www.what2do.co.il

פס``ד העוסק בשאלה האם נאמן הוא בבחינת ``זוכה`` לפי חוק הירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/05/2025
פס``ד העוסק בשאלה האם נאמן הוא בבחינת ``זוכה`` לפי חוק הירושה

במותו הניח אחריו המנוח, אישה, אשר עזבונה הוא המשיב 1, שהלכה לעולמה במהלך ניהול ההליכים בפני בימ"ש קמא, ושני ילדים: בן, הוא המערער, ובת, היא המשיבה 2, לה שלושה ילדים. לטענת המערער שגה בית משפט קמא בקובעו כי הנאמן אינו בבחינת "זוכה" לעניין סעיף 35 לחוק הירושה. לטענת המערער דיני הנאמנות מקנים לנאמן זכות קניינית בנכס נשוא הנאמנות, ולפיכך בהיותו בעל זכויות הקניין בנכס, הצוואה מזכה אותו.

 

האם הנאמן הוא בבחינת "זוכה" לפי חוק הירושה?

חוק הירושה (סעיף 35) קובע שני תנאים מצטברים, שבהתקיימם יש לבטל את ההוראות הרלוונטיות בצוואה: א. מדובר באדם שערך את הצוואה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה. ב. הצוואה מזכה את אותו אדם או בן זוגו. 

 

סעיף 35 לחוק הירושה קובע חזקה שבדין, חזקה חלוטה שאינה ניתנת לסתירה בדבר בטלות הוראת צוואה, אשר נערכה בנסיבות המתוארות בסעיף זה, לטובתו של מי שנגוע באחת העילות שבסעיף. משמעות הוראה זו היא, שאם מוכח בפני בית המשפט, כי אחד מהנהנים על-פי הצוואה או בן זוגו היה מעורב בדרך כלשהי בעריכת הצוואה, אותה הוראה מזכה תבוטל, וזאת מבלי שיש צורך להוכיח כי הופעלה השפעה בלתי הוגנת ומבלי שתינתן האפשרות לנהנה לשכנע את בית המשפט כי לא הייתה השפעה כזו.

 

גישת בית המשפט לענייני משפחה בפסיקה היא כי אין להרחיב את תחולתו של סעיף 35 לחוק הירושה על אנשים שהוא לא דן בהם במישרין, וכי אין לראות כזכייה אלא טובת הנאה ישירה שמקבל המעורב בעריכת הצוואה, ואין להרחיב את המעגל של אלה אשר פעולתם בקשר לצוואה פוסלת את תוקפה.


מתוך סקירת הפסיקה הקיימת לעניין פרשנות הוראת סעיף 35 לחוק הירושה עולה כי הפסיקה מורה על צמצום הביטוי "מזכה" לזכייה ישירה בלבד, וכי כל זכייה או טובת הנאה אחרת עקיפה הצומחת למי שנטל חלק בעריכת הצוואה, ובכלל זה שכר טרחה שמקבל מנהל עזבון, אינם נחשבים כזכייה לעניין סעיף 35 לחוק הירושה.

 

      קראו עוד בתחום:


נאמנות היא זיקה לנכס שעל פיה חייב נאמן להחזיק או לפעול בו לטובת נהנה או למטרה אחרת. על-פי סעיף זה הנאמן מחויב לפעול לטובת הנהנה בלבד ולא לטובתו הפרטית.


בענייננו, הנאמנות נוצרה באמצעות צוואתו של המנוח, שהיא כתב הקדש. יוצר ההקדש רשאי להורות בצוואתו כי נכס כלשהו מעזבונו יעבור לבעלותו של הנאמן אותו הוא ממנה.


נאמן שקיבל לבעלותו נכסים מכח צוואה מחוייב לפעול לטובת הנהנים, בעלותו בנכסים היא טכנית בלבד, מתוך כוונה לאפשר לנאמן לפעול ביעילות ובמהירות ללא מגבלות, וכי אין הוא בבחינת יורש על-פי צוואה אלא "יורש פונקציונלי" בלבד, שכן עם סיום תפקידו הוא אינו עוד הבעלים של הנכסים.


לאור הפרשנות המצמצמת של הפסיקה את הוראת סעיף 35 לחוק הירושה, לפיה זכייתו של אדם המעורב בעריכת הצוואה כוללת זכייה ישירה בלבד, ולאור מהות תפקידו וסמכויותיו של הנאמן על-פי חוק הנאמנות, המחייבים אותו לפעול לטובת הנהנים בלבד ותחת פיקוחו של בית המשפט, נראה כי מינויו של עו"ד פלאט כנאמן לא חורג מהכלל שהנאמן אינו "זוכה" לעניין סעיף 35 לחוק הירושה, ולפיכך דין טענות המערער לעניין זה להידחות.

לסיכום,

לאור הרציונל שבבסיס סעיף 35 לחוק הירושה והפרשנות המצמצמת שניתנה לו בפסיקה, ולאור מהות תפקידו של הנאמן, חובותיו וסמכויותיו על-פי חוק הנאמנות בכלל והצוואה הנדונה בפרט, לא מתקיים בנסיבות העניין, התנאי המצטבר השני שבסעיף 35 לחוק הירושה, קרי, אין לראות בנאמן על-פי צוואה כמי שהצוואה "מזכה" אותו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.