www.what2do.co.il

פירוק נכסי מקרקעין שעברו בירושה, הכיצד?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2025
פירוק נכסי מקרקעין שעברו בירושה, הכיצד?

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה שעסקה בחלוקת נכסי מקרקעין אשר עברו במסגרת ירושה והתחלקו באופן שווה בין חמישה אחים. התובע ואחיו ירשו מאימם שני נכסי מקרקעין צמודים זה לזה ברחוב גאולה ברעננה. בנוסף לירושת אימו, ירש התובע גם את בית המרקחת המשפחתי בו עבד עם אביו במשך שנים רבות (בית המרקחת צמוד לנכסי הירושה).

 

      קראו עוד בתחום:

 

ארבעת אחיו של התובע מכרו את חלקם בנכס לאדם זר, ותביעה בעניין פירוק השיתוף במקרקעין הוגשה לבית המשפט. התובע טען כי יש לחלק את הנכסים על פי חלוקה בעין, באופן בו יקבל הוא את שורת החנויות הצמודות לבית המרקחת, ואילו הרוכש יהיה זכאי לכל דירות המגורים שמעל החנויות. הרוכש ביקש לעומתו מבית המשפט להביא לפירוק השיתוף בנכסים על ידי מכירתם וחלוקה בתמורתם.


"חלוקה בעין" או פירוק שיתוף?


המנגנון של פירוק שותפות בנכסי העיזבון ע"פ חוק הירושה, קודם להפעלת המנגנון של פירוק שיתוף ע"פ חוק המקרקעין (זאת כל עוד לא חולק העיזבון). חלוקת העיזבון, אפשר שתעשה בדרך של עריכת הסכם חלוקה בין היורשים או ע"י מתן צו חלוקה ע"י ביהמ"ש. במקרה דנן הונחה הסוגיה לפתחו של בית המשפט.


האם הרוכש נכנס בנעלי היורשים?


בית המשפט קבע כי על אף שהרוכש אינו יורש בעיזבון המנוחה מתוקף הצוואה, הרי שעם רכישת חלקם של היורשים ע"פ הסכם המכר, הוא עומד בנעליהם על הזכויות והחובות העומדות להם מתוך היותם זוכים בעיזבון. בית המשפט הוסיף שהמוכרים (אחיו של התובע) הצהירו וגילו לקונה כי התובע טרם הסכים למכור חלקו במקרקעין. כמו כן, הקונה ידע שהוא נכנס בנעלי המוכרים לשיתוף בנכס.


סע’ 112 לחוק הירושה קובע שיש לחלק נכסי העיזבון בין יורשים ככל האפשר בעין, בשים לב לתועלת שנכס פלוני עשוי להביא ליורש פלוני ולערך הרגשי שיש לנכס פלוני לגבי יורש פלוני.

    בבואו של בית המשפט לבחון את צורת החלוקה הראויה, עומדים לנגד עיניו שני פרמטרים:

  1. התועלת שנכס ספציפי יביא למי מהיורשים.
  2. הערך הרגשי שיש לנכס ספציפי ביחס לגבי יורש פלוני.

 

בית המשפט - "חלוקה בעין" קודמת למכירת נכס ירושה


בית המשפט קבע כי לתובע קיימת תועלת מחלוקת הנכסים בעין, שכן הוא עובד בבית המרקחת המשפחתי בחלקו של הנכס במשך שנים רבות. כמו כן, מדובר בחנות אשר ירש התובע מאביו, ועל כן ברור שיש לה ערך רגשי חזק עבורו.

 

בפסק הדין נכתב כי מדובר באינטרס אשר מתיישב עם כוונתו של המחוקק בניסוחו את סעיף 112 לחוק הירושה, ועל כן יש לעשות חלוקת הנכס בעין, ככל שהדבר אפשרי. בית המשפט מינה שמאי מקרקעין מטעמו לבחון את הסוגיה. השמאי הגיש את חוות דעתו לבית המשפט וקבע כי חלוקה בעין הינה אפשרית, תוך איזונה על ידי התחשבנות כספית נמוכה. על פי פסק הדין, התובע יהיה זכאי לשורת החנויות בקומה הראשונה של הנכס ואילו הרוכש יקבל בעלות על דירות המגורים בקומות הגבוהות.


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.