www.what2do.co.il

מהי צוואת יורש-אחר-יורש?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
מהי צוואת יורש-אחר-יורש?

סעיף 42 לחוק הירושה קובע כי מצווה רשאי לצוות לשניים באופן בו יזכה השני לאחר שזכה הראשון. לדוגמא, ציווי הירושה לבנו, ובמותו של הבן להעברת הנכסים לנכדיו. על פי החוק, כאשר קיבל הראשון את ירושתו, רשאי הוא לעשות בנכס כבשלו, אך אסור לו לצוותו במסגרת צוואה שנייה מטעמו לאדם אחר בניגוד לצוואה הראשונה.

 

      קראו עוד בתחום:


היורש השני יהיה זכאי לחלקו בירושה, על פי החוק, גם במידה ובמועד מותו של המצווה הראשון הוא לא היה כשר לרשת אותו. העניין הקובע לצורך כשרותו לקבל את חלקו בצוואה, הוא מועד התקיימות התנאי המפורט בה (לדוגמא, מותו של היורש הראשון).


הדוגמא הנפוצה ביותר לצוואות המגדירות יורש אחר יורש הינה הורשה של כל הרכוש לבן הזוג הנותר, ולאחר מכן לילדים. כאמור, לאחר קבלת הירושה, רשאי היורש לעשות בה כשלו והיורש השני זוכה לחלקו ממה שנותר ממנה עם מותו של היורש הראשון. החוק מתיר ירושת יורש-אחר-יורש רק בעבור מי שהיה בחיים בעת עריכת הצוואה, ועל פי רוב היא נערכת בשתי מדרגות בלבד.


הגבלת זכויותיו של היורש הראשון


היורש הראשון אמנם זכאי לעשות בירושה כראות עיניו, אך פעמים רבות מוגבלים צעדיו על ידי המנוח. לדוגמא, המצווה רשאי לקבוע בצוואתו שהעסק המשפחתי יעבור ליורש הראשון, אך ירושתו תהיה מורכבת מרווחי העסק בלבד ולא מהתמורה בגין מכירתו.


מה קורה במקרה בו היורש השני נפטר לפני היורש הראשון?


על פי רוב, המצווה רשאי להגדיר בצוואתו כיצד יש לנקוט במקרים בהם היורש השני נפטר לפני היורש הראשון. במקרים בהם לא מוגדר נושא זה באופן ברור בצוואה, בעת מותו של היורש השני, תחולק צוואתו של המצווה ליורשיו על פי הדין.


מהו דין נכסים שנמכרו או הוחלפו?


שאלה משפטית נוספת הנשאלת במקרים בהם הצוואה כוללת ירושה מסוג של יורש-לאחר-יורש, הינה - מה יהיה דינם של נכסים אשר עברו ליורש הראשון ונמכרו ו\או הוחלפו על ידו. לדוגמא, במקרים בהם ירש היורש הראשון את דירתו של המצווה, והחליט למכור אותה לצד ג’.

 


הפסיקה קבעה כי במקרים אלו יש לבחון את "אומד דעתו של המצווה". דהיינו, בית המשפט מנסה להתחקות אחר כוונתו של המצווה ומערכת היחסים בינו לבין היורשים במועד עריכת הצוואה. ישנם מקרים בהם תקום ליורש השני עילה לתביעת ירושתו מהתמורה שהתקבלה בגין מכירת או החלפת הנכסים, ומקרים מסוימים יקבעו כי זכאי הוא לתמורה על פי העין (לדוגמא, דירה או מניות מהעסק).

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.