www.what2do.co.il

ביטול הוראת צוואה שיסודה בטעות, אימתי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2025
ביטול הוראת צוואה שיסודה בטעות, אימתי?

חוק הירושה קובע בסע’ 30 (ב) כי הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות - אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה בצוואתו אילמלא הטעות, יתקן בית המשפט לפי זה את דברי הצוואה; אם אי-אפשר לעשות כן - בטלה הוראת הצוואה.

 

על מי מוטל נטל הראיה?

 

על המבקש לשנות או לתקן צוואה מכוח עילת הטעות לעמוד בנטל ראיה נכבד. ראשית עליו להוכיח כי ההוראה בצוואה אותה הוא מבקש לבטל נכתבה מחמת הטעות, רצונו לומר עליו להוכיח הן את הטעות והן את הקשר הסיבתי בין הוראת הצוואה לטעותו של המצווה. שלישית, עליו להוסיף ולהוכיח מה היה רצונו של המצווה אלמלא טעותו ובאם לא יוכיח עניין זה הרי שלכל היותר הוראת הצוואה שמקורה בטעות תבוטל אך לא תשונה כרצונו.

 

מהי טעות לעניין זה?

ראוי לציין כי מהותה והקיפה של ה"טעות" לא הוגדרו על ידי המחוקק, אך דומה כי גם חוסר זה במחשבה תחילה, כך בהצעת החוק משנת תשי"ב נאמר כי המושגים תרמית וטעות אינם מוגדרים בהצעה . הם מאותם המושגים הכללים , הבלתי טכניים, אשר המחוקק יטיב להמנע מלתת להם הגדרה נוקשה ומחושבת מראש.

פרשנותו הפשוטה והמקובלת של המונח "טעות" מכוונת לרוב לתפיסה לא נכונה של מצב עובדתי, ובלשונה של פר’ ג. שלו בספרה על דיני החוזים - "מחשבה או אמונה... שאינה תואמת את המציאות...סתירה ... בין המצב העובדתי למצב לאשורו, היא טעות"

      קראו גם:


בפרשת טלמצ’יו הרחיב כב’ הנשיא ברק את מהותה של הטעות והבהיר כי טעות ע"פ סע’ 30 (ב) לחוק הירושה יכול שתהא טעות בעובדה, בדין או במניע.

 

לסיכום,


למדים אנו כי הוראת צוואה שיסודה בטעות בהערכת מצב עובדתי ואשר יש להניח כי לו ידע המצווה את המצב לאשורו לא היה מצווה כפי שציווה, תתוקן על ידי בית המשפט באם ימצא כי ניתן לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה אילמלא הטעות, ובאם אין אפשרות לעשות זאת הצוואה בטלה. (ראה כדוגמה - א. ברק, פרשנות במשפט, כרך חמישי- פרשנות הצוואה, עמ’ 358-365)

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.