אומר לעשות הכל על מנת להבטיח הגינות ותום לב בנושא רגיש של עריכת צוואה. כאמור הביטוי "לקח באופן אחר חלק בעריכתה" של הצוואה הינו ביטוי גמיש המתמלא תוכן על פי הנסיבות המיוחדות.
- תביעה לביטול הסכם מתנה - יורש פוטנציאלי
- התנגדות לסמכות בית הדין הרבני על ידי ידועה בציבור - ענייני ירושה
- התנגדות לצוואה על ידי שתי אחיות וכנגד האלמנה
במקרה דנן אחת הבנות העידה כי אמה ביקשה ממנה שתכיר לה עורך דין. כמו כן, בת זו נטלה חלק בהסעות אמה למשרד עורכי הדין, היות ודובר באשה מבוגרת כבת 88 שאיננה נוהגת. יורשת זו העידה בבית המשפט כי במועד עריכת הצוואה ישבה היא מחוץ למשרד, בחדר הקבלה, ולא ידעה כלל כי בפנים נערכת צוואתה של אמה.
בית המשפט קבע כי ישיבה בחדר הקבלה איננה נוכחות בעת עריכת הצוואה. כמו כן, השופטת ציינה כי נטל ההוכחה על נוכחות ומעורבות בעריכת הצוואה מונח על הטוען לו. במקרה שלפנינו התובעת לא השכילה להציג הוכחה לכך שאחותה ידעה כי בפנים נערכת צוואה ועל כן דין תביעתה להידחות.