תביעה שהוגשה לבית המשפט לענייני משפחה עסקה בדרישה לבטל סעיפים בצוואה של מנוחה. התובעים טענו כי המנוחה לא הייתה רשאית להותיר את שיקול הדעת לאופן חלוקת כספי עיזבונה בידי מנהל העיזבון. מדובר בתביעה אשר מתבססת על סעיפים 28 ו-29 לחוק הירושה, הקובעים כי צוואתו של אדם לא תתבצע על פי רצונו של אחר.
קראו עוד בתחום:
- מהי צוואת יורש-אחר-יורש?
- הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, האם כדאי?
- עסקאות עתידיות בירושה, האם קביל?
- מזונות מן העיזבון - מזונות מירושה, האמנם?
המנוחה הלכה לעולמה באפריל 2007 והותירה אחריה צוואה מספטמבר 2006. הרשם לענייני ירושה נתן ביולי 2007 צו לקיום צוואה של המנוחה. מדובר שעיזבון בשווי רב, מעל ל-40 מיליון שקלים. בצוואתה של המנוחה נכתב כי את יתרת הכספים שייותרו בקופת העיזבון לאחר החלוקה כאמור, יש לחלק בין מספר ארגוני נכים בישראל. מלאכת בחירת הארגונים וזהותם הונחה בידיו של מנהל העיזבון, ועל פי שיקול דעתו.
מנהל העיזבון - "לתובעים אינטרס ברור לביטול הסעיף"
התובעים טענו כי בהתאם לסעיפים 28 ו-29 לחוק הירושה, מצווה אינו רשאי למסור לאחר לקבוע מי יזכה בעיזבונו ובאיזה חלק יחסי. כמו כן, טענו התובעים, דרישת המסוימות ההכרחית במקרה זה היא מטושטשת וכללית מאחר שלמקבל ההרשאה לא ניתנו הנחיות ברורות.
האפוטרופוס הכללי טען לעומתם כי הוראת הצוואה אותה מבוקש לבטל עומדת בתנאי סעיף 29 לחוק הירושה ואין מקום לבטלה. כמו כן, נטען כי סעיף 33 לחוק הירושה אינו חל במקרה דנן, מאחר ומדובר בהוראת צוואה ברורה. מנהל העיזבון הוסיף כי לתובעים אינטרס ברור בביטול ההוראה הנדונה בצוואה, שכן לשיטתם הם מעוניינים להפוך ליורשי הסכום בנכסי העיזבון. מנהל העיזבון הוסיף בבית המשפט כי בכך יופר רצונה של המנוחה, אשר ביקשה לא להוריש דבר לתובעים.
"ארגוני נכים" הינם קבוצה מוגדרת, הצוואה כשרה
במקרה דנן, בית המשפט לענייני משפחה קבע כי צוואתה של המנוחה עומדת בתנאי סעיף 28 לחוק הירושה, ובפרט במבחן השיוך הקבוצתי. דהיינו, המנוחה ציינה באופן מפורש כי היא מעוניינת להוריש את הכספים ל"מספר ארגוני נכים". זאת להבדיל ממצב בו מצווה הוריש עזבונו ל"צרכי צדקה".
"אני סבורה כי מדובר בקבוצה מוגדרת ומתוחמת דיה, ולראייה בבקשתו של מנהל העיזבון פורטה רשימה מלאה ומסודרת של כל הארגונים הרלוואנטיים", כתבה השופטת בפסק הדין, "ההגדרה אינה כללית או רחבה במידה אשר אינה מאפשרת התחקות ובחירת הזוכים מתוך הקבוצה".
קראו גם:
- פירוק נכסי מקרקעין שעברו בירושה, הכיצד?
- הבנת טיב צוואה - דיני משפחה
- האם נכד יכול לתבוע מסבו זכויות של סבתו במסגרת הלכת השיתוף?
- מי יירש את פיקדון המנוח בבית האבות?
בנוסף, השופטת ציינה כי המנוחה פירטה מאיזה חלק בעיזבון יחולקו הכספים, ומי אמור לקבוע את זהות הארגונים והחלק היחסי (על פי שיקול דעתו של מנהל העיזבון). במילים אחרות, המצווה הייתה ברורה בהחלט לגבי רצונה במסגרת צוואתה, ועל כן אין לרוקן מתוכן את בקשתה האחרונה.