קטינים ונשים אשר זכאים למזונותיהם מהאב, אינם מאבדים זכות זו בעקבות מותו של האחרון. בין זכויות הירושה, יש לקטינים ונשים זכות לקבל מזונותיהם מעיזבונו של מנוח, גם במקרים בהם הם אינם יורשים על פי הדין או במידה וירושתם עומדת בניגוד לאמור בצוואה של האחרון.
במילים אחרות – המנוח איננו יכול להימנע מתשלום מזונות ילדים עבור בנו, גם באמצעות נישולו של האחרון מהצוואה. זאת ועוד, גם סעיף בצוואה המורה במפורש על הפסקת תשלום המזונות, אינו קביל בבית המשפט במסגרת פירוש הצוואה. הלכה פסוקה היא כי מזונות הינו אחד מהחובות החשובים ביותר במערכת המשפט הישראלית בכלל, ובדיני המשפחה בפרט, ועל כן אין הם ניתנים לעיקול על ידי צד שלישי (כגון ההוצאה לפועל) ולא ניתן לשעבדם.
מי זכאי למזונות מן העיזבון?
- אלמנתו של המוריש למשך כל ימי אלמנותה.
- ילדיו הקטינים של המוריש.
- ילדיו החוסים של המוריש (ילדים הסובלים מפיגור, מחלה, תלות נפשית וכדומה).
- ילדים עד גיל 23 בהתאם להחלטת בית המשפט בעניינם ולאור נסיבות חריגות.
- אביו או אימו של המוריש, אשר היה סמוך על שולחנו ותלוי בהכנסתו.
במה מתחשב בית המשפט?
סכום המזונות נקבע בבית המשפט, על בסיס מספר שיקולים עיקריים, התלויים בשווי העיזבון, במערכת היחסים בין היורש למנוח ובתנאים נוספים שהוגדרו בחקיקה ובפסיקה.
בית המשפט יקבע את גובה תשלומי המזונות תוך התחשבות בשוויו של העיזבון, בחלקו של היורש על פי הדין או במסגרת צוואה, ברמת החיים אותה מנהל היורש (ערב פטירת המוריש) ובשינויים אשר חלו בצרכים של היורש לאחר מות המנוח.
קראו עוד בתחום:
- ידועים בציבור וזכויות בירושה
- מזונות קטין - כיצד מחושבים דמי מזונות
-
בקשה להגדלת מזונות עקב שינוי נסיבות - ביטול או הפחתת מזונות בשל סירוב הבן להיפגש עמו
כמו כן, בית המשפט מתחשב גם ברכושו של היורש ובהכנסותיו מכל מקור שהוא. עם זאת, סכום המזונות אינו תלוי בהכנסות או רכוש השייכים לבן זוגו של היורש, כל אימת שלא שימשו נכסים אלו לפרנסת משפחתו.
מזונות מן העיזבון כוללים גם הוצאות בעבור הכשרה, דהיינו תשלומים שלהם זקוק הקטין לצורך השכלתו (בין אם האקדמאית ובין אם המקצועית). יש לציין כי המזונות משולמים מהעיזבון בלבד, ואין לדרוש מהיורשים לשאת בתשלום המזונות מכיסם. במידה והעיזבון איננו יכול לכסות את תשלום המזונות, בית המשפט יידרש לקבוע מי יקדם למי בזכאות לדמי המזונות.
האם ניתן לקבל את המזונות בתשלום חד פעמי?
זכאי למזונות רשאי לבקש מבית המשפט לקבל את סכום המזונות בתשלום חד פעמי ובאופן של קצבה חודשית. הטעם המרכזי לכך הינו הצורך בהימנעות משימור קשר כלכלי בין העיזבון לבין הזכאי. בדרך זו יכול גם הזכאי למזונות לתכנן את עתידו על סמך הסכום שקיבל ואין הוא תלוי בשינויים עתידיים, הן בצרכיו והן באפשרות העיזבון לשלם אותם.