כיצד מתבטאת זכות קדימה לרכישת דירה הנמצאת ברשות עיזבון, כאשר אחד היורשים מעוניין להחזיק בנכס מחד, ומנהל העיזבון אמור לבצע תפקידו כהלכה מאידך? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
המנוח חתם על צוואה שקוימה באוקטובר בספטמבר 2005 ועבור ביצועה מונה עו"ד י’ כמנהל העיזבון. אחת מהדירות המוזכרות בצוואה, אשר הייתה שייכת למנוח, הייתה רשומה על שם אחד היורשים, בנו של המנוח. בדיון שהתקיים בבית המשפט לענייני משפחה ניתנה החלטה לפיה הדירה הינה חלק מן העיזבון.
קראו עוד בתחום:
- התנגדות לצוואה על ידי שתי אחיות וכנגד האלמנה
- אישור צוואה מוקדמת לטובת חיילי צה"ל, למרות קיום צוואה מאוחרת
- שינוי צוואה הדדית שהינה גם צוואת יורש אחר יורש
אולם, לאור רצונו של הבן להוסיף ולהחזיק בדירה, קבע בית המשפט את הדברים הבאים - הפיתרון הטוב ביותר הינו שמנהל העיזבון ינקוט בהליכים למכירת הדירה לשוק החופשי בדרך של מכרז, ולבן תעמוד זכות קדימה, אם ירצה בכך, לרכוש את הדירה (על דרך של קיזוז תמורת המכירה מחלקו בעיזבון בהתאם להצעה הגבוהה שתוצע).
אשתו של היורש מגיעה להתמחרות ומפסידה
סמוך לאחר ההחלטה, כתב מנהל העיזבון מכתב לבן, ובו הזכיר לו את ההחלטה. מנהל העיזבון פרסם מודעות למכירת הדירה בעיתונים בדרך של התמחרות.
המכירה התקיימה ונטלו בה חלק מספר מציעים השונים, אשר אחת מהם תקרא לצורך המאמר – הרוכשת. ההתמחרות התחילה על כמיליון ₪ וההצעות לרכישת הנכס עלו בהדרגה תוך שהרוכשת ואשתו של היורש משוות הצעותיהן. בשלב מסוים, הגיעה מחירה של הדירה להצעה שניתנה על ידי הרוכשת על סך של 1,500,000 ₪.
בשלב זה, הודיעה אשתו של היורש כי הוא לוקחת הפסקה להתייעצות. לאחר ששבה האחרונה מן ההתייעצות, הודיעה היא למנהל העיזבון כי אינה משווה סכום זה. מנהל העיזבון הכריז על הרוכשת כזוכה בהתמחרות על בסיס הסכום שהציעה.
היורש לקח חלק בהתמחרות - לא יוחזר הגלגל לאחרונית
בית המשפט ציין כי מטרת מכירת הנכס נועדה למכירת הדירה בשוק החופשי בדרך של מכרז. כמו כן, השופטים הוסיפו כי למרות שניתנה ליורש זכות קדימה, עדיין חובת מנהל העיזבון היא להשיג את המחיר האפשרי המרבי. מדובר באחת מן החובות החשובות ביותר של מנהל עיזבון, זאת על מנת למלא את תפקידו כהלכה, (עבור היורשים ובעלי הנכס).
- האם יבוטל הסכם המתנה המעביר את רכוש האם לאחד מילדיה בלבד?
- התנגדות לצוואה בגין אי הבנת טיבה
- ירושה של ניצולת שואה וחלוקה עם ידוע בציבור
השתתפות היורש – באמצעות אשתו – בהתמחרות, נעשתה מרצון טוב, ללא כל כפייה, וזאת לאחר שהאחרון דע מראש על החלטת בית המשפט. לפיכך, השופטים קבעו כי לא הייתה כל הטעייה שהיא.
במילים אחרות – מרגע שנטלה אשתו של היורש חלק בהתמחרות, "והעלתה" את המחיר - לא ניתן להחזיר את הגלגל אחורנית.