דיני המשפחה בישראל מעמידים תנאים רבים לצורך בחינת קבילותן של צוואות. ברור לכל כי פעמים רבות נוטים יורשיהם העתידיים של הנוטים למות לפעול על מנת לזכות בחלקים נכבדים מרכושם לאחר המוות.
כמו כן, צוואות אינן אמורות להיעשות בדרך זו או אחרת. בתי המשפט מכירים בצוואה כל אימת שיוכח על ידי הטוען לקבילותה כי היא מבטאת את גמירות דעתו של המנוח לצוות רכושו. לדוגמא, פעמים רבות מוכרות צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה ואף צוואה בהתנהגות. האם במקרה בו אחת היורשות אוחזת במכתב אשר כותרתו אינו צוואה, רשאי בית המשפט לקבוע כי "מסמך" זה הינו צוואה לכל דבר ועניין? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
המסמך לא נושא תאריך או חתימה
עוסקים אנו במסמך אשר התאריך לעריכתו עמד על חמש שנים עובר לפטירת המנוחה. המתנגדות לקיום המסמך כצוואה טענו כי המסמך לא הוגדר כצוואה על ידי המנוחה, אינו מנוסח בלשון "ציווי" ואינו כולל הוראות ביצוע. כמו כן, המתנגדות הוסיפו כי המסמך אינו כולל תאריך מדויק וחתימה ונפתח לראשונה בשבעה. היורשת התובעת טענה כי יש להכיר במסמך כצוואה משום שאין חובה שצוואה תישא כותרת זו על מנת להיחשב כקבילה. כמו כן, היורשת הוסיפה כי המסמך מכיל הוראות אופרטיביות ממשיות על אופן חלוקת העיזבון.
קראו עוד בתחום:
- הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, האם כדאי?
- האם יורשים יכולים להיות נוכחים במעמד עריכת צוואה?
- אישור צוואה מוקדמת לטובת חיילי צה"ל, למרות קיום צוואה מאוחרת
סעיף 19 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 מגדיר כיצד יש לבחון צוואה בכתב יד. על פי סעיף זה, צוואה בכתב יד חייבת להיות בכתב ידו של המנוח ולשאת חתימה ותאריך כתובים על ידו. הצדדים בבית המשפט לא היו חלוקים על כך שמדובר בכתב ידה של המנוח. כמו כן, בניגוד לטענת המתנגדות, על המסמך והמעטפה בו הוכנס צוין תאריך עריכתו.
האם העדר חתימה יביא לביטול הצוואה?
על פי סעיף 25 לחוק הירושה, ניתן לקיים צוואה גם במקרה בו נפל בה פגם או חסר בצורתה. סעיף זה קובע כי במקרה בו בית המשפט סבור שהצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא בהחלטה מנומקת לאשר את קבילותה.
במקרה דנן השופטת קבעה כי שוכנעה היא שהמסמך משקף את רצונה החופשי של המנוחה. "הדרישות בצוואה בכתב יד אינן באות אך כאמצעי זיהוי, אלא כסימנים המצביעים על גמירות דעתו של המצווה", כתבה השופטת בפסק הדין. כמו כן, המסמך דנן הושם במעטפה שעליה צוין "אחרי מותי, בכל זמן". שימת המסמך במעטפה וכיתוב זה הינם כחתימת המנוחה, קבעה השופטת.