www.what2do.co.il

חלוקת משק חקלאי שאינו חלק מן העיזבון בהתאם לצוואתה של המנוחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
חלוקת משק חקלאי שאינו חלק מן העיזבון בהתאם לצוואתה של המנוחה

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בסוגיית חלוקת משק חקלאי בין אח ושש אחיותיו. עסקינן במשק אשר היה בבעלותה של אמם המנוחה של הצדדים, כאשר אף אחד מן הילדים לא הוכרז כ"בן ממשיך". האח התובע טען כי היות וחי הוא במשך שנים בקרבת האם, תוך שהוא סועד אותה בשנותיה האחרונות ומעניק מענה לכל דרישותיה, ציוותה היא בצוואתה את מחצית רכושה לו.


אחיותיו של התובע טענו לעומת זאת כי היות ובית המשפט קבע שהמשק החקלאי איננו חלק מן העיזבון, יש לחלק את הנכס באופן שווה (כך שכל אחד מן הילדים יקבל שביעית משוויו). למעשה, הסוגיה אשר נידונה בבית המשפט הייתה – האם ישנה משמעות לרצונה של המנוחה בבוא השופטים לחלק את המשק כאשר לא מדובר בנכס מן העיזבון.

 

חשיבות רצון המת כמצווה

 

בית המשפט לענייני משפחה הגיע לחלוקה ביחס של 25% לעומת 75%. חלוקה זו התקבלה, לפי דבריהם של השופטים - "תוך התחשבות ברצון האם המנוחה כפי שעולה בצוואה, ובשלל הנסיבות במהלך הדיונים".

 

עם זאת, בפסק דינו של בית המשפט לא נתגלתה כל נסיבה כלשהי אשר היה בה כדי לשנות מרצונה החד משמעי של המנוחה בצוואתה. אי לכך, פנה האח להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי ובו דרש כי יזכה, ברוח צוואת אימו, למחצית משווי המשק. בכתב הערעור הלין האח כי בית משפט קמא ציין בעצמו את החשיבות הרבה שיש לתת לרצון המנוחה. כמו כן, הלכה פסוקה היא שהכלל "מצווה לקיים דברי המת" הינו בעל ערך חוקתי.

 

      קראו גם:


בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורו של האח וקבע כי לא התקיימה הצדקה לשינוי רצונה הברור של המנוחה כפי שעלה מצוואתה. השופטים ציינו כי הצוואה קבעה במפורש שבכל מצב, בין במקרה של חלוקת המשק בעין ובין אם חלוקה מעין זו לא תתאפשר, יקבל האח 50% מהזכויות.

 

השופטים ראו לנכון להוסיף כי המנוחה אף הסבירה בצוואתה שחלוקת רכוש זו תיעשה בגין עזרתו המרובה של בנה. בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור וקבע כי בהעדר נסיבה כלשהי בעקבותיה יש מקום לסטות מרצון המנוחה אודות חלוקת זכויותיה במשק, לא היה מקום להורות על חלוקה באופן אחר.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.