אדם אשר מבקש להפקיד צוואה, יכול לעשות זאת על ידי הגשת בקשה בכתב לרשם לענייני ירושה. המבקש יוזמן, על פי תקנות הירושה, להתייצב אצל הרשם לענייני ירושה, ושם ייחקר הוא על פרטי זהותו וימסור את צוואתו. הצוואה אמורה להיות עטופה במעטפה סגורה וחתומה בשעווה, ועליה לזכות לחתימתו של הרשם לענייני ירושה. כמו כן, על המצווה להפקיד את צוואתו בעצמו, ולא ניתן לעשות זאת באמצעות שליח.
קראו עוד בתחום:
- המטפלת שניצלה את הקשישה, לא תקבל ירושתה
- בקשת התנגדות לקיום צוואה בטענה להשפעה בלתי הוגנת
- קרב אחיות על ירושת האם
על המצווה מוטל לציין על מעטפת הצוואה את שמו, פרטיו ומענו, תאריך ההפקדה ובפני מי נערכה היא ככל שהדבר ידוע, והמצווה והרשם לענייני ירושה חותמים על הצוואה בעת הפקדתה. דבר ההפקדה נרשם במרשם הארצי והמפקיד מקבל לידיו אישור על רישום זה.
האם ניתן לקבל את הצוואה בחזרה?
אדם אשר הפקיד צוואה אצל רשם הירושה, רשאי בכל עת שיחפוץ בכך, לבקשה בחזרה בהתאם לבקשה בכתב. הרשם ימסור את הצוואה למבקש לאחר שיערוך חקירה של זהותו ובהתאם לחתימתו לאישור קבלת הצוואה. לאחר קבלת הצוואה, ימחק רישום הפקדתה במרשם הארצי.
מהם היתרונות של הפקדת צוואה אצל רשם הירושה?
על פי תקנה 6 לתקנות הירושה, צוואה איננה חייבת להיות מופקדת אצל רשם הירושה על מנת להיות מסמך משפטי תקף. קיימות דרכים נוספות לעריכת צוואות (כגון צוואה בעל פה או צוואה הדדית), אך מדובר במהלך הטומן בחובו יתרונות לא מבוטלים.
- מי יירש את פיקדון המנוח בבית האבות?
- האם נכד יכול לתבוע מסבו זכויות של סבתו במסגרת הלכת השיתוף?
- פירוק נכסי מקרקעין שעברו בירושה, הכיצד?
לדוגמא, הפקדה של צוואה אצל רשם הירושה מסירה כל ספק לגבי עריכתה על ידי המצווה. כמו כן, הפקדת צוואה מונעת מקרה של אובדן צוואה, ומבטיחה כי דברו של המצווה יבוצע אחרי פטירתו הלכה למעשה. פעמים רבות קיימות מחלוקות בין היורשים לגבי מועד עריכת הצוואה. אי לכך, הפקדת צוואה אצל רשם הירושה קובעת באופן בלתי מעורער כי הצוואה נערכה לכל המאוחר ביום הפקדתה.
האם ניתן להפקיד צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת?
כאמור, צוואה יכולה להיערך גם בעל פה ועל כן הפקדת צוואה הינה מהלך טכני בלבד, הטומן בחובו את היתרונות שנמנו לעיל. כמו כן, הפקדתה של הצוואה איננה קובע כי היא נעשתה כדין.
במקרים בהם קיים חשש ל-השפעה בלתי הוגנת או צוואה שאיננה כשרה, עניין זה ייבחן, כל אימת שיעלה, בבית המשפט לענייני משפחה. רשם הירושות איננו מתעמק בנסיבות עריכת הצוואה אלא רק בהפקדתה כדין. יש לציין כי ההפקדה נשמרת בסוד ופרט למפקיד ולרשם הירושה, אין לאיש מידע לגבי הפקדתה. כמו כן, היורשים העתידיים אינם יכולים, כמובן, למשוך אותה ולהביט בה.