www.what2do.co.il

מזונות מן העיזבון - מזונות מירושה, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/07/2025
מזונות מן העיזבון - מזונות מירושה, האמנם?

קטינים ונשים אשר זכאים למזונותיהם מהאב, אינם מאבדים זכות זו בעקבות מותו של האחרון. בין זכויות הירושה, יש לקטינים ונשים זכות לקבל מזונותיהם מעיזבונו של מנוח, גם במקרים בהם הם אינם יורשים על פי הדין או במידה וירושתם עומדת בניגוד לאמור בצוואה של האחרון.

 

במילים אחרות – המנוח איננו יכול להימנע מתשלום מזונות ילדים עבור בנו, גם באמצעות נישולו של האחרון מהצוואה. זאת ועוד, גם סעיף בצוואה המורה במפורש על הפסקת תשלום המזונות, אינו קביל בבית המשפט במסגרת פירוש הצוואה. הלכה פסוקה היא כי מזונות הינו אחד מהחובות החשובים ביותר במערכת המשפט הישראלית בכלל, ובדיני המשפחה בפרט, ועל כן אין הם ניתנים לעיקול על ידי צד שלישי (כגון ההוצאה לפועל) ולא ניתן לשעבדם.

מי זכאי למזונות מן העיזבון?

 

  • אלמנתו של המוריש למשך כל ימי אלמנותה.
  • ילדיו הקטינים של המוריש.
  • ילדיו החוסים של המוריש (ילדים הסובלים מפיגור, מחלה, תלות נפשית וכדומה).
  • ילדים עד גיל 23 בהתאם להחלטת בית המשפט בעניינם ולאור נסיבות חריגות.
  • אביו או אימו של המוריש, אשר היה סמוך על שולחנו ותלוי בהכנסתו.


במה מתחשב בית המשפט?

סכום המזונות נקבע בבית המשפט, על בסיס מספר שיקולים עיקריים, התלויים בשווי העיזבון, במערכת היחסים בין היורש למנוח ובתנאים נוספים שהוגדרו בחקיקה ובפסיקה.

בית המשפט יקבע את גובה תשלומי המזונות תוך התחשבות בשוויו של העיזבון, בחלקו של היורש על פי הדין או במסגרת צוואה, ברמת החיים אותה מנהל היורש (ערב פטירת המוריש) ובשינויים אשר חלו בצרכים של היורש לאחר מות המנוח.

 

      קראו עוד בתחום:

 

כמו כן, בית המשפט מתחשב גם ברכושו של היורש ובהכנסותיו מכל מקור שהוא. עם זאת, סכום המזונות אינו תלוי בהכנסות או רכוש השייכים לבן זוגו של היורש, כל אימת שלא שימשו נכסים אלו לפרנסת משפחתו.


מזונות מן העיזבון כוללים גם הוצאות בעבור הכשרה, דהיינו תשלומים שלהם זקוק הקטין לצורך השכלתו (בין אם האקדמאית ובין אם המקצועית). יש לציין כי המזונות משולמים מהעיזבון בלבד, ואין לדרוש מהיורשים לשאת בתשלום המזונות מכיסם. במידה והעיזבון איננו יכול לכסות את תשלום המזונות, בית המשפט יידרש לקבוע מי יקדם למי בזכאות לדמי המזונות.

האם ניתן לקבל את המזונות בתשלום חד פעמי?

זכאי למזונות רשאי לבקש מבית המשפט לקבל את סכום המזונות בתשלום חד פעמי ובאופן של קצבה חודשית. הטעם המרכזי לכך הינו הצורך בהימנעות משימור קשר כלכלי בין העיזבון לבין הזכאי. בדרך זו יכול גם הזכאי למזונות לתכנן את עתידו על סמך הסכום שקיבל ואין הוא תלוי בשינויים עתידיים, הן בצרכיו והן באפשרות העיזבון לשלם אותם.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי