www.what2do.co.il

מנוח השאיר אחריו חמש צוואות שונות - האם השפעה בלתי הוגנת?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/10/2010
מנוח השאיר אחריו חמש צוואות שונות - האם השפעה בלתי הוגנת?

במסגרת דיון בהתנגדות לצוואה, נדרש בית המשפט לבחון את כשרותן של חמש צוואות אשר הותיר המנוח אחריו לאחר פטירתו. הצדדים לדיון הינו הנתבע, אחיין אשת המנוח, ואדם נוסף, התובע, אשר לא היה קרוב משפחה של המנוח.

 

האחיין טען כי ארבעת צוואותיו האחרונות של המנוח אינן כשרות ורק צוואתו הראשונה מביאה לביטוי באופן נכון את רצונו של המת. האדם הנוסף טען כי אין בכך ולא כלום ויש לקיים את צוואתו האחרונה של המנוח כלשונה. יש לציין כי בין הצדדים לא ניטש וויכוח לגבי פגמים בצוואה. עם זאת, השפעה בלתי הוגנת מצידו של התובע כלפי המנוח עלתה גם עלתה בניתוח צוואותיו.


צוואתו של המנוח נערכה בשנת 1991 ובמסגרתה לא נזכר התובע כלל, לא הוא ולא בני משפחתו. כמו כן, המנוח הורה כי יש להוריש את כל רכושו לנתבע, וסכומים קטנים נוספים למספר יורשים. עם זאת, כשנה לאחר מותה של אשתו, ערך המנוח צוואה נוספת. במסגרת צוואה זו, הוריש המנוח סכומים קטנים למספר יורשים כאשר מרבית כספו צווה לתובע.

 

      קראו עוד בתחום:

 

האחיין, אשר היה קרוב למנוח ולאשתו לאורך שנים רבות, ירש על פי צוואה זו סכום של 30,000 דולרים בלבד. לא זו אף זו, התובע זכה בצוואה זו לירושה רבה כאשר המנוח מגדיר אותו כמי אשר טיפל בו ובאשתו ועזר להם יותר מכל בן משפחה אחר.

 

בית המשפט ציין כי כבר כאן מתקיימת סתירה שכן לו היה הדבר נכון, מדוע נושל התובע, שהיה יותר מכל בן משפחה אחר, באופן כליל מצוואתו הראשונה של המנוח. כאן המקום לציין כי התובע לא היה ביחסים טובים עם אשתו של המנוח, ועד לפטירתה נמנע מלהגיע לביתם של בני הזוג.


מבחן ההגיון של צוואה


בפסיקה הרבלנטית לעניין זה, קבע השופט מצא בפסיקתו כי בבוא בית המשפט לבחון כשרותה של צוואה, יש לבחון הסוגיה גם מן ההיבט ההגיוני. משמע, על מנת לבחון האם צוואה משקפת את רצונו של פלוני, יש לבדוק האם הוראותיה מתיישבות עם השכל הישר וההגיון.

 

"מן הראיות הבאות לפני בית-המשפט, במסגרת הדיון בתוקפה של הצוואה, קרוב שתצטייר בפניו תמונת חייו של המצווה עובר לכתיבת הצוואה, קשריו החברתיים, ערכיו והעדפותיו", כתב מצא, "ויעלה בידו לבדוק אם הצוואה, מנקודת מבטו המשוערת של המצווה, נראית לכאורה הגיונית. תשובה חיובית לשאלה זו תחזק את ההערכה כי הצוואה משקפת את רצון המצווה. מנגד, כאשר תוכן הצוואה נראה בלתי סביר, יש מקום לבדוק היטב את כשרות הצוואה".

 


לאחר הצוואה השנייה, כתב המנוח שלוש צוואות נוספות. בהדרגתיות, קטן או נעלם חלקם של יתר הזוכים שנזכרו בצוואות הראשונה והשנייה, לרבות זה של הנתבע, ולעומתם - גדל חלקו של התובע.


מן המקובץ עלה כי ריבוי צוואות המנוח על רקע הנסיבות תומך בטענת הנתבע כי הצוואות נעשו תחת השפעה בלתי הוגנת מצד התובע.


האם השפעה בלתי הוגנת בצוואה בפני רשות?


התובע ניסה להגן על הצוואות המורישות לא סכומי כסף נכבדים וזאת משום שאחת מן הצוואות נחתמה בפני השופטת אלשיך. התובע כי אל לבית המשפט לזלזל בשכלותה וכנותה של השופטת אלשיך בבואה לאשר את הצוואה אשר נעשתה בפניה.

 

עם זאת, על פי סעיף 22(ו) לחוק הירושה, צוואה בפני רשות תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה ביום ובמקום הנקובים בה כיום העשייה ומקומה. עשיית צוואה בפני רשות מעידה על הנ"ל, הא ותו לא.

 

אין זה מתפקידה של הרשות, ואין ביכולתה במעמד החתימה, לבחון כדבעי את אשר על לבו של המצווה - האם הוא עשה את הצוואה מרצונו או שמא השפיעו עליו באופן בלתי הוגן לעשות כן.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.