www.what2do.co.il

ויתור על זכות ירושה בנישואים שניים במסגרת הסכם, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 16/02/2012
ויתור על זכות ירושה בנישואים שניים במסגרת הסכם, האמנם?

ת"ע 1150/09| ת"א 1151/09

 

חוק הירושה קובע בסעיף 8 כי הסכם הנוגע לירושת אדם ו/או ויתור על זכות ירושה, אשר נעשה במהלך חייו של המוריש, דינו להתבטל. הרציונאל אשר עומד מאחורי סעיף זה נובע מרצונו של המחוקק למנוע מצב בו "המוריש יקשור עצמו בדבר ירושות על ידי הסכם או סידור". דהיינו, יש להכיר בזכותו של המוריש "לצוות באופן שהוא יוכל לחזור בו מצוואתו ורצונו עד יום מותו".

 

      קראו עוד בתחום:

 

ההלכה הפסוקה התייחסה לסעיף זה בתור סעיף אשר יש לפרשו על דרך הצמצום. לדוגמא, נקבע כי הסעיף אוסר על עסקאות בירושה אך איננו נוגע לעסקאות עיזבון. סעיף זה איננו אוסר על הסכמים הנוגעים לעיזבונו של אדם שעודנו חי, ובוודאי שהוא אינו אוסר הסכמים הקשורים בנכס מסוים מנכסי העיזבון. האיסור חל אפוא רק על סידורים והסכמים אשר מתיימרים להעביר יורש מירושתו. לדוגמא על ידי שלילה או הענקה של זכות ירושה.

 

סוגיה זו נדונה במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. מדובר במחלוקת בין בת זוגו הידועה בציבור של מנוח, לבין ילדיו מנישואיו הראשונים וגרושתו. בת הזוג טענה כי היא זכאית לזכויות הירושה שלה בעיזבון המנוח, ואילו הילדים והגרושה טענו כי האחרונה וויתרה על זכות הירושה שלה במסגרת ההסכם שנערך בינה לבין המנוח.

 

חתמו על הסכם בלחץ הגרושה

 

המנוח ובת זוגו חיו ביחד כשש שנים עד לפטירתו. מדובר בגבר ואישה אשר הכירו זה את זה משחר נעוריהם אבל נישאו במהלך החיים לבני זוג שונים. לאחר שבת הזוג התאלמנה, ולאחר גירושיו של המנוח, החלו השניים לחדש את הקשר. נרקמה ביניהם מערכת יחסים זוגית והם אף נישאו בנישואין אזרחיים בקפריסין. יודגש כי לא הייתה כל הוכחה לנישואים אלו באופן רשמי אך המהלך אכן בוצע. כמו כן, בין בני הזוג נערך הסכם ממון וחיים משותפים אשר קבע שני עקרונות:

 

  • ילדי בני הזוג מנישואיהם הקודמים יהיו יורשי כל אחד מהם.
  • הם מוותרים באופן הדדי על זכויות הירושה – האחת כלפי השני והאחד כלפי השנייה.

 

ההסכם המדובר נחתם על ידי בני הזוג רק לאחר לחץ מצד גרושתו של המנוח, וזאת בעקבות גילוי חייו המשותפים עם בת זוגו. כמו כן, ההסכם אף הוחזק בידי הגרושה לאחר שנחתם (ולא בידי בני הזוג). לאחר פטירתו של המנוח, בת הזוג הגישה תביעה למתן צו ירושה. הנתבעים, ילדיו של המנוח מנישואיו הראשונים ואמם, שלפו את ההסכם המדובר מהמגירה והתנגדו למתן הצו. לטענתם, ההסכם שלל את זכות הירושה של בת הזוג באופן מפורש. בית המשפט קבע כי יש לדחות טענות הנתבעים, וזאת על בסיס סעיף 8 לחוק הירושה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.