www.what2do.co.il

מזונות מהעזבון עבור בגיר חסוי הסובל מפיגור שכלי ואינו מסוגל לדאוג לעצמו

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/07/2025
מזונות מהעזבון עבור בגיר חסוי הסובל מפיגור שכלי ואינו מסוגל לדאוג לעצמו

סעיף 57 לחוק הירושה קובע כי ילד נכה, חולה נפש או מפגר, זכאי למזונות מן העיזבון גם חרף לאחר גיל 18. מזונות אלו הינם זכותו של הילד מתוקף מצבו הפיסינפשי אשר אינו מאפשר לו לכלכל את עצמו. סעיף 1 לחוק הסעד (טיפול במפגרים), תשכ"ט-1969, קובע כי מפגר הינו אדם אשר מחמת חוסר התפתחות או התפתחות לקויה של כושרו השכלי, יכולתו להתנהגות מסתגלת הינה מוגבלת והוא זקוק לקבלת טיפול רפואי.


במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נדרש השופט לבחון את זכאותו של תובע, שהינו מפגר כמשמעותו בחוק הסעד, למזונות מעיזבונו של אביו. התובע במקרה דנן הינו אדם מפגר בן 38 אשר אינו מסוגל לדאוג לעצמו ולא ניתן להכשירו לבצע כל מלאכה. כמו כן, בית המשפט לענייני משפחה מינה עבור התובע אפוטרופוס, זאת בשל הקשר המצומצם אשר מתקיים בין החסוי לבין בני משפחתו. החסוי בילה את כל חייו במוסדות סגורים ובתי חולים, זאת משום בעיות התנהגותיות וסף גירוי נמוך למעשים אלימים.

 

      קראו עוד בתחום:


עד פטירתו של אביו, היה החסוי מבקר את בני משפחתו מדי פעם בחגים. עם זאת, לאחר פטירת האב, הצטמצם הקשר עם בני המשפחה. חרף ניסיונותיה של העמותה לטיפול במפגרים, אשר קיבלה את האפוטרופוסות על חסוי, להפציר בבני משפחתו לבקרו, נותר החסוי כמעט לבדו בעולם. כמו כן, הכנסותיו שהינם ממשרד הרווחה והמוסד לביטוח לאומי, אינן מספיקות עבורו בכדי לרכוש ביגוד או לממן נוכחות של חונך בחייו.בלכתו של אביו לבית עולמו, עבר כל עיזבון האב לידי אחיו של החסוי. האח סירב להעניק לאחיו מן העיזבון בטענה כי כל צרכיו מסופקים על ידי בית החולים בו מאושפז החסוי.
 

המסגרת המשפטית

 

גישת המשפט הישראלי קובעת דמיון בין חובה למזונות מהחיים לבין חובה המוטלת על העיזבון. בנוגע לחובה מהחיים, גישת המשפט מבוססת על דיני הצדקה שבמשפט העברי. דיני צדקה אלו קובעים כי בתנאים שבהם הילדים אינם יכולים להתפרנס בכוחות עצמם, כופין את האב לשלם מזונותיהם ואין זה ענין של מצווה מוסרית.

 

זאת ועוד, חובת המזונות המטולת על האב לגבי ילדיו הגדולים חמורה יותר מחובת הצדקה הרגילה ויש להטיל על האב יותר ממה שהיה מוטל עליו לפי מידה רגילה של צדקה. במילים אחרות, מדובר אל לאב להעמיס את עול כלכלת ילדיו על הציבור כל עוד הוא בעצמו לא התאמץ עד גבול האפשר.


גישה זו נכונה גם למזונות מן ההורה. הלכה פסוקה היא כי אדם חייב לזון את ילדיו במותו, כפי שהוא חייב לעשות כן בחייו. כמו כן, חובה זו יפה גם כלפי ילדו המבוגר, כאשר נבצר מאותו בן להשתכר למחייתו. אי לכך, בית המשפט פסק כי החסוי זכאי למזונותיו מעיזבון אביו, חרף גילו ובגין מצבו הבריאותי.למעלה מן הצורך, בית המשפט קבע במקרה דנן כי יש גם להתייחס לעובדה שהעיזבון עבר במלואו לאחיו של החסוי. עניין זה עמד אף הוא לטובתו של החסוי במסגרת ההליכים המשפטיים. כמו כן, יש לזכור כי הזכות למזונות מהעיזבון קודמת לזכות הירושה של היורשים, והינה חוב של העיזבון.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
2 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי