www.what2do.co.il

האם מוטלת על יורש ראשון בצוואת ``יורש אחר יורש`` חובה מוסרית?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 29/05/2012
האם מוטלת על יורש ראשון בצוואת ``יורש אחר יורש`` חובה מוסרית?

תמ"ש 1360-07

 

בני זוג ערכו צוואות הדדיות. במסגרתן, הם קבעו את הורשת רכושם זה לזו, ולאחר מכן לבנותיהן המשותפות. לאחר פטירת הגבר, אחת הבנות הגישה תביעה כנגד אמה וזאת בטענה כי האחרונה מרוקנת את תוכנו של העיזבון ומבטלת למעשה את ירושתה. מדובר בהליך משפטי אשר נוגע לחופש הנתון ליורש ראשון בצוואות יורש אחר יורש. דהיינו, האם היורש הראשון רשאי לעשות ככל העולה על רוחו עם הנכסים שירש? מהי אפוא החובה המוסרית המוטלת עליו והאם היא מציבה עליו גם מגבלה משפטית?

 

בצוואת המנוח במקרה דנן היה סעיף אשר הורה על ירושה בדרך של יורש אחר יורש. המנוח ביקש כי כל רכושו יעבור בפטירתו לאשתו, ולאחר אחרית ימיה של האישה, לבנותיהם המשותפות. יש להדגיש כי באותו המועד בו נערכה הצוואה הנ"ל, האישה ערכה צוואה זהה לחלוטין לטובתו של המנוח (ולאחר מכן, לטובת הבנות).

 

      קראו עוד בתחום:

 

סעיף 42 לחוק הירושה קובע כי מצווה רשאי לצוות לשניים כאשר הראשון יזכה לפני השני. דהיינו, להורות במסגרת הצוואה כי בעת פטירת אדם, הרכוש יעבור לבן זוגו, ולאחר אריכות ימיו, ליורש אחר. השאלה המרכזית במקרה זה הייתה היקף החובה המוטלת על היורש הראשון כלפי היורש השני. לאמור, האם היורש הראשון מחויב לשמור על נכסים לטובת היורש השני, או שמא הוא רשאי לעשות ברכוש שירש כרצונו.

 

חוק הירושה קובע בעניין זה כי היורש הראשון ראשי לעשות ברכוש כבשלו, אך הוא אינו יכול לגרוע מזכותו של היורש השני על ידי צוואה. במילים אחרות, החוק מתיר ליורש הראשון אף לכלות את נכסי העיזבון באופן מוחלט. המגבלה המונחת על היורש הראשון איננה מגבלה משפטית אלא לכל היותר חובה מוסרית.

 

החובה המוסרית, מהי?

 

פרשנות סעיפים אלה נדונה לא אחת בערכאות המשפטיות השונות. הלכה פסוקה היא כי "יורש ראשון הוא בעלים לכל דבר ועל כן הוא רשאי לעשות בירושה שימוש לרבות אכילת פרותיה, כלותה והשמדתה". עצם הידיעה בדבר קיומו של היורש השני איננה מטילה על היורש הראשון מגבלה כלשהי מבחינה משפטית. עם זאת, בפסיקה נקבע כי כליית הירושה באופן מוחלט, תוך הותרת ירושה מצומצמת (אם בכלל) ליורש השני, מנוגדת לחובה המוסרית.

 

יודגש כי אדם אשר עורך צוואה של יורש אחר יורש, רשאי להגביל את החופש של היורש הראשון על ידי הוראות מגבילות במסגרת הצוואה. לדוגמא, איסור על מכירת נכס או שמירה על קרן חיסכון לטובת היורש השני. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי בחינת צוואת המנוח לעומקה לא הובילה למסקנה כי אשתו הייתה מוגבלת באופן כלשהו מלעשות שימוש ברכושו.

המנוח השתמש יותר מפעם אחת בביטוי "כל רכושי" ולא סייג נכסים מסוימים. למעשה, המנוח סייג נכס אחד - דירת מגורים - וזאת לטובת אחותה של התובעת, אישה חולת נפש אשר המנוח ביקש לדאוג לה גם במסגרת ירושתה כיורש שני. בית המשפט קבע כי ככל שניתן למצוא הגבלה בצוואה, מדובר לכל היותר בהגבלה לטובת אחות התובעת, ולא לטובת הבת במקרה זה.

 

הבת התובעת ביקשה לטעון כי עצם העובדה שמדובר בצוואות הדדיות הצדיקה יציאה מנקודת הנחה שעסקינן בהגבלה הדדית. בית המשפט דחה טענה זו וקבע כי "לא ניתן לכבול את בני הזוג מבחינת זכויותיהם בירושה אך ורק מעצם הדדיות הצוואות". חרף דחיית התביעה, בית המשפט ציין בפסק דינו כי מן הראוי שהאם תכיר בחובתה המוסרית לשמור על חלק מהירושה לטובת בנותיה. "נותרה בידינו רק החובה המוסרית", נכתב בפסק הדין, "אומנם אין חובה משפטית על האם להבטיח את זכויות בתה בעיזבון בעלה המנוח, וזכותה לעשות בו שימוש כל ימי חייה, אך מן הראוי כי היא תבין, ולו מוסרית, כי פעולה ברכוש העיזבון, שכוונתה להדיר את התובעת מירושתה מעבר לשימוש סביר בנכסי העיזבון, תהיה נגועה בחוסר תום לב ובניגוד לרצון המנוח".

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.